Κατηγορίες: Πολιτική

«Φρένο» στα σχέδια περιορισμού των απεργιών

Αντίθετοι οι κυβερνητικοί εταίροι στην αλλαγή του νόμου

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στα σενάρια αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, που περιλαμβάνει ρύθμιση – «φρένο» για τις απεργίες.

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογη επισήμανση προηγήθηκε και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, που αναρωτιέται: «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου;».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έχει ως εξής:

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια.

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της, αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν, πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει οτιδήποτε στο θέμα των απεργιών, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει η ιδέα να μπει προς συζήτηση στον κοινωνικό διάλογο το θέμα της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των εργαζόμενων απο τα συνδικάτα, αλλά και η εκπροσώπηση των ανέργων που σήμερα δεν εκφράζονται συνδικαλιστικά.

Σημειώνεται ότι βολές για το ενδεχόμενο αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο (Ν.1264/82), δέχθηκε ο υπουργός Εργασίας και από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον ευρωβουλευτή και πρώην συνδικαλιστή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός «κατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να περιφρουρεί τον κοινωνικό διάλογο και όχι να υπονομεύει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα».

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου εξαπέλυσε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής του κόμματος και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης.

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, απηύθυνε από την πλευρά της τη Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι μαθητές για revenge porn – Είπαν πως «έκαναν πλάκα»

Τρεις μαθητές και οι γονείς τους συνελήφθησαν για υπόθεση revenge porn, στο Μεσολόγγι. Έκαναν μοντάζ…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στο “Σπάρταθλον 2024” ο Χρήστος Παρασκευάς της Νίκης

Στο "Σπάρταθλον 2024" θα λάβει μέρος ο αθλητής της Νίκης Χρήστος Παρασκευάς και ο σύλλογός…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Κανένας φόρος στα σκάφη μέχρι 7 μέτρα και διαγραφή βεβαιωθέντων οφειλών

Όπως πρόσφατα είχε δεσμευθεί, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, ο…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Στον εισαγγελέα οι γονείς των 5χρονων που φέρεται να βίασαν ανήλικο

Εξελίξεις στην ανήκουστη υπόθεση φερόμενου βιασμού με δράστες δύο 5χρονα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς οι γονείς…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός, Nίκος Ηλιόπουλος

Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Ηλιόπουλος, o οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στην ΕΡΤ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΟ-Άρης και Ολυμπιακός-Περιστέρι στους δύο σημερινούς ημιτελικούς του Σούπερ Καπ μπάσκετ

Στη Ρόδο κρίνεται ο πρώτο τίτλος της χρονιάς στο μπάσκετ, όπου διεξάγεται το Σούπερ Καπ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024