Οικονομία, Πολιτική

Φοροδιαφυγή 11,2 δισ. το χρόνο μόνο από ελεύθερους επαγγελματίες

Αποκαλυπτική για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο

Αποκαλυπτική για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία αναφέρει πως εάν μόνο για ένα έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μας δεν φοροδιέφευγαν τότε δεν θα υπήρχε λόγος λήψης των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα (χθες) στην Αθήνα από την ελληνικής καταγωγής επίκουρο καθηγήτρια του πανεπιστημίου, Μαργαρίτα Τσούτσουρα, αποκαλύπτει ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας το 2009 ξεπέρασε τα 28 δισ. ευρώ.

Η έρευνα βασίστηκε στη σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δανειακές τους υποχρεώσεις και έδειξε ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι περίπου 2 φορές υψηλότερα καθώς αυτοί οι φορολογούμενοι εμφανίστηκαν να καταβάλουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 82% του εισοδήματος τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, ενώ σε κάποιους κλάδους το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 155%.

Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη και αρκετά άλλα νησιά κρατούν τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής. Πρώτοι στη λίστα είναι κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών με υψηλή εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, αναφέρει η έρευνα, όπως οι γιατροί που υπολογίζεται ότι αποκρύπτουν ο καθένας μέσο ετήσιο εισόδημα 29.343 ευρώ. Ακολουθούν οι μηχανικοί με το αντίστοιχο ποσό στα 28.625 ευρώ και έπονται εκπαιδευτικοί, λογιστές και δικηγόροι.

Αν είχαν φορολογηθεί τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, τονίζουν οι ερευνητές, το κράτος θα είχε έσοδα 11,2 δισ ευρώ και θα μειωνόταν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 31% το 2009 ή κατά 48% το 2008.

Στην ίδια μελέτη φαίνεται ότι παρότι οι φορολογικοί έλεγχοι εστιάζονται σε υψηλά εισοδήματα υπάρχει αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής σε αυτήν την κατηγορία .Η απάντηση έρχεται από το ΣΔΟΕ που ξεκινά ελέγχους σε όσους μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και όσα εμβάσματα υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα θα δεσμεύονται.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα 3000 Ελλήνων που έβγαλαν από τη χώρα 7,5 δισ ευρώ μετά το 2009 και όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” ο μέσος όρος για κάθε έμβασμα ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ. Τα ονόματα τους περιλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο με τις 54.000 εγγραφές φυσικών προσώπων που έβγαλαν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία πάνω από 22 δισ.ευρώ.

Επιχείρηση – παρεμπόριο

Με επιχειρήσεις σκούπα σε όλη την Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο παρεμπορίου το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου συντονιστικού οργάνου για την πάταξη του φαινομένου.

Στόχος του νέου οργάνου είναι να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το ΣΔΟΕ, τη δημοτική Αστυνομία, τα τελωνεία, το λιμενικό με στόχο την αμεσότερη επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού χάρτη για στοχευμένες παρεμβάσεις.

“Δεν πάει άλλο η κατάσταση με το παρεμπόριο. Ακόμη περισσότερο σήμερα που το κράτος εκ των πραγμάτων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παροχές, οφείλει τουλάχιστον να είναι εντάξει στους πολίτες ως προς το υπόλοιπο τμήμα του ρόλου του. Δηλαδή να κάνει ότι μπορεί ώστε να υπάρχει νομιμότητα και δικαιοσύνη” υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να βάλει φρένο και στις απώλειες στα δημόσια έσοδα που προκύπτουν από το παρεμπόριο, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν τα 20 δισ. ετησίως ενώ οι απώλειες από φόρους φτάνουν τα 6 δισ. Οι έλεγχοι που διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τους 20 σε διάφορα σημεία πώλησης.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου αναμένεται να μπει και το πλαίσιο λειτουργίας του πλανόδιου εμπορίου προκειμένου να μπει φρένο σε φαινόμενα παραβατικότητας που έχουν καταγραφεί στην χορήγηση αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη φτάσει καταγγελίες στο υπουργείο, για μαζικές χορηγήσεις αδειών από δήμους με εμπλοκή και σωματείων μικροπωλητών.

Την ίδια ώρα, σε περιφραγμένο χώρο στον Ασπρόπυργο άνδρες της ασφάλειας εντόπισαν 4 κοντέινερ με περισσότερα από 2.000 είδη απομίμησης ενώ συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί οι οποίοι μάλιστα επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το