Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Φάτε μάτια ψάρια» την Κυριακή των Βαΐων

 

Ελάχιστη η κίνηση στην κεντρική ιχθυαγορά, αυξημένη στα κατεψυγμένα αλιεύματα
Ελάχιστη η κίνηση στην κεντρική ιχθυαγορά, αυξημένη στα κατεψυγμένα αλιεύματα

 

Ελάχιστη ήταν η κίνηση χθες το πρωί στην κεντρική ιχθυαγορά του Βόλου στο λιμάνι, ωστόσο αυξημένη εμφανίζεται στα καταστήματα πώλησης κατεψυγμένων ψαριών και αλιευμάτων για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών έχει επηρεάσει και τη ζήτηση αλιευμάτων για το έθιμο της Κυριακής των Βαΐων.

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν χθες το πρωί οι καταναλωτές στην ιχθυαγορά του Βόλου στο λιμάνι, όπου μάλιστα έχουν κατεβάσει ρολά και πολλά καταστήματα λόγω ενοικίου. Η ζήτηση ψαριών για την Κυριακή των Βαΐων, όπως το έθιμο επιτάσσει, είναι σαφώς μειωμένη και η αιτία γι’ αυτό είναι η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων.

«Θα μας πληρώσουν τη Μ. Δευτέρα. Πώς να αγοράσουμε ψάρια», δήλωσε στη «Θ» συνταξιούχος του ΙΚΑ, ενώ συνταξιούχος του ΟΑΕΕ ζητούσε να πληροφορηθεί αν θα πληρωθούν τη Μ. Τρίτη ή τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου…

Σημειώνεται ότι φέτος τόσο οι συνταξιούχοι, όσο και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, δεν θα λάβουν για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους δώρο Πάσχα.

Από την άλλη, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επίσης δεν θα λάβουν δώρο παράνομα από τους εργοδότες τους, καθώς οι τελευταίοι δηλώνουν αδυναμία να το καταβάλουν.

Έτσι, οι περισσότεροι καταναλωτές, τηρώντας και το έθιμο, θα φάνε αύριο μικρά ψάρια. Η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης μικρών ψαριών, έναντι των μεγαλυτέρων και ακριβότερων, ενώ και οι τιμές έχουν υποχωρήσει.

Επίσης οι ιχθυοπώλες κάνουν εκπτώσεις στον πάγκο, προσπαθώντας να «διώξουν» το προϊόν που έχουν και να μην τους μείνει και το πετάξουν.

Οι τιμές στον μπακαλιάρο ήταν χθες γύρω στα 15 ευρώ το κιλό, στη σφυρίδα 25, στο φαγκρί 17-18, στη μεσαία γαρίδα 13,80, στην ψιλή γαρίδα 7,80, στην κουτσομούρα τη μικρή 13, στα σαυρίδια 5, στα συκάκια 5 ευρώ το κιλό.

«Η κίνηση είναι ελάχιστη. Τα μισά μαγαζιά όπως βλέπετε, είναι κλειστά. Ζητούμε μείωση των ενοικίων από τον ΟΛΒ. Πληρώνουμε 518 ευρώ το μήνα και όπως όλα τα ενοίκια στο Δημόσιο πρέπει να μειωθούν κι αυτά», δηλώνει ο ιχθυοπώλης κ. Δημ. Αρβανιτίδης.

Η κατανάλωση μεγάλων και ακριβών ψαριών έχει υποχωρήσει λόγω της κρίσης, προς όφελος των μικρών και φθηνών. Ο γαύρος, η σαρδέλα, η αθερίνα, η μαρίδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, επισημαίνουν οι ιχθυοπώλες.

Αντίθετα οι συναγρίδες, τα φαγκριά, ακόμη και οι μεγάλες κουτσουμούρες μένουν στα αζήτητα και η μόνη ελπίδα των ιχθυοπωλών είναι να τις δώσουν σε κάποιο μαγαζί, τσιπουράδικο ή ταβέρνα, σε τιμές φυσικά διαφορετικές από τη λιανική.

Αιτία δεν είναι μόνον η χαμηλή τιμή των συγκεκριμένων ψαριών, που τα καθιστά άκρως ανταγωνιστικά την περίοδο που διανύουμε, αλλά και το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι γευστικοί μεζέδες έχουν υψηλή διατροφική αξία, θωρακίζοντας τον οργανισμό με καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ασβέστιο και ιώδιο.

Αλλά και στα φθηνά ψάρια υπάρχει περιορισμένη κατανάλωση. Δεν αγοράζουν πλέον δύο κιλά γαύρο, αλλά ένα, ίσια-ίσα να φάνε το μεσημέρι. Άλλωστε το ψάρι αν ξεμείνει, δεν τρώγεται.

Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το γαύρο αντί για το φαγκρί. Τα λεγόμενα αφρόψαρα, όπως γόπα, γαύρος, σαρδέλα, κολιός, σαφρίδι, τονάκι και σκουμπρί, είναι φθηνά και υγιεινά.

Οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με τον καιρό και το φεγγάρι. Αν κάποια ψάρια είναι λίγα, θα «χτυπήσουν» υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, στην πανσέληνο που δεν υπάρχουν πολλά ψάρια, ακόμη και ο γαύρος ανεβαίνει, ενώ όταν δεν έχει πολλά μποφόρ και επικρατεί συννεφιά, οι τιμές πέφτουν. Η τάση να αγοράζει ο κόσμος τα μικρά και φθηνά ψάρια, προβλέπεται να αυξηθεί.

«Οι πελάτες πλέον ενδιαφέρονται για τις τιμές. Όταν ένα ψάρι είναι φτηνό, δεν σημαίνει πως στερείται γεύσης και φρεσκάδας», αναφέρει ιχθυοπώλης.

Αυξημένη πάντως είναι η κίνηση στα καταστήματα με τα κατεψυγμένα ψάρια. «Ζητούν κυρίως ψάρια μεγάλα με κεφάλι, όπως ο σαργός, η συναγρίδα, το σκαθάρι. Ο σαργός πωλείται προς 6,20 ευρώ το κιλό, η συναγρίδα 7,30, το σκαθάρι 4,20 ευρώ. Ζήτηση έχουν και τα νηστήσιμα όπως η σουπιά 5,50 ευρώ, το καλαμάρι 3,40», δηλώνει ο κ. Αραμπατζής, υπεύθυνος καταστήματος κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Η υπεραλιεία, η θεαματική αύξηση των ερασιτεχνών αλιέων, αφού κάθε Έλληνας πλέον είναι ψαράς, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των αποθεμάτων ψαριών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Τα ψάρια λιγοστεύουν στις θάλασσες και οι τιμές τους ανεβαίνουν.

 

Τα λαχανικά

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές της τομάτας, καθώς ακόμη δεν έχουν βγει στην αγορά οι ντόπιες και διακινούνται μόνον οι κρητικές. Οι τιμές φθάνουν και το 1,90 ευρώ το κιλό… Τα μικρά κολοκυθάκια πωλούνται από 1 μέχρι 2 ευρώ, τα αγγουράκια 0,50 το τεμάχιο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 1 ευρώ. «Συμπιέζουμε τις τιμές γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν αγοραστική δύναμη», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου και παραγωγός λαϊκών αγορών κ. Απ. Τσακανίκας.

Το πασχαλινό ωράριο των κρεοπωλείων

Από το Σύλλογο Κρεοπωλών Βόλου ανακοινώθηκε το ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων τη Μεγάλη Εβδομάδα, το οποίο έχει ως εξής: Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη 8-3 το πρωί και 5-9 το απόγευμα. Τη Μ. Παρασκευή 12μ.-8μ.μ. και το Μ. Σάββατο 8π.μ.-5μ.μ. Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το