Photo Gallery, Πολιτισμός

Φοίβος Δεληβοριάς «Η γιαγιά μου έλεγε τα καλοριφέρ, ακορντεόν»

 

Με το μουσικό του «Καλοριφέρ» θα μας ζεστάνει απόψε στο Vox ο Φοίβος Δεληβοριάς
Με το μουσικό του «Καλοριφέρ» θα μας ζεστάνει απόψε στο Vox ο Φοίβος Δεληβοριάς

Eίναι από τους πιο διακριτικά γοητευτικούς καλλιτέχνες της χώρας μας και έχει κρατήσει τη νεανική του αύρα από τότε που στην εφηβική του ηλικία έγραψε στιχάκια για επιτυχίες που σιγοτραγουδήθηκαν με πάθος από πολλούς, μέχρι σήμερα. Μπαμπάς πλέον, αλλά ακούραστος ερμηνευτής της πηγαίας έμπνευσης, φαίνεται να υπάρχει ως φως για όσους βλέπουν κάτι περισσότερο και αισθάνονται και λεπτομέρειες. Ο αιώνια νέος Φοίβος Δεληβοριάς, έρχεται σήμερα Σάββατο στο Βόλο με το «Καλοριφέρ» του για μια θερμή παράσταση με όλα τα αγαπημένα κομμάτια του και βρήκε λίγο χρόνο -μεταξύ κούνιας και νανουρίσματος- να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Θ».

Συνέντευξη: ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΠΑΚΗΣ

Ποια η πρώτη σκέψη σου όταν έμαθες ότι γίνεσαι μπαμπάς;

Πως ότι έχεις στη ζωή σου είναι βαρετό και γερνάει γρήγορα, αν δεν το έχεις κάνει τελικά για να μεταδοθεί. Για να σκορπίσει μέσα σ’ ένα άλλο πνεύμα, σε έναν άνθρωπο του αύριο.

Πώς σε αλλάζει η θέση του πατέρα, σε θέση υποχρεώσεων και καθημερινότητας. Η ενήλικη ζωή -πλέον και με τη βούλα- τρομάζει τον «αιώνιο έφηβο» που έχουμε όλοι γνωρίσει στη μουσική;

Νομίζω πως οι γονείς -όπως και οι ερωτευμένοι- αποκτούν ένα saving grace (σ.σ.: σωτήρια αίγλη)  που τους κάνει άτρωτους στις ταλαιπωρίες. Γίνεσαι οργανικά και ψυχικά πολύ δυνατότερος απ’ ό,τι πίστευες. Εν τω μεταξύ, όπως και στον έρωτα, μαζί με την ταλαιπωρία έρχεται κι ένα τζακ ποτ έμπνευσης, τα βλέπεις όλα καθαρά.

Γράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς το ίδιο εύκολα νέα κομμάτια σήμερα; Αλλάζει κάτι την έμπνευση;

Τα βλέπω όλα με απόλυτη διαύγεια. Γενικά πάντα εμπνεόμουν μέσα από τις σχέσεις. Φίλοι και γονείς και έρωτες και one night stands άλλαζαν ξαφνικά κάτι στη ματιά μου. Τώρα βρίσκομαι σε μια νέα σχέση. Που αλλάζει θεαματικά κάθε μέρα.

Ακούτε μουσική στο σπίτι; Τι μουσική ακούς αυτό τον καιρό ας πούμε;

Τελευταία ακούω δύο δίσκους συνεχώς. Τον καινούργιο των Low και τον καινούργιο του Nick Cave.

Μια ερώτηση άκυρη, αλλά καίρια: Θέρμανση έχετε εσείς στο σπιτικό σας;

Nαι. Και τη χρυσοπληρώνουμε. Αυτός που μαζεύει τα κοινόχρηστα, αφού μας κάνει ένα ελεεινό και παρανοϊκό κήρυγμα εναντίον των μεταναστών, μετά χώνει βαθιά το χέρι του στην τσέπη μας.

«Καλοριφέρ» μια λέξη οικεία – ξένη. Τι σε έκανε να ονομάσεις τη σειρά εμφανίσεων έτσι;

Η γιαγιά μου έλεγε τα καλοριφέρ «ακορντεόν». Αυτή η ανάμνηση ήταν το κλειδί του φετινού χειμώνα.

Τι καίει ο καυστήρας του μουσικού συνόλου του οποίου ηγείσαι;

Καίει τα παλιά τραγούδια μου για να ζεσταθεί. Τους αλλάζει τα πετρέλαια, τα κάνει στάχτες και τα ξαναγεννάει.

Έχει φτάσει τελικά όπως λέει το κομμάτι σου κανένας από το λαό μας στην «Πέρα χώρα»;  Στο μέρος στο οποίο σταματάνε τα «πρέπει» και τα «μην»; Είναι όλα επιτρεπτά; Γιατί από πάτο και παράδοξα, έχουμε πολλά… Ποιες αρχές σήμερα είναι απόλυτα αναγκαίες από όλους τους Έλληνες πιστεύεις;

Οι νεοέλληνες από την πρώτη στιγμή πριν 200 χρόνια δεν ήξεραν τι όνομα να δώσουν στην ελευθερία τους. Έτσι τα κατέστρεφαν όλα-προς μεγάλη χαρά των ξένων. Ό,τι καλό πνεύμα πέρασε απ’ τη χώρα, έζησε εφιαλτικά. Και οι χειρότεροι γέμιζαν στάδια, πρωταγωνιστούσαν. Έλυναν και έδεναν. Ο χάρτης για μια Ελλάδα πνευματικά ελεύθερη υπάρχει. Τον έχουν σχεδιάσει πολύ φωτισμένοι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια. Ψάξε λίγο το 1880, το 1930. Έχουν ειπωθεί και σχεδιαστεί όλα. Ζούμε όμως και αντιδρούμε σαν τυφλά ζώα. Εξέγερση σημαίνει πρώτα απ’ όλα να πάψεις να ’σαι έτσι. Να ’χεις οργανωμένο σχέδιο απόδρασης. Όχι να πηγαίνεις κατ’ ευθείαν μέσα στην παγίδα που σου στέλνουν οι φύλακές σου.

Βόλος, στο κέντρο του χάρτη: Τι σου φέρνει κατά νου; Ένα μήνυμα στο κοινό σου γενικά, αλλά και ειδικά στο κοινό της πόλης;

Το Βόλο τον αγαπούσα από μικρός. Οι γονείς μου μας ανέβαζαν συχνά στο Πήλιο κι έβλεπα αυτήν την πόλη με τα ποδήλατα και την τέλεια ρυμοτομία και τους μεγάλους περιπάτους και τρελαινόμουν. Μετά πήγα και στην Αγχίαλο φαντάρος. Αγάπησα πολύ και δύο Βολιώτισσες. Έχω δει βέβαια και πονηρούς ανθρώπους, έχω δει και ψευτοκαθωσπρεπισμούς. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί φίλοι -άνθρωποι που μοιάζουμε- στο Βόλο. Και έτσι κι αλλιώς μ’ αυτούς συναντιέμαι πάντα.

Τι να περιμένουμε στην εμφάνισή σας απόψε το βράδυ στο VOX music stage;

Α, θα γίνει χαμός! Θα οργανωθούμε, θα το σχεδιάσουμε τέλεια το πράγμα. Και θα ξεφύγουμε!

*Προπώληση: 10€ από το Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Στο ταμείο: 12€. Οι πόρτες ανοίγουν 10:30 μ.μ. Κρατήσεις στο τηλ. 24210 35350. Mε την υποστήριξη της Plenty Projects. Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα «Η Θεσσαλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το