Photo Gallery, Τοπικά

Υψηλοί τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Οι αναμορφώσεις προϋπολογισμών και τροποποιήσεις έργων ήταν οι αιτίες να δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα στη χθεσινή συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Μεταξύ αντιπολίτευσης και Δημοτικής Αρχής

Βαριές κουβέντες… για τα έργα

 

Με σύνθημα «πού πάνε τα λεφτά» επιτέθηκαν στη χθεσινή συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή.

Σε «κοινή γραμμή» Τέλης Δουλόπουλος και Γιάννης Μολοχίδης, αλλά και ο «πρωτοεμφανιζόμενος» Κώστας Κουκουβίνος προσπάθησαν να δώσουν το «μήνυμα» της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, με το Δήμαρχο Βόλου να δηλώνει πως ο λαϊκισμός και η χυδαιότητα έχουν ένα όριο.

Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό και βαριές εκφράσεις αντάλλαξαν ο Δήμαρχος με τον Τ. Δουλόπουλο.

Σε σειρά θεμάτων που αφορούσαν αναμορφώσεις προϋπολογισμών και τροποποιήσεις έργων, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς κανείς να γνωρίζει «πού πάνε», σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «οσμή σκανδάλων».

Οι εντάσεις ξεκίνησαν με το «καλησπέρα» όταν τέθηκε προς έγκριση η τροποποίηση χρηματοδοτήσεων για έργα που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε της δημοπράτησης.

Σχεδόν πανομοιότυπες οι τοποθετήσεις των Γ. Μολοχίδη και Τ. Δουλόπουλου που ζητούσαν να ενημερωθούν, πού ακριβώς κατευθύνονται τα ποσά και διαμαρτύρονταν γιατί δεν έλαβαν στα χέρια τους μελέτες, παρότι διευκρινίστηκε ότι μελέτες θα κατατεθούν προς έγκριση μόλις ολοκληρωθούν.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα πρέπει σε έμπειρους υποτίθεται δημοτικούς συμβούλους να μάθω το αλφαβητάρι. Τα έργα εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα για να δρομολογηθούν οι μελέτες τους και δεν ξοδεύουμε αέρα-πατέρα 30.000 ευρώ ή άλλα ποσά» είπε ο Δήμαρχος, ο οποίος δέχθηκε επίθεση για τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν σε έργα αγροτικής οδοποιίας.

«Τα ποσά που διαθέτουμε είναι ασήμαντα για όποιον γνωρίζει ελάχιστα την εικόνα στον ενιαίο Δήμο. Προφανώς δεν έχετε περπατήσει σε καμία περιοχή για να δείτε τις καταστροφές και δεν ξέρετε τι κατάσταση επικρατεί στο αγροτικό δίκτυο. Δεν έχετε καμία επαφή με την πραγματικότητα και μιλάτε με …ανέμελη ευκολία» είπε απευθυνόμενος στους συμβούλους ο Δήμαρχος.

«Ο κόσμος ακούει για τεράστια ποσά που είτε δεν δίνονται στα έργα είτε δίνονται με καθυστέρηση και θέλει να μάθει τι γίνεται» είπε ο Τέλης Δουλόπουλος και όταν ο Δήμαρχος του απάντησε πως οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με «μαγικά», αλλά με χρήματα, του επιτέθηκε με σφοδρότητα.

«Εμένα με τιμάει ο Βόλος με την ψήφο του και δεν είμαι κωλοτούμπας. Εσύ είσαι μέσα στη γυάλα σου, όλο φρου-φρου και αρώματα και εκδηλώσεις. Ένα μηδέν έχεις κάνει στην πόλη. Ένας κωλοτούμπας είσαι που αλλάζει κόμματα μόλις μυρίζεται εξουσία. Εσύ είσαι ο κατήγορος του Ανδρέα Παπανδρέου» απάντησε ο Τ. Δουλόπουλος.

Με ειρωνεία ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως δεν θα μπει στον κόπο να απαντήσει στο «μεγάλο πολιτικό μέγεθος» του Τέλη Δουλόπουλου, τον οποίο αποκάλεσε κομπλεξικό.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαμπρινίδης επιτιθέμενος στους κ.κ. Μολοχίδη, Δουλόπουλο δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που δηλώνουν μηχανικοί να αρνούνται να υπερασπιστούν τη λογική της επιστήμης τους και να εμφανίζονται ως κακέκτυπα πολιτικών.

«Και εσύ μια ζωή στις καρέκλες ήσουνα. Να μας πεις με ποιο δικαίωμα ήσουν αντιδήμαρχος στη Νέα Ιωνία» του επιτέθηκε ο Γιάννης Μολοχίδης.

«Να σταματήσετε να δηλητηριάζετε την ατμόσφαιρα και να αφήνεται αιχμές για το δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι ο χειρότερος λαϊκισμός» ανταπάντησε ο αντιδήμαρχος για να δεχθεί νέα επίθεση. «Το παίζεις αριστερός και είσαι μέσα στο σύστημα. Όλο καρέκλες και δόξα τω θεώ είσαι».

Όταν ο κ. Λαμπρινίδης εξήγησε ότι τα έργα δίνονται εκπτώσεις ο κ. Κουκουβίνος κατήγγειλε ότι τα έργα χρεώνονται στο δεκαπλάσιο και η Δημοτική Αρχή θεωρεί επιτυχία όταν τελικά κοστολογούνται στο πενταπλάσιο. Τελικά η έγκριση του θέματος «πέρασε» κατά πλειοψηφία.

Η δεύτερη σύγκρουση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των ίδιων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε προς έγκριση ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας του έργου για την αναβάθμιση της πλατείας Ευαγγελίστριας.

Η Δημοτική Αρχή δέχτηκε κριτική και από τους κ.κ. Βεργή και Ζαρκάδα, ενώ όταν ο Δήμαρχος κατηγορήθηκε ότι έκοψε υγιή δέντρα της πλατείας στις 12 Μαΐου, ο κ. Σκοτινιώτης παρουσίασε έγγραφο της υπηρεσίας που έκρινε ότι έπρεπε να κοπούν τα δέντρα.

 

«Μάχη»

Η «μάχη» συνεχίστηκε με την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα -χωρίς οικονομικές υπερβάσεις- για το έργο αποφόρτισης του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Η κριτική στη Δημοτική Αρχή επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ένα έργο της πρώην Νομαρχίας υλοποιήθηκε στην πόλη, χωρίς αυτή να ερωτηθεί και όλα τα «πυρά» δέχτηκε ο πρώην αντινομάρχης Η. Ξηρακιάς.

Σημειώνεται ότι για όλα τα έργα που υπήρχαν απορίες και ενστάσεις ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γίδαρης κάλεσε όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική, να ενημερωθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.

«Εάν δεν ξέρετε τη φύση ενός έργου καλύτερα να μην αφήνετε υπονοούμενα. Υπάρχει νομοθεσία που ακολουθούμε» είπε ο διευθυντής.

Ο Γ. Μολοχίδης απαιτούσε να μάθει σε ποια ακριβώς έργα διοχετεύτηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με το Δήμαρχο να απαντά ότι τα χρήματα δόθηκαν για να σταματήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις συνοικίες της Νεάπολης και του Παλιού Λιμεναρχείου.

«Έχετε χάσει πλέον κάθε μέτρο, κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πηγαίνετε μια βόλτα να δείτε το έργο, ρωτήστε τους κατοίκους πώς άλλαξε η ζωή τους. Σας έχει «καταπιεί» ο λαϊκισμός και η μιζέρια. Δεν είστε εσείς αντιπολίτευση» ήταν η απάντηση του Δημάρχου στο Γ. Μολοχίδη, αλλά από τη συγκεκριμένη δήλωση… παρεξηγήθηκε ο Τ. Δουλόπουλος.

«Ο γυρολόγος που πάει όπου οσμίζεται καρέκλα, μας λέει ότι δεν είμαστε και αντιπολίτευση» είπε.

«Αρνούμαι να σε κάνω συνομιλητή ανταπάντησε ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο κ. Κλημόπουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» δήλωσε πως η παράταξή του δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση – όχι γιατί το έργο δεν είναι απαραίτητο ή δεν είναι καλής ποιότητας – αλλά γιατί στοιχίζει πολλά χρήματα.

Η Αργώ

Το θεματικό πάρκο της Αργούς δεν πρόκειται να προχωρήσει και η διαδικασία που είχε αρχίσει με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ σταματά λόγω παύσης του προγράμματος «Θησέας».

Ο Δήμος διεκδικεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή Νεώσοικου.

Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ενέκρινε το παραδοτέο της πρώτης φάσης του έργου για το θεματικό πάρκο.

Στις 24-9-2009 υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη και της Εταιρείας ΕΥΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. η σύμβαση πρόσληψης εξειδικευμένου συμβούλου υποστήριξης του Δήμου Βόλου για την υλοποίηση του έργου «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη και λειτουργία θεματικού πάρκου Αργούς στο Δήμο Βόλου» έναντι ποσού 135.150 €.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε την ολοκλήρωση και αποπληρωμή της Α’ Φάσης του έργου «Ανάπτυξη και λειτουργία θεματικού πάρκου Αργούς στο Δήμο Βόλου» καθώς και τη διακοπή της Β’ Φάσης της προσυμβατικής διαδικασίας της Β’ Φάσης, λόγω οριακής κερδοφορίας του έργου.


Για προμήθεια 24 υπόγειων κάδων από το Δήμο Βόλου

Αντιδράσεις… που ψηφίστηκαν ομόφωνα

Πολύ κακό για το τίποτα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν στην κατάθεση πρότασης για προμήθεια 24 υπόγειων κάδων, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Με τη λήξη ωστόσο συζήτησης του θέματος και μετά από έντονες αντιδράσεις η κατάθεση πρότασης για την προμήθεια ψηφίστηκε… ομόφωνα.

Απόψεις όπως «δεν είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για κάδους και όχι για συντάξεις», που κατέθεσε εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Θ. Διαμαντένιας, δυναμίτισαν το κλίμα της προχθεσινής συνεδρίασης, με το Δήμαρχο κ. Σκοτινιώτη, να εξηγεί ότι η πρόταση για την προμήθεια των κάδων που θα τοποθετηθούν σε 24 σημεία του Βόλου και των δημοτικών ενοτήτων, θα κατατεθεί στο «πράσινο ταμείο».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 870.000 ευρώ περίπου και όπως δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης το κόστος αλλαγής του μοντέλου αποκομιδής των απορριμμάτων δεν είναι δυνατόν να είναι σε πρώτη φάση γενικευμένο, καθώς είναι πολύ ακριβή επένδυση και κονδύλια δεν υπάρχουν.

«Αξίζει να εφαρμόσουμε πιλοτικά ένα νέο μοντέλο που έχει πετύχει σε άλλες περιοχές της χώρας» είπε ο Δήμαρχος και Γ. Μολοχίδης και Τ. Δουλόπουλος ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα για κατασκευές πλατειών και όχι για προμήθειες κάδων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νίκου ζήτησε να μην εφαρμοστεί καν το πρόγραμμα από την ώρα που είναι πιλοτικό.

«Αφού έχει πετύχει αλλού και ξέρουμε τα αποτελέσματα, γιατί να το εφαρμόσουμε και εμείς» αναρωτήθηκε και τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για μείωση των απορριμμάτων και όχι για αποθήκευσή τους σε υπόγειους κάδους.

Ο Θ. Διαμαντένιας ζήτησε να μη συμμετέχει ο Δήμος στο πρόγραμμα από την ώρα που στη χώρα χάνονται συντάξεις.

«Δηλαδή μας λέτε ότι μεταξύ κάδων και συντάξεων, εμείς επιλέγουμε κάδους. Δεν είμαστε πλέον καλά…» είπε απευθυνόμενος στο Θ. Διαμαντένια ο Δήμαρχος και απάντησε στους Τ. Δουλόπουλο και Γ. Μολοχίδη ότι ήδη ο Δήμος έχει καταθέσει στο «πράσινο ταμείο» προτάσεις για πλατείες, ωστόσο το πρόγραμμα για τα απορρίμματα που προκηρύχθηκε, δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητο.

Τελικά η κατάθεση πρότασης στο πρόγραμμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το