Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Φτώχεια και στις απεργιακές διαδηλώσεις

Χωρίς μαζικότητα ήταν χθες στο Βόλο οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ βανδαλισμούς προκάλεσαν 15 περίπου κουκουλοφόροι στα γραφεία του ΛΑΟΣ

 

Που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο του Βόλου

Βανδαλισμοί στα γραφεία του ΛΑΟΣ και πλιάτσικο σε δύο σούπερ μάρκετ

Μακριά από τη μαζικότητα προηγούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, βρέθηκαν χθες στο Βόλο οι τρεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας για τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, την εφεδρεία, καθώς και τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία με τους νηπιαγωγούς να καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό (3,4% καθώς απήργησαν μόνο δέκα σε σύνολο 287 ατόμων) ενώ ισχνά ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής εμποροϋπαλλήλων.

Οι βανδαλισμοί που προκάλεσαν 15 περίπου κουκουλοφόροι στα γραφεία του ΛΑΟΣ και το πλιάτσικο σε δύο σούπερ μάρκετ, δεν χαρακτήρισαν τις τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

fokidis@e-thessalia.gr

Ραντεβού στους δρόμους με την κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσαν χθες οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στις περικοπές σε δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις, που επέβαλε το μνημόνιο, αλλά και στις περικοπές που έρχονται και διαδηλώνουν ότι η αλλαγή προσώπων χωρίς την αλλαγή πολιτικών είναι κενό γράμμα.

Τον απεργιακό χορό άνοιξαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας να χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία και παράλληλα να καταγγέλλει την αντεργατική κίνηση των εκδοτών των εφημερίδων «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ» της Καρδίτσας, «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Τρικάλων και «ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» της Λαμίας που κυκλοφόρησαν την επομένη της δημοσιογραφικής απεργίας.

Τη σκυτάλη πήραν χθες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας στις τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στο Βόλο.

Έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα των διοργανωτών, ήταν σαφώς μικρότερη άλλων κινητοποιήσεων.

«Με το νέο προϋπολογισμό φτώχειας και φοροεξόντωσης του λαού, που κατατέθηκε στη Βουλή και με τη θλιβερή εικόνα που αποτυπώνεται στην περιοχή μας σε όλα τα εργοστάσια και σε κάθε κλάδο. Πρόκειται για μια στυγνή συνέχιση του αντεργατικού και αντιλαϊκού μνημονίου, που αναγορεύει τον κ. Παπαδήμο σε πιστό «διεκπεραιωτή της μνημονιακής πολιτικής που αξιώνει η τρόικα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαρκή επαγρύπνηση.

Για μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων και ξεκλήρισμα του δημόσιου τομέα μίλησε εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας ο κ. Λεων. Αναστασίου που κατήγγειλε την εφεδρεία αλλά και τη συνεχή συρρίκνωση του δημοσίου τομέα που αναμένεται όπως είπε να προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ο γραμματέας του ΕΚΒ κ. Δημ. Βασιλείου κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση. «Θα βαδίσουμε και θα παλέψουμε μαζί. Οι συνάδελφοί μας που πετιούνται στο δρόμο με την εργασιακή εφεδρεία, οι συνάδελφοί μας στην ΚΟΝΤΙ, τη ΒΙΟΣΩΛ, τη Χαλυβουργία, τη ΜΕΚ, και παντού όπου καταπιέζονται, διώκονται ή απειλούνται ας νιώθουν σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό τους. Με ενότητα και δυνάμωμα του αγώνα μας θα νικήσουμε».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης, πριν την πορεία μέχρι το Ηρώο στην παραλία, διάβασε ο ταμίας του ΕΚΒ κ. Κων. Κωνσταντίνου στο οποίο καταγγέλλεται ότι «η κυβέρνηση των Τραπεζιτών, δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να εκφράζει την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες εργαζόμενους. Είναι μια προσωρινή κυβέρνηση εκφραστών των τοκογλυφικών απαιτήσεων και, σαν τέτοια, επαχθής για τον ελληνικό λαό, την ανοχή του οποίου και σφετερίζεται!».

 

Το ΠΑΜΕ

«Είναι ώρα να ενωθούμε κάτω από το αίτημα «κάτω η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου της πλουτοκρατίας, κάτω τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου». Παλεύουμε για αλλαγές και διακυβέρνηση που θα υπηρετούν το λαό και όχι τα μονοπώλια. Ή εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν. Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά».

Το μήνυμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Πανεπιστημίου ήταν σαφές όπως ξεκάθαρη ήταν και η στάση των συγκεντρωθέντων στο πλευρό των δοκιμαζόμενων εργαζόμενων της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο που συμπληρώνουν ένα μήνα απεργίας.

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα των απεργών κ. Δημ. Φάνης απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε πως εντείνονται οι συζητήσεις με το τοπικό σωματείο εργαζομένων στη Χαλυβουργία ώστε μέχρι την Κυριακή να υπάρξει συνάντηση των δύο διοικήσεων.

Το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κ. Γ. Ρούσσας στην ομιλία του τόνισε «ότι στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ είναι να περάσουν και νέα βάρβαρα μέτρα, να συρρικνωθούν παραπέρα οι μισθοί, οι συντάξεις, να ξεχαρβαλωθούν κι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, να επιβληθούν νέοι φόροι στο λαό και να θυσιαστούν τα πάντα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ενώ το ψήφισμα διάβασε στη συνέχεια ο κ. Κ. Στεργίου και ακολούθησε πορεία.

 

Η συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας

Αντικυβερνητικά συνθήματα και κάλεσμα ανατροπής της μέσα από αγώνες, κυριάρχησαν και στην απεργιακή συγκέντρωση της πλ. Ελευθερίας και στη συνέχεια στην πορεία με τη συμμετοχή του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας του κινήματος «Δεν πληρώνω κανένα χαράτσι», φοιτητικών παρατάξεων, συνδικαλιστών, αντιεξουσιαστών κ.ά.

Στη διάρκεια της πορείας στην οδό Ιάσονος, ομάδα δεκαπέντε περίπου κουκουλοφόρων, προχώρησε σε βανδαλισμούς στα γραφεία του ΛΑΟΣ σπάζοντας την πόρτα της κεντρικής εισόδου και προξενώντας φθορές στο εσωτερικό των άδειων γραφείων ενώ αντίστοιχη δράση επιχείρησαν στο γραφείο του βουλευτή κ. Μαρκάκη, δίχως τελικά να το προσεγγίσουν. Με την αναγραφή συνθημάτων έξω από τράπεζες (τοπικό υποκατάστημα ΔΝΤ κ.ά.), συνθήματα έξω από τα γραφεία της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και την «απαλλοτρίωση» προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» και «ΑΒ», η πορεία ολοκληρώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κέντρο του Βόλου χθες δεν υπήρχε κάδος απορριμμάτων ούτε για δείγμα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ στη γνωστή θέση πλέον στο στενό του ΠΑΣΟΚ (πίσω από φουντωτές ζαρντινιέρες), δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανδρουλάκης – Δούκας στον β’ γύρο για εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ένα θρίλερ μέχρι το τέλος ήταν αυτό που ζήσαμε για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024