Photo Gallery, Τοπικά

«Φέσια» και στον οδοντίατρο

Επιδιορθώνουν μόνο τα απαραίτητα

Μεγάλα είναι τα «φέσια» που αφήνουν οι ασθενείς στους οδοντίατρους, ενώ τον επισκέπτονται μόνον όταν είναι να επιδιορθώσουν κάτι επείγον. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στα οδοντιατρεία και οι ίδιοι οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν για να «σηκώσουν» την κίνηση, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει πέσει στο 50%.

Σημαντικό πλήγμα έχουν δεχθεί οι ιδιώτες οδοντίατροι από την κρίση, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η κίνηση στα ιδιωτικά οδοντιατρεία έχει πέσει στο μισό, οδηγώντας αρκετά στο λουκέτο.

Η χώρα μας, μάλιστα, βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη στοματική υγεία των παιδιών μέχρι 12 ετών, από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στοματική υγεία είναι όχι μόνο καθρέπτης της συνολικής υγείας, αλλά η κακή της κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει νοσήματα.

Η κ. Κατερίνα Κλάρα, οδοντίατρος, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, υποστηρίζει ότι η μείωση της δουλειάς στα οδοντιατρεία έχει διαμορφωθεί από τη συνεχιζόμενη, καθημερινή συρρίκνωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, που τον έχει οδηγήσει σε περικοπές, που αφορούν δυστυχώς πια και στην υγεία.

«Η οδοντιατρική περίθαλψη παρουσιάζει τα δύο τελευταία χρόνια σημαντική πτώση. Η κίνηση στα οδοντιατρεία έχει πέσει σε ποσοστό 50% και πολλές φορές και περισσότερο. Το λειτούργημά μας, συνυφασμένο με τις αλλαγές που εμφανίζονται στον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου στις μέρες μας, παρουσιάζει τις ανάλογες διακυμάνσεις και κατά τη διάρκεια του έτους».

Ο κ. Τιμολέων Ξάνθος, χειρουργός οδοντίατρος και μέλος Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, έχοντας βγει στην αγορά εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση για την πτώση της κίνησης, αφού τα δυόμιση εξ αυτών η χώρα περνά την οικονομική κρίση. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι με βάση τους πρώτους έξι μήνες πριν την κρίση, ακόμα και σε μένα, υπήρξε μια σημαντική πτώση, κυρίως στον τομέα των προσθετικών και αισθητικών εργασιών».

Σχετικά με τις ηλικίες στις οποίες εντοπίζει τη μεγαλύτερη μείωση, αυτή εστιάζεται στις μεγαλύτερες κυρίως. «Οι νέοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φτιάξουν τα δόντια τους, μιας και ο αισθητικός παράγοντας σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ σημαντικός».

Η κ. Κλάρα διαπιστώνει πως «οι μεσαίες ηλικίες, επωμιζόμενες το βάρος των οικογενειακών δαπανών, έχουν περιορίσει αισθητά την αποκατάσταση της στοματικής υγείας. Οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας, αν ήταν τυχεροί να έχουν αποκαταστήσει τα προηγούμενα χρόνια τα προβλήματα των δοντιών τους, απλά συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση και επιλέγουν τη μικρότερη και οικονομικότερη θεραπεία».

Τα Ελληνόπουλα απολαμβάνουν ακόμη ένα υψηλό επίπεδο περίθαλψης, «αυτό βέβαια με τη φροντίδα των γονιών τους, που ίσως μειώνουν προσωπικές δαπάνες, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά τους», υπογραμμίζει η κ. Κλάρα.

Η επιστήμη της Οδοντιατρικής προόδεψε αρκετά τα τελευταία χρόνια με τις αισθητικές αποκαταστάσεις, τα εμφυτεύματα, με απαιτήσεις υλικών, εργαλείων και μηχανημάτων, που διασφαλίζουν την άριστη περίθαλψη. «Ο συμβιβασμός σε κατωτέρου επιπέδου τεχνικές και εξοπλισμό, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και των δύο μερών (ασθενούς και οδοντίατρου) δυσχεραίνει την επιδίωξη της σωστής θεραπείας», τονίζει η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, μέχρι σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνουν την οδοντιατρική περίθαλψη, ώστε να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος του κόστους θεραπείας. «Από την άλλη, το λειτούργημά μας βάλλεται από τις οικονομικές απαιτήσεις, πράγμα που αποκλείει την αντιμετώπιση των ασθενών με καλύτερους οικονομικούς όρους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί μέρα με τη μέρα τους οδοντίατρους σε απόγνωση και πολλές φορές με τελική κατάληξη την ανεργία» σημειώνει η κ. Κλάρα.

«Δυστυχώς, πλέον, η πλειοψηφία των ασθενών επιλέγει να διορθώσει τα απολύτως απαραίτητα. Είναι άλλωστε αναμενόμενο, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει πλήρως και σε μια χώρα που ανέκαθεν θεωρούσε την οδοντιατρική θεραπεία ως πολυτέλεια για τους πολίτες της, αφού ποτέ και κανένα ταμείο δεν  προσέφερε σοβαρή οδοντιατρική κάλυψη, ούτε στον τομέα της πρόληψης, ούτε στον τομέα της θεραπείας, είναι φυσικό να μην μπορούν οι ασθενείς, να αντεπεξέλθουν στα έξοδα», υπογραμμίζει ο κ. Ξάνθος.

Αυτό που προκύπτει είναι πως η Οδοντιατρική, λόγω της μεγάλης υλικοτεχνικής εξέλιξης, αποτελεί μια ακριβή θεραπεία για τους ασθενείς, και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, ενώ χωρίς τη βοήθεια από μέρους της πολιτείας ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι ασθενείς οικονομικά στο κόστος της θεραπείας. Ο κ. Ξάνθος σημειώνει πως «η ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και ο τρόπος που ο φορέας αυτός αντιμετωπίζει την οδοντιατρική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών, μετατρέπει, δυστυχώς, την οδοντιατρική θεραπεία σε ακόμα μεγαλύτερη πολυτέλεια για τους ασφαλισμένους. Με λύπη αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε εποχές που η οδοντιατρική αναλώνονταν στο να θεραπεύονται τα δόντια που πονάνε και μόνο, και αυτό με τον απλούστερο (οικονομικότερο) τρόπο, πετώντας χρόνια ερευνών, σπουδών και συνεχούς επιμόρφωσης για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πληρέστερη οδοντιατρική θεραπεία των ασθενών, μιας και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και οι δύο πλευρές».

Τα χρέη εκ μέρους των ασθενών προς τον οδοντίατρο υπάρχουν, υπήρχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, λόγω της διόγκωσης της οικονομικής κρίσης, όπως λέει και ο κ. Ξάνθος. Τα ποσά που χρωστούν ποικίλουν, ανάλογα με το είδος της θεραπείας. «Οι τρόποι αποφυγής της πληρωμής είναι πολλοί και υπάρχουν και περιπτώσεις, δυστυχώς, στις οποίες συνάδελφοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να μπορέσουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα», καταλήγει ο κ. Ξάνθος.

Την ίδια άποψη ενστερνίζεται και η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: «Η παροχή υπηρεσιών, δυστυχώς, παρεννοείται από μερικούς συνάνθρωπούς μας. Η οδοντιατρική περίθαλψη ξεκινάει από την πρώτη εξέταση του ασθενούς, τη γνωμάτευση του οδοντίατρου και έχει κόστος. Ο κάθε ασθενής αναγράφεται στο Βιβλίο Ασθενών του οδοντιατρείου. Η λανθασμένη εντύπωση ότι ο οδοντίατρος μπορεί να βγάζει τα εργαλεία του από τον κλίβανο, να κάνει μικροεπεμβάσεις και να ακούει απλά ένα «ευχαριστώ γιατρέ, θα τα πούμε», απλά βολεύει κάποιους, που και στην υπόλοιπη ζωή τους κινούνται ανάλογα. Στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, τέτοιες κατηγορίες ατόμων περιφέρονται στα ιατρεία μας, ατυχώς», τονίζει η κ. Κλάρα, που επισημαίνει την ανάγκη των οδοντιάτρων για δουλειά και έσοδα: «Είμαστε ιατροί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και οικογενειάρχες, δεν ευνοούμαστε οικονομικά σε καμία συναλλαγή μας. Λόγω της σημερινής κατάστασης υπάρχει κατανόηση και απόλυτη συνεργασία  με τους ασθενείς μας σε ό,τι αφορά στο κόστος», ενώ καταλήγει λέγοντας, πως κάθε προσπάθεια διαφυγής εξόφλησης περατωμένης εργασίας, θα πρέπει να διώκεται νομικά για κάθε επαγγελματία, άσχετα με το ύψος της αμοιβής. «Το επίπεδο οδοντιατρικής άσκησης στη Μαγνησία είναι υψηλό, υπηρετείται δε από αξιόλογους οδοντίατρους και πλαισιώνεται από ειδικούς και εξειδικευμένους συνάδελφους, σε κάθε αντικείμενο και καλό θα είναι να επενδύουμε στους επιστήμονες του τόπου μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το