Οικονομία

Υψηλός παραμένει ο κατώτατος μισθός

Άναψε φωτιές δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργ. Μέργου

“Για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού” διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δήλωση του γ.γ. του υπουργείου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο γενικός γραμματέας ανέφερε σχετικά:

“Ένα από τα πιο βασικά σημεία για την οικονομία και την αναταγωνιστικότητα είναι το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην πορεία μας προς την ανάπτυξη”.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Μέργος παρέθεσε στοιχεία από το επίπεδο των κατώτατων μισθών με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στον κατώτατο στην Ελλάδα, αυτός παραμένει υψηλότερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.

Ο γενικός γραμματέας, μάλιστα, συσχέτισε το επίπεδο του κατώτατου μισθού με την ανάπτυξη, ενώ παρέπεμψε και το παράδειγμα χωρών της Βόρειας Ευρώπης όπου εφαρμόστηκε ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για απλή παράθεση στοιχείων, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού”.

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε:

“Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χαμηλός, αλλά θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αυτή αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα”.

Μετά τη θύελλα που προκάλεσε η ομιλία του, ο Γιώργος Μέργος σημειώνει σε δήλωσή του ότι στην ομιλία του παρουσίασε “προσωπικές απόψεις”, τονίζει ότι ουδέποτε ζήτησε μείωση κατώτατου μισθού και καταγγέλλει ότι “από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης”.

Αντιδράσεις κυβερνητικών εταίρων

Οξεία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μέργος φαίνεται ότι “δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ”.

 

“Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις. Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις” προσθέτει η Ιπποκράτους.

Για “επιεικώς απαράδεκτη δήλωση” μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας ότι “βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την κατηγορηματική θέση τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και από την εκπεφρασμένη γνώμη της κυβέρνησης ότι οι κατώτατοι μισθοί όχι μόνο θα παραμείνουν σταθεροί αλλά αντιθέτως προοπτικά θα αυξηθούν”.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Η τοποθέτηση του κ. Μέργου στο συνέδριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Στρατούλη να κάνει λόγο για δήλωση “απίστευτης κυνικότητας” που “ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας”.

“Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά” τονίζει ο κ. Στρατούλης και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί “σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι ο κ. Μέργος ” ενεργώντας ως ‘λαγός’ εκ μέρους της κυβέρνησης, με δηλώσεις του επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την περεταίρω μείωση των μισθών στη χώρα μας, οδηγώντας έτσι στην φτωχοποίηση τον λαό μας και στην κινεζοποίηση της ελληνικής οικονομίας”.

Τα golden boys της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αγορά και την αληθινή ζωή είναι καλύτερα να κλειδώνονται στα γραφεία τους και να μην μιλάνε δημόσια, γιατί εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που πληρώνει με αίμα την πολιτική του μνημονίου” σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις “προκλητικά κυνικές δηλώσεις” του γ.γ. του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι “αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων”.

“Φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων. Αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ. Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση” σημειώνει το ΚΚΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το