Photo Gallery, Πολιτισμός

Υποψήφιοι για το Βραβείο Αναγνωστών οι Λένα Διβάνη, Ν. Κυριαζής και Κ. Γουργουλιάνης

Υποψήφια για το «Βραβείο Αναγνωστών 2012» είναι τα βιβλία των Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή «Άννα Σικελιανού: Ο έρωτας και τ’ όνειρο» και «Εγώ, ο Ζάχος Ζάχαρης» της Λένας Διβάνη σύμφωνα με τη βραχεία λίστα με τα υποψήφια έργα που ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ρεπορτάζ: ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Συνολικά 19 μυθιστορήματα περιλαμβάνει η βραχεία λίστα του ΕΚΕΒΙ. Πρόκειται για μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από την 1/10/2011 ώς την 30/9/2012 και επέλεξαν οι Λέσχες Ανάγνωσης από ένα κατάλογο 399 μυθιστορημάτων, τον οποίο τους έστειλε το ΕΚΕΒΙ, βάσει στοιχείων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

«Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τον κ. Γουργουλιάνη κι εμένα το ότι το βιβλίο μας «Άννα Σικελιανού» έχει συμπεριληφθεί, με πρόταση των Λεσχών Ανάγνωσης, στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Αναγνωστών 2012» μας είπε ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός κ. Νίκος Κυριαζής, λίγο μετά την είδηση της υποψηφιότητας του μυθιστορήματος που έγραψε μαζί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. «Πιστεύουμε όμως πως έχει ιδιαίτερη σημασία, ως φόρος τιμής, για τρεις ξεχωριστούς ανθρώπους, το Θεσσαλό οραματιστή γιατρό Γιώργο Καραμάνη, που δημιούργησε το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα στο Πήλιο το 1908, το μεγάλο ποιητή Άγγελο Σικελιανό και τη γυναίκα που ήταν έμπνευση και για τους δυο, την Άννα» συνεχίζει για να καταλήξει αναφερόμενος σε μια χρονική και ίσως και σημαδιακή συγκυρία, αφού τονίζει «συμβαίνουν μερικές φορές παράξενα γεγονότα, το μάθαμε δυο ημέρες αφότου αρχίσαμε να γράφουμε τη συνέχεια της ιστορίας με τίτλο «Ο έρωτας και ο πόλεμος»  που θα καλύψει την περίοδο 1940-1944, τη μαχόμενη και κατοχική Ελλάδα».

Οι ιστορίες της Άννας Σικελιανού αλλά και του γάτου Ζάχου Ζαχαρή άγγιξαν τους αναγνώστες που τις επέλεξαν ανάμεσα στις υποψήφιες για το «Βραβείο Αναγνωστών 2012»

Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του βιβλίου της κ. Λένας Διβάνη «φαίνεται πως αυτή είναι η εβδομάδα του Ζάχου Ζάχαρη, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συγγραφέας αφού «τη Δευτέρα έμαθα ότι θα μεταφραστεί στα ιταλικά από πολύ καλό εκδοτικό οίκο της Ρώμης αλλά και στα λιθουανικά. Χτες (σημ. προχθές) βράδυ μου είπαν πως διεκδικεί και το Βραβείο Αναγνωστών. Τι να πω; Χαίρομαι ακόμα πιο πολύ γιατί είναι το πιο προσωπικό μου βιβλίο» καταλήγει. Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Λόγω ισοψηφίας που προέκυψε στην καταμέτρηση, οι αναγνώστες θα βρουν στη φετινή λίστα τέσσερα περισσότερα μυθιστορήματα από τις άλλες χρονιές.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, από τις 15 Νοεμβρίου ώς τις 9 Δεκεμβρίου. Οι αναγνώστες μπορούν να αποστείλουν με sms (χρέωση απλού μηνύματος) τον κωδικό που αντιστοιχεί στο βιβλίο της επιλογής τους, στο 54160.

Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα για μία μόνο ψήφο, η οποία καταχωρείται αυτόματα στο σύστημα τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων της ΕΡΤ. Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει κατά το ήμισυ από την ψήφο των αναγνωστών ενώ το υπόλοιπο μισό βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το