Photo Gallery, Τοπικά

Φόβοι για νέες ελλείψεις σε φάρμακα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του φαρμάκου έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν ένα χρόνο περίπου

Τον προβληματισμό τους ότι οι νέες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων θα επιφέρουν την αύξηση των ελλείψεων στα φάρμακα στην τοπική αγορά εκφράζουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας για την πέμπτη συνεχή σε ένα χρόνο αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τα κάτω. Ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως καρδιολογικά, για την κατάθλιψη, την επιληψία.

Με νέες μειωμένες τιμές σε 1200 φάρμακα προμηθεύονται από χθες τα σκευάσματα οι ασφαλισμένοι. Μια κίνηση που προχώρησε το υπουργείο Υγείας μαζί με τον ΕΟΦ στο πλαίσιο των λιγότερων δαπανών για την αγορά φαρμάκων, ώστε να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως είναι η πέμπτη συνεχή φορά που αποφασίζονται μειώσεις τιμών στα φάρμακα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του φαρμάκου έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν ένα χρόνο περίπου.

Οι φαρμακοποιοί προβληματίζονται και για την οριστικοποίηση των νέων τιμών. Δηλαδή, όπως αναφέρουν, την τελευταία φορά που μειώθηκαν οι τιμές, τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο εξέδωσε πέντε φορές διαφορετικές τιμές. «Την μία φορά ανακοίνωναν το δελτίο τιμών και την επομένη το έπαιρναν πίσω. Αυτό έγινε τουλάχιστον πέντε φορές. Είχε δημιουργηθεί χάος. Και φτάσαμε τελικά, μετά από αρκετές ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου, ώστε να ανακοινωθεί το οριστικό δελτίο τιμών».

Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε σε ακόμη μία επίπτωση της νέας εξέλιξης με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι δημιουργείται πλέον ο κίνδυνος να αυξηθούν οι ελλείψεις διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, καθώς οι εταιρείες θα εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό για να έχουν περισσότερα κέρδη. Εξάλλου από τα τέλη Δεκεμβρίου που οι εταιρείες κάνουν την ετήσια απογραφή, παρατηρείται πιο έντονο το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων.

Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε με έμφαση πως οι τιμές στα φάρμακα υψηλού κόστους παραμένουν ίδιες. Δηλαδή, αντί να μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, γίνονται οι μειώσεις στα φάρμακα χαμηλότερου κόστους.

Για τους φαρμακοποιούς η νέα αυτή μείωση είναι ένα ακόμη κτύπημα στο εισόδημά τους. Και αυτό, γιατί οι ίδιοι έχουν απόθεμα πολλά φάρμακα που αγόρασαν με υψηλότερες τιμές και τώρα θα πρέπει να τα πουλήσουν με χαμηλές τιμές, άρα το κέρδος τους θα είναι πολύ πιο μειωμένο από αυτό που υπολόγιζαν.

Ωστόσο οι φαρμακοποιοί επισήμαναν ότι αυτό που προβληματίζει περισσότερο, δεν είναι τα δικά τους τα έσοδα, αλλά η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά για την κάλυψη των αναγκών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το