Κατηγορίες: Πολιτική

Χάσμα στην κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό

Μετά το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πρόταση και από τη ΝΔ κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Αγεφύρωτη παραμένει η απόσταση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα για το αντιρατσιστικό, καθώς προχωρούν ταυτόχρονα στην κατάθεση διαφορετικών προτάσεων στη Βουλή. Μετά την κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι φέρνει τέσσερα άρθρα ως προσθήκες τροποποίησης του νόμου του 1979 ενώ τονίζει ότι θεωρεί επαρκές το ισχύον νομικό πλαίσιο, εφόσον επικαιροποιηθεί.

«Η ΝΔ τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό, ο νόμος δηλαδή 927/1979 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε και με το σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ. Επισημάναμε, επίσης, ότι απαιτούνται μόνον ορισμένες προσθήκες σ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του. Αυτές τις προσθήκες εισάγουμε σήμερα. Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα – πλην βεβαίως της Χ.Α. – θα τις ψηφίσουν, αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιανδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση δόθηκε χθες από τον πρωθυπουργό ο οποίος είπε σε συνεργάτες του ότι πρέπει να γίνει άμεση κίνηση για την συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η διαφορά του με τους κυβερνητικούς εταίρους είναι τακτική και όχι ιδεολογική.

Από την μεριά του το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις αυτές δείχνουν ότι η ΝΔ αλλάζει συνεχώς θέσεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η τελευταία αλλαγή απορρέει από την ανησυχία της μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί απομονωμένη μετά και την κοινή πρόταση των δυο άλλων κυβερνητικών εταίρων.

Υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους ότι το 1979 δεν υπήρχε πρόβλημα με την Χρυσή Αυγή και άρα χρειάζεται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και τόνιζαν ότι στην αρχή η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε ότι η πρόταση νόμου του κόμματος και της ΔΗΜΑΡ ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια και μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δείχνει ότι γίνεται αγώνας δρόμου για το ποια πρόταση θα συζητηθεί πρώτη.

«Οι προσθήκες που κατέθεσε η Ν.Δ. στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο. Από το «δε χρειάζεται νέος νόμος», η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών». Καλούμε τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή», αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ.

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις πρωινές επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνει πως «η αντιμετώπιση των νεοναζί, απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, που μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει»

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς επειδή αδυνατεί να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της, στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι πίσω από προσθήκες στο υπάρχον νομικό πλαίσιο στις οποίες έχει συρθεί η ΝΔ, δεν μπορεί να κρυφτεί η επιλογή της να υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Θεωρούν ότι είναι προσθήκες που είναι κάθε άλλο παρά επαρκείς στη σημερινή συγκυρία ώστε να δοθεί ισχυρή απάντηση στην άνοδο της ρατσιστικής βίας. Για τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι παραδέχονται το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο όταν δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή.

«Όλα τα κόμματα κατέθεσαν πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, ενώ η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση κατάργησης της χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα. Η πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγής θάφτηκε στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ ο αντιρατσιστικός νόμος έγινε μείζον θέμα στη χώρα που ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει είναι αυτός κατά των Ελλήνων», ήταν η σχετική ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

«Επιβεβαιώνεται ότι η στάση των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού και της οργανωμένης έκφρασης αυτών των ιδεολογιών, που στην Ελλάδα είναι κυρίως η Χρυσή Αυγή», επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

Η πρόταση της ΝΔ

Τη δική της πρόταση νομοθετικής αντιμετώπισης του ρατσιστικού φαινομένου, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για πρόταση νόμου που τροποποιεί επί το αυστηρότερο το υφιστάμενο από το 1979 νομικό πλαίσιο, καθώς και τον Ποινικό Κώδικα. Βασικότερη προσθήκη είναι αυτή που σχετίζεται με την επιδοκιμασία ή την υποτίμηση της σοβαρότητας των γενοκτονιών που αναγνωρίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού, τα οποία αναγνωρίστηκαν από διεθνή ή ελληνική δικαστήρια με αμετάκλητες αποφάσεις. Προβλέπονται δε ποινικές κυρώσεις κατά των δραστών που με πρόθεση δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των γενοκτονιών, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού. Η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση 3 μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000 έως 20.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές θα επιβαρύνεται και όποιος υποκινεί ή προκαλεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές ή την εθνική ή εθνολογική καταγωγή, όπως και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση η οποία επιδιώκει οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητα κάθε μορφής κατά προσώπων με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Κατατέθηκε την Πέμπτη από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η πρόταση νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Την πρόταση υπογράφουν συνολικά 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. δεν υπογράφει ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν) και οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση νόμου αποτελείται από εννέα άρθρα και προτείνεται η αντικατάσταση του Ν. 927/1979 με την εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών.
Από τα εννέα άρθρα ξεχωρίζει το άρθρο 5, στο οποίο προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, δηλαδή και κομμάτων, που εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εκδήλωση τιμής για τον Δημήτρη Αποστολάκο

  Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του Δημήτρη…

8 Οκτωβρίου 2024

Βόλος: Νέα αναβολή για τα πλημμελήματα στη δίκη του 31χρονου που σκότωσε ζώα

Για την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες δίκη του 31χρονου που κατηγορείται…

8 Οκτωβρίου 2024

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετέτρεψε μια Porsche Cayenne Turbo GT… σε μίνι βαν για χάρη της γυναίκας του

Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Πρισίλα Τσαν, εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα μίνι βαν και…

8 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερα χρόνια από την απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Τέσσερα χρόνια έχουν πλέον περάσει από την ιστορική απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική…

7 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο σχολείο ετοιμάζεται να επαναφέρει τη χρήση στολής στους μαθητές

Ανάστατο είναι δημοτικό σχολείο στην Αττική καθώς οι γονείς έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα μετά…

7 Οκτωβρίου 2024

Φαίη Μπακογιώργου: «Ζητιάνευε στα φανάρια» – Βίαιη μεταγωγή της σπιτονοικοκυράς διέταξε το δικαστήριο

«Περιμένω τη δικαιοσύνη, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και σήμερα μου το απέδειξε», δηλώνει ο πατέρας…

7 Οκτωβρίου 2024