Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Φωτιές στις Αλυκές και στις Γλαφυρές

Στους 38,6 βαθμούς «σκαρφάλωσε» το θερμόμετρο χθες στο Βόλο

 

 

 

 

 

 

«Ούτε σπίρτα στα χέρια να μην πιάσουμε σήμερα», έλεγε νωρίς χθες το πρωί ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Νικ. Μιχαλάκης, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν στο «4». Η χθεσινή μέρα, όπως και η σημερινή, είναι οι κρισιμότερες και οι πλέον επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς έως τώρα το φετινό καλοκαίρι. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Άμεση ήταν η αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες στο Βόλο, η μία στην περιοχή των Γλαφυρών και η άλλη στις Αλυκές. Τελικά και οι δύο σβήστηκαν πολύ γρήγορα. Οι ζημιές που προκάλεσαν, είναι πολύ περιορισμένες, ωστόσο – όπως τονίζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής- οι φωτιές αποδίδονται σε «ανθρώπινο χέρι».

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Χθες σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία, έως τώρα, του φετινού καλοκαιριού. Στο Βόλο το θερμόμετρο έδειξε την υψηλότερη θερμοκρασία, 38,6 βαθμούς Κελσίου, στις 3.15’ το μεσημέρι. Ο μήνας που διανύουμε εξάλλου, δεν έχει ακόμη σταγόνα βροχής. Κρίσιμη όμως για εκδήλωση πυρκαγιάς θεωρείται και η σημερινή μέρα, λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Ως συνέπεια της ενίσχυσης των ανέμων θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά 4 έως 5 βαθμούς.

Το τελευταίο 48ωρο στην Πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός. Όλες οι μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και με το πρώτο σήμα πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες βρίσκονται ήδη στα οχήματα. Η άμεση επέμβαση στον τόπο της φωτιάς και η έναρξη της κατάσβεσης είναι το κρισιμότερο στοιχείο για να αποφευχθεί η εξάπλωσή της. Η βασική αρχή είναι η αντιμετώπιση της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί. Χθες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στην περιοχή των Γλαφυρών, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, που φέρεται να ξεκίνησε σε μικρή απόσταση από ποιμνιοστάσια. Μόλις έγινε αντιληπτή, ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Βόλου. Στο σημείο έφτασαν πολύ γρήγορα επτά πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες, καθώς και η ομάδα των πεζοπόρων. Στον τόπο της φωτιάς έφτασε από τη Λάρισα ο περιφερειακός διοικητής κ. Αθαν. Μπέης. Επικεφαλής των πυροσβεστών ήταν ο διοικητής του Βόλου κ. Νικ. Μιχαλάκης. Για την κατάσβεση απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, είναι ημιορεινή και δύσβατη, γι’ αυτό και η συμβολή των αεροσκαφών και του πεζοπόρου τμήματος ήταν καθοριστική. Σε μιάμιση περίπου ώρα η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο και δύο ώρες αργότερα υπό πλήρη. Δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή. Κάηκαν χόρτα, δένδρα και θάμνοι σε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνέχισαν τη δράση τους, συμμετέχοντας στην κατάσβεση της φωτιάς, που είχε εκδηλωθεί στο νομό Λάρισας.

Εξάλλου λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, άλλη φωτιά εκδηλώθηκε στις Αλυκές, στην οδό Δουλκέρογλου, κοντά σε κτήματα και θερμοκήπια. Η φωτιά ξεκίνησε από το δρόμο, από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, στο ύψος της διασταύρωσης με τις Αλυκές. Τα ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου άρπαξαν φωτιά, πιθανότατα από ρίψη αναμμένου τσιγάρου. Οι φλόγες επεκτάθηκαν σε κτήματα και σε οικόπεδα με ξερά χόρτα. Άμεση ήταν -και στην περίπτωση αυτή- η επέμβαση των πυροσβεστών. Πέντε οχήματα με 10 άνδρες κατάφεραν μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να περιορίσουν τη φωτιά και να τη θέσουν υπό έλεγχο. Υπήρχε ανησυχία λόγω των ξερών χόρτων στα ακαθάριστα οικόπεδα, για επέκταση της φωτιάς, αλλά τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν, πριν επεκταθεί. Και στην περίπτωση αυτή κάηκαν χόρτα και δένδρα σε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων.

 

24ωρες περιπολίες

 

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε 24ωρη επαγρύπνηση με περιπολίες και συμμετοχή σε μικτά κλιμάκια για τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, ειδικά στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «ΣΟΣ». Σε επαγρύπνηση και τα 70 άτομα που βρίσκονται στα κλιμάκια της Βιομηχανικής περιοχής. Ενισχύθηκαν με 11 πυροσβέστες και τα κλιμάκια στις Σποράδες. Την προσοχή όλων των πολιτών ζητούν οι πυροσβέστες για την αποφυγή των πυρκαγιών.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση για τον 40χρονο που βρέθηκε νεκρός στα Πευκάκια

Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση που θα "ρίξει φως" στον χρόνο και στον…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024