Photo Gallery, Τοπικά

Φουντώνει η αδήλωτη εργασία

Εργασία

Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας πλησιάζει το 30% και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, με το ποσοστό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να υπερβαίνει το 60%, η αδήλωτη εργασία φουντώνει καθώς αρκετοί δέχονται να εργάζονται έστω και χωρίς ένσημα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα.

Υψηλή ανεργία, περικοπές μισθών, μειώσεις αποζημιώσεων, απόλυσης και αμοιβής υπερωριών, συρρίκνωση κοινωνικών παροχών, περιορισμός επιδομάτων σε περίπτωση λήξης κλαδικών συμβάσεων και μη υπογραφής νέων, αναστολή επεκτασιμότητας των κλαδικών συμφωνιών κ.ά. μαζί με τη «μαύρη» εργασία, αποτελούν μεγάλο εφιάλτη για τους εργαζόμενους που τους έχει φορτωθεί το πιο μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχουν υποστεί τις άμεσες επιπτώσεις που επέφεραν οι διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της χώρας μας.

Τα στοιχεία των υποστελεχωμένων ελεγκτικών μηχανισμών, επιβεβαιώνουν την τραγική εικόνα στην αγορά εργασίας, με εργοδότες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, να παραβιάζουν δικαιώματα των εργαζομένων, να στερούν πόρους από ασφαλιστικά ταμεία, να υπονομεύουν στην ουσία τον υγιή ανταγωνισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πρόσφατους ελέγχους, που διενήργησαν μικτά κλιμάκια ελεγκτών του ΙΚΑ και της Αστυνομίας σε 649 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 317 ταξί σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς μετρό, πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κ.λπ.), και διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών ενώ συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500 ευρώ.

Υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας καταγράφηκε και στα θέατρα της πρωτεύουσας, καθώς από τους ελέγχους βρέθηκαν 51 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε 10 θεατρικές αίθουσες ενώ δύο επιχειρήσεις ήταν εντελώς άγνωστες για το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου στις περιοχές Θήβας Λειβαδιάς και Άμφισσας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 58 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500 ευρώ.

Τις ίδιες μέρες, στην περιοχή Ηρακλείου της Κρήτης ελέγχθηκαν 142 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ.

Σε ελέγχους που έγιναν στη Θράκη, στις περιοχές Ξάνθης- Καβάλας- Αλεξανδρούπολης, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, σε 109 επιχειρήσεις εντοπίσθηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 49.500 ευρώ. Το μήνα Φεβρουάριο, από την 1η έως τις 5 του μηνός, ελέγχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 128 επιχειρήσεις στις οποίες βρέθηκαν 332 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000.

Δεκάδες ανασφάλιστοι στο Βόλο

Πολλές ήταν και οι περιπτώσεις εντοπισμού ανασφάλιστων εργαζομένων στο Βόλο.

Ειδικότερα στο Βόλο ελέγχθηκαν, από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, 89 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 2012 σε όλη τη χώρα επιβλήθηκαν πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία που ανέρχονται σε 11.882.500 ευρώ.

Το 2012 έγιναν για την αδήλωτη εργασία 19.083 κοινοί έλεγχοι (ΕΥΠΕΑ- Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) και ΣΕΠΕ, σε επιχειρήσεις οι οποίες συνολικά απασχολούν 60.796 εργαζόμενους.

Επίσης το 2012 σε 23 επιχειρήσεις εφαρμόστηκε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιβάλει ως κύρωση την προσωρινή διακοπή επιχείρησης, διάρκειας πέντε έως δέκα ημερών, διότι διαπιστώθηκε παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το