Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Φλεγόμενη βόμβα» το κτίριο της παλαιάς Λαχαναγοράς

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν επαγγελματίες της περιοχής
Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν επαγγελματίες της περιοχής

 

Ως «φλεγόμενη βόμβα» χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νεάπολης (πίσω από το γήπεδο της συνοικίας), το εγκαταλελειμμένο κτίριο της παλαιάς Λαχαναγοράς. Τόσο το κτίριο – η αξιοποίηση του οποίου έχει περάσει εδώ και μία 10ετία από «σαράντα κύματα» και τελικά είναι στο έλεος των «κυνηγών χρυσού» – όσο και η γύρω περιοχή μοιάζουν «ξένα» για την πόλη. Οι περίοικοι επαγγελματίες εμφανίζονται ιδιαίτερα αγανακτισμένοι από τα αλλεπάλληλα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών, αλλά και τη συνεχή εμφάνιση συμμοριών που επιχειρούν να κόψουν τα εναπομείναντα σίδερα για να τα κλέψουν και να τα πουλήσουν. Προτίθενται μάλιστα εντός των ημερών να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αυτό που σχολιάζουν και επικρίνουν είναι η στάση που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια οι φορείς (Δήμος Βόλου, πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήριο Μαγνησίας και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) στην αξιοποίηση τόσο του κτιρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής, που θα μπορούσε – όπως τονίζουν – να αξιοποιηθεί σε όφελος της τοπικής οικονομίας. «Αντ’ αυτού τσακώνονταν για το ποιος έχει το «πάνω χέρι», ποιος θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη, αγνοώντας την πόλη» λένε χαρακτηριστικά και με έμφαση.

Τώρα πλέον είναι αναστατωμένοι, αφού τα περιστατικά πυρκαγιών είναι πολύ συχνά και η εμφάνιση συμμοριών για να κλέψουν θέτει ακόμη και σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από λίγες επαγγελματίες αντελήφθησαν άτομα να προσπαθούν να αφαιρέσουν μεταλλικά κασώματα από πόρτες και όταν έσπευσαν να τους κάνουν παρατήρηση, δέχθηκαν απειλές με μαχαίρια.

«Η Αστυνομία έχει έρθει πολλές φορές. Έχει συλλάβει αρκετούς. Κάποιες φορές μάλιστα αστυνομικοί έχουν κινδυνεύσει από την προσπάθεια των κλεφτών να διαφύγουν» λέει επιχειρηματίας της περιοχής. Και συνεχίζει πως «σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται με την Αστυνομία. Πρέπει να βρεθεί λύση από τους διοικούντες την πόλη. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης εκδηλώθηκε μία ακόμη πυρκαγιά, σε χώρους εντός της παλαιάς λαχαναγοράς. Έτρεξε και πάλι η Πυροσβεστική, την έσβησε, όμως οι δράστες διέφυγαν» αναφέρουν.

Η «Θ», το πρωί της Παρασκευής, μετέβη στην περιοχή, συνάντησε περίοικους επαγγελματίες, άκουσε τις διαμαρτυρίες τους, ενώ μπαίνοντας στο διαλυμένο κτίριο διαπίστωνες πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

 

Όλη η ανακύκλωση

χαρτιού έμεινε εκεί…

Πολλά είναι τα παράπονα των επαγγελματιών από το Δήμο Βόλου, που ουδέποτε προέβη σε απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας υπολειμμάτων από την ανακύκλωση χαρτιού που είχε αναλάβει ιδιώτης για λογαριασμό του Βόλου. Του είχε παραχωρηθεί ο χώρος και όταν ο Δήμος αποφάσισε να αναλάβει μόνος του τη συλλογή και διαχείριση της ανακύκλωσης εκδίωξε τον ιδιώτη. Ο τελευταίος όμως εγκατέλειψε τεράστιες ποσότητες χαρτιού προς ανακύκλωση στο χώρο. Αυτό το υλικό λοιπόν ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των κυνηγών σιδήρων, οι οποίοι έβαζαν φωτιά για να διευκολυνθούν στην αποψίλωση του σκελετωμένου κτιρίου.

«Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ο Δήμος Βόλου να στείλει συνεργεία να καθαρίσουν λίγο το χώρο. Κυρίως να μαζέψουν το χαρτί. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι τεράστιες ποσότητες χαρτιού, αν ο χώρος είχε μία υποτυπώδη καθαριότητα, ίσως αυτό να λειτουργούσε και κάπως αποτρεπτικά» επισημαίνεται.

Παράπονα εν γένει για την καθαριότητα όλης της γύρω περιοχής διατυπώνουν επαγγελματίες της Νεάπολης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει μία «γενναία» επιχείρηση καθαριότητας.

Ο κ. Δημήτρης Μαραγιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ίδιος έχει δεχτεί απειλές από άτομα που βλέπει να ξηλώνουν τη μεταλλική οροφή. «Την επόμενη μέρα, μετά την προχθεσινή φωτιά, κάποιοι τοποθέτησαν σκάλα, κρέμασαν σκοινιά στη μεταλλική οροφή, για να μπορέσουν να την κατεβάσουν κάτω και με μεγαλύτερη ευκολία να κλέψουν. Αυτοί συνεπώς που λυμαίνονται το κτίριο, προσπαθούν, βάζοντας φωτιά, να πετύχουν την κατάρρευση της οροφής, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλου».

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την κατάσταση» λένε και εκφράζουν την απόφασή τους να ζητήσουν μέτρα από την Εισαγγελία και να ταυτόχρονα να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Ως γνωστόν το κτίριο – για το οποίο έχουν γίνει «ομηρικοί» καυγάδες εκπροσώπων φορέων όπου ανήκε – επέστρεψε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα σε δικαστική εκκρεμότητα είναι η αγωγή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατά της απόφασης του υπουργού. Αλλά και ο Δήμος Βόλου έχει εκφράσει την πρόταση να του παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου το κτίριο.

Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το