Κόσμος

Φονικές εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστώνης

Ξυπνούν οι εφιαλτικές μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ξυπνούν οι εφιαλτικές μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Για 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, έκαναν λόγο νυχτερινές πληροφορίες, ως απολογισμό  εκρήξεων που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (χθες) το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) στον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Οι εκρήξεις, αρχικά δύο, σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου διεθνούς Μαραθώνιου της Βοστώνης. Αλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστώνη, ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Εντ Ντέιβις.

Οι δύο πρώτες εκρήξεις συνέβησαν με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κοντά στη γραμμή τερματισμού.

Για βομβιστικές επιθέσεις έκαναν λόγο οι διοργανωτές, ενώ ακόμη δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 27.000 δρομείς συμμετείχαν στον εφετινό 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ το 26 μίλι

ήταν αφιερωμένο στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας του Νιούταουν.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν στο Facebook ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν από βόμβες. Οπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, δύο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν σε χώρους του Μαραθωνίου της Βοστώνης και εξουδετερώθηκαν. Το FBI ανακοίνωσε ότι δεν είχε στοιχεία για απειλές κατά του Μαραθωνίου.

Λίγο μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενισχύοντας την παρουσία της αστυνομίας σε πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. Ανάλογα μέτρα έλαβε και η αστυνομία στην Ουάσινγκτον, στο Λος Αντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη Βοστώνη διεκόπησαν ώστε να μην είναι δυνατή η πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών από απόσταση, ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ψύχραιμοι, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις. Αποκάλυψε ότι άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη JFK, η οποία πιθανότατα συνδέεται με τις εκρήξεις στον Μαραθώνιο.

Η Boston Globe έγραψε στον ιστότοπό της ότι το ξενοδοχείο Λένοξ κοντά στο σημείο των εκρήξεων εκκενώθηκε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές της Μασαχουσέτης σχετικά με το συμβάν και ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σκηνές απίστευτου πανικού. «Είδα πολλούς ανθρώπους να είναι στο έδαφος» ανέφερε ένας εκ των δρομέων στο Associated Press. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι 23 και οι νεκροί δύο. Τα δύο νοσοκομεία της Βοστώνης όπου διεκομίσθησαν τα θύματα ανέφεραν 28 τραυματίες. Το CNN μετέδωσε ότι από τους 19 τραυματίες που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι έξι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το