Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Υπουργοί κατά τραπεζών

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Για την απροθυμία να ενισχύσουν την αγορά με ρευστό


Προβληματισμός εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου – εν όψει και της κατάθεσης νομοσχεδίου που θα αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες – γύρω από τη ρευστότητα που διοχετεύουν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Ο προβληματισμός εστιάζεται στον τρόπο διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά από τα πιστωτικά ιδρύματα και στην διαπίστωση ότι «όλοι πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους». Αιχμή το γεγονός ότι το Κράτος έχει φροντίσει για την ρευστότητα των τραπεζών, ωστόσο, η ρευστότητα αυτή δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα, τα πυρά αρκετών συναδέλφων του δέχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, λόγω της άρνησης των τραπεζών να παράσχουν μεγαλύτερη ρευστότητα.  Ιδιαίτερη κριτική άσκησαν οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.
Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ενισχυθεί η αγορά. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφώνησε και ο πρωθυπουργός. Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε ξανά το θέμα της συγχώνευσης τραπεζών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έλθει νομοσχέδιο που θα προωθεί νέα εγγυοδοσία προς τις τράπεζες, ώστε να αντλήσουν 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Επιπλέον, θα ορίζονται κυβερνητικοί επίτροποι σε κάθε τράπεζα με στόχο να «παρακολουθείται» η σχέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο συναίνεσε στο να δοθούν εγγυήσεις, υπό την προϋπόθεση, προτού να κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου, να έχουν τεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι που η ίδια θα έχει διαμορφώσει.
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά την επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους 30 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύοντας στη συνέχεια τη ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική λειτουργία του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ίσως να μη γίνει προγραμματική συμφωνία, αλλά πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με κάθε τράπεζα.
Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, φέρεται να υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι η οικονομία είναι «τραπεζοκεντρική» και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας, έχουμε πολιτική ευθύνη να μιλάμε και για το μέλλον των τραπεζών. «Η Ελλάδα τι κάνει; Δίνει χρήμα κι οι τράπεζες αποκτούν περιουσία; Στην ουσία είναι κρατικοδίαιτες» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ο κ. Παπουτσής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται ως υπέρμαχος των συγχωνεύσεων τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς τες «αναγκαιότητα», υπό τον όρο ότι θα έχει οριστεί η κατεύθυνση των συγχωνεύσεων αυτών, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε το ότι δεν πρέπει να δείχνουμε ότι οι τράπεζες προτείνουν και η κυβέρνηση εκτελεί.
Από την μεριά της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε, εφόσον δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες, το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών (assets). Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, την εγκατάλειψη της αλαζονικής στάσης τους και την επίσης αναγκαιότητα ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις υποχρεώσεις τους μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως οι τράπεζες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς όποτε κλείνει μια υγιής επιχείρησης αυτό για μας είναι ήττα. Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες πρέπει να υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και θεσμική ασφάλεια.
Από τη μεριά του, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χωρίς να αφίσταται του γενικότερου προβληματισμού των συναδέλφων του υπουργών, φέρεται να υπογράμμισε αφενός μεν την αναγκαιότητα ευρύτερης θεώρησης του όλου ζητήματος, καθώς και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στο θέμα των ομολόγων, αφετέρου δε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση για τον 40χρονο που βρέθηκε νεκρός στα Πευκάκια

Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση που θα "ρίξει φως" στον χρόνο και στον…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024