Κόσμος

«Φωτιά» το κυπριακό μνημόνιο

Κύπρος

Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προβλέπει το μνημόνιο της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη (αύριο).

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ’ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.

Έτσι, ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο είναι:

* Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.

* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).

* Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

* Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012). Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%.

* Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

* Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.

*Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.

* Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

* Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.

* Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.

* Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μνημόνιο της Κύπρου κάνει ειδική αναφορά στη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, προβλέποντας μάλιστα την καθιέρωση ενός θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των πόρων αυτών και των εσόδων που θα αποφέρουν. Και μάλιστα, συνδέει τα έσοδα με το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους, ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

Επίσης, το μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι τυχόν αλλαγές του θα συμφωνηθούν με τους εταίρους, με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Αναστασιάδης: Η Ελλάδα δεν μας χρωστά τίποτα 

«Δεν αναμένουμε κάτι από την Ελλάδα, δεν είναι το καθήκον της Ελλάδας αυτό, δεν μας χρωστούν κάτι, πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για να οικοδομήσουμε τη νέα εποχή», τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αναμένονται χρήματα από την Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα ότι έδινε προνομιακές πληροφορίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. «Ένα θέλω, πριν και πάνω από όλα, να πω: ουδέποτε γνώριζα και ουδέποτε ήταν δυνατό να δίνω μάχες για να αποφευχθεί αυτό που μας επέβαλαν και την ίδια ώρα να έδινα τάχα προνομιακές (πληροφορίες)», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα όσα έχουν δημοσιευτεί για λίστες με ονόματα ατόμων, που φέρονται με βάση τις λίστες αυτές να έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Τόνισε δε ότι κατά την αυριανή (σημερινή) τελετή ανάθεσης των καθηκόντων στους τρεις καταξιωμένους δικαστικούς της Ερευνητικής Επιτροπής, θα δοθεί «και η εντολή διερεύνησης παντός ό,τι πιθανόν να με αφορά ή αφορά – έστω και εξ αγχιστείας – συγγενικά μου πρόσωπα».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε, επίσης, ότι εντός των επομένων 15 ημερών θα υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο μέτρα που έχουν στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ερώτηση ποιο θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο μέτρο, απάντησε «η ανάπτυξη, κίνητρα για την ανάπτυξη και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το