Τοπικά

Χίλια μύρια τα προβλήματα στα σχολεία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η προβληματική συντήρηση των διδακτηρίων, η μειωμένη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, η κάλυψη θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσε στο δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες στο Δημαρχείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες γονείς, αλλά και σχολικοί φύλακες που αντιμετωπίζουν το δικό τους πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Οι γονείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο έξω από το κτίριο, ενώ στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από το δήμαρχο στο γραφείο του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Βασίλης Κυρίτσης επέδωσε στο δήμαρχο το υπόμνημα με τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο χωριστά, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα. Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν και άλλοι γονείς που αναφέρθηκαν σε επιμέρους προβλήματα, όπως για το Μουσικό Σχολείο, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το διδακτηριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων, τη δύσκολη θέση των σχολικών φυλάκων.

Στη συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης αναφερόμενος στις προσπάθειες του Δήμου για τα θέματα της εκπαίδευσης κάτω από το πρίσμα της έντονης οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα τόνισε τη μείωση των κρατικών πιστώσεων για τη συντήρηση των σχολείων μέχρι και 80% και τις λειτουργικές δαπάνες μέχρι 40%. Αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν, ώστε οκτώ Νηπιαγωγεία να στεγάζονται φέτος σε νέους κατάλληλους χώρους που αποτελούν δημοτικά κτίρια. Ακόμη για τις καθαρίστριες επισήμανε ότι ο Δήμος Βόλου ήταν ο μόνος που πέρυσι το καλοκαίρι είχε πληρώσει κανονικά τους μισθούς, ενώ κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών.

Ακόμη η Ένωση Γονέων ζήτησε από το Δήμο και χώρο στέγασης.

Σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε για τη χθεσινή κινητοποίηση των γονέων πως «εγκαινιάσαμε ως Δήμος μια σχέση γόνιμης συνεργασίας με την Ένωση Γονέων και επαναβεβαιώθηκε ότι ο Δήμος έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα της υπεράσπισης του δημοσίου σχολείου. Παράλληλα παρά τις δραματικές περικοπές στους πόρους που φτάνουν ακόμη και το 80%, έχει καταφέρει να εξοικονομεί δαπάνες που επιτρέπουν την κάλυψη των βασικών αναγκών, ώστε τα περισσότερα σχολεία να λειτουργούν με έναν τρόπο σχετικά ικανοποιητικό. Επίσης υπάρχουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος, όπως για πρώτη φορά να αποδοθούν φέτος οκτώ δημοτικά κτίρια για τη στέγαση ισάριθμων νηπιαγωγείων, ενώ δύο καινούρια Νηπιαγωγεία και δύο καινούρια Δημοτικά κατασκευάστηκαν. Επίσης για άλλα δύο Δημοτικά εκκρεμεί η έγκριση για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Ακόμη ήμασταν ο μοναδικός Δήμος που είχαμε εξοφλήσει μέχρι τελευταίου ευρώ τις καθαρίστριες των σχολείων και χάρη στην πίεση που ασκήσαμε όλο το καλοκαίρι, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους 66 σχολικούς τροχονόμους. Βεβαίως υπάρχει η απώλεια των σχολικών φυλάκων, όπως και της Δημοτικής Αστυνομίας, θέματα για τα οποία καταγγείλαμε την κυβέρνηση ότι έλαβε μια επιλογή ερήμην των Δήμων. Εν τέλει δεν επρόκειτο γα μια διαμαρτυρία των γονέων προς το Δήμο, αλλά για μια προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα μέτωπο με το Δήμο για να δώσουμε λύσεις εκεί όπου υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Δήμου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Βασίλης Κυρίτσης τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνάντηση, είναι αγωνιστικότητα όλων των εκπροσώπων των συλλόγων. Και η Ένωση Γονέων έχει ως σκοπό αυτά τα ρυάκια που αντιπροσωπεύουν οι σύλλογοι γονέων των συλλόγων, να τα ενώσει, ώστε να γίνει ένα ποτάμι και να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική που ασκείται από την παρούσα κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους γονείς και εργαζόμενους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η λεκτική τοποθέτηση του δημάρχου ήταν ικανοποιητική, αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, τι θα γίνει δηλαδή σε ένα μήνα. Από το υπόμνημα που παραδώσαμε στο δήμαρχο θα δούμε τι έχει υλοποιηθεί και έτσι θα κρίνουμε και τη στάση μας».

 

Προβλήματα

σε Νηπιαγωγεία-

Δημοτικά

 

Στο υπόμνημα της Ένωσης Γονέων με τα προβλήματα των διδακτηρίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

2ο Δημοτικό – 12ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας: Στέγαση 2 Δημοτικών και 2 Νηπιαγωγείων στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

5ο Δημοτικό Βόλου: Παντελής απουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Παλιό κτίσμα, με ελάχιστες, κακοδιατηρημένες τουαλέτες για 240 μαθητές. Πρόβλημα στη στέγη. Σπασμένες λάμπες-καλώδια χαλασμένα.

6ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας: Άμεση αντικατάσταση πλακιδίων αμιάντου, άκρως επικίνδυνου και τοξικού υλικού. Επισυνάπτεται σχετική μας επιστολή διαμαρτυρίας. 28ο Δημοτικό – 35ο Νηπιαγωγείο Αλυκών: Κατασκευή του 1992, μεγάλη επιφάνεια του σχολείου καλυμμένη με τζάμια, ρωγμές στους αρμούς με αποτέλεσμα η βροχή να περνά, το νηπιαγωγείο φιλοξενείται σε αίθουσα του σχολείου, πλήρως ακατάλληλος χώρος για νήπια, ρωγμές σε δοκάρια και τοίχους, δεν υπάρχει σύνδεση του σχολείου με την αποχέτευση, τραυματισμοί μαθητών λόγω παλιάς, συρόμενης μπασκέτας.

21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου: Επισυνάπτεται έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με τα προβλήματα και αιτήματά τους.

Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς: Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών.

14ο Δημοτικό Βόλου: Δεν έχει βαφτεί το κτίριο εδώ και 10 χρόνια! Σκαλοπάτια επικίνδυνα λόγω ολισθηρότητας.

2ο Δημοτικό Αγριάς: Αίτημα για δημιουργία διαβάσεων – δρόμος διπλής κυκλοφορίας, πρόβλημα μεταφοράς μαθητών.

23ο Δημοτικό Βόλου: Απαίτηση παρουσίας σχολικών τροχονόμων – Σχολείο πάνω σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας (Νεαπόλεως – Ύδρας).

4ο Δημοτικό Βόλου: Απαίτηση παρουσίας σχολικών τροχονόμων.

 

 

Προβλήματα

σε Γυμνάσια

και Λύκεια

 

Αναλυτικά τα προβλήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι τα εξής:

4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: Πρόβλημα με τη σήμανση του δρόμου (περιφερειακός), κίνδυνος κατά την έλευση και έξοδο των μαθητών. Εξοπλισμός γυμναστηρίου (στρώματα κ.λπ.).

4ο Γυμνάσιο Βόλου: Πρόβλημα με φύλακες σχολείου (κεντρικές πόρτες), έλευση εξωσχολικών, αίθουσα με κατεστραμμένη οροφή και πλακάκια δαπέδου.

Γυμνάσιο Λεχωνίων: Έλλειψη μόνωσης σε στέγαστρο. Πλημμελής καθαριότητα περιβάλλοντος χώρου σχολείου. Κατεστραμμένα κάγκελα περίφραξης. Αδράνεια αρμόδιων υπηρεσιών για μεγάλο διάστημα.

2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: Έλλειψη αιθουσών, 3 αίθουσες κατεστραμμένες, (πλακάκια/μπρίζες κ.λπ.). Πρόβλημα με το φωτισμό των αιθουσών και διαδρόμων. Έντονο πρόβλημα θέρμανσης.

2ο Γυμνάσιο Βόλου: Αίτημα μεταστέγασης του 2ου Γυμνασίου Βόλου στο χώρο του 8ου Λυκείου Βόλου, ώστε να ενοποιηθεί το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Βόλου. Προσέλευση μαθητών με μηχανάκια χωρίς προφύλαξη. Έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Μουσικό Σχολείο Βόλου: Μεγάλα κενά σε διδακτικές ώρες. Φημολογία για ελλείψεις σε κατευθύνσεις. Διακίνηση – μεταφορά μαθητών.

5ο Λύκειο Βόλου: Μερική μόνο αποκατάσταση σκεπής (η σκεπή έχει κλίση) χωρίς η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να έχει δώσει έγκριση ή βεβαίωση για την αρτιότητα της επισκευής που έχει κάνει. Άμεση αποκατάσταση της υπόλοιπης στέγης.

1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: Σοβαρά προβλήματα με τη μόνωση. Πρόβλημα με τη θέρμανση. Έντονο θέμα με τις μακροχρόνιες καταλήψεις.

8ο Λύκειο Βόλου: Ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κάγκελα της αυλής. Μεγάλη διαφορά επιπέδου μεταξύ αυλής και γηπέδου μπάσκετ (κίνδυνος πτώσης). Πρόβλημα με τη στεγανότητα των παραθύρων στις αίθουσες διδασκαλίας.

2ο Λύκειο Ν. Ιωνίας: Πρόβλημα με τη θέρμανση.

2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: Κλοπές στο σχολικό συγκρότημα.

5ο Γυμνάσιο Βόλου: Πρόβλημα στην περίφραξη. Άμεση ανάγκη για συντήρηση τουαλετών του σχολείου. Βάψιμο. Συντήρηση προαυλείου χώρου.

6ο ΛΥΚΕΙΟ Βόλου: Τεράστιο πρόβλημα στη μόνωση της γυάλινης οροφής -σκεπής, λόγω της ειδικής κατασκευής, με αποτέλεσμα τη χρόνια εισροή των νερών της βροχόπτωσης μέσα στους χώρους του κτιρίου (έντονο θέμα υγρασίας).

Ειδικό Σχολείο TEE: Αίτημα για πεζοδρόμηση και εγκατάσταση φαναριών οδικής κυκλοφορίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το