Αθλητισμός

Υποκλίθηκε στον πρωτοπόρο

Ο Ολυμπιακός Β. έχασε 1-0 από τον Ολυμπιακό για την 20η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ

* Γιορτινή ατμόσφαιρα στο Πανθεσσαλικό δημιούργησαν 18.000 φίλαθλοι

Σ’ ένα παιχνίδι γιορτή του ποδοσφαίρου, όπου 18.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το Πανθεσσαλικό Στάδιο, αψηφώντας το κρύο, ο Ολυμπιακός Βόλου δεν κατάφερε να γίνει η μοναδική ομάδα της περιφέρειας που θα έκοβε βαθμούς φέτος από τον Ολυμπιακό (όσον αφορά τις εκτός έδρας αναμετρήσεις των Πειραιωτών). Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη ηττήθηκε με 1-0, με το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε να φεύγει με τρεις πολύτιμους βαθμούς από το Βόλο, χάρη σ’ ένα γκολ που σημείωσε ο Φουστέρ στο 19’.

Ο Ολυμπιακός έσπασε το ρεκόρ, το οποίο κρατούσε από την περίοδο 1973-74, σημειώνοντας οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στην επαρχία και μάλιστα δίχως να δεχθεί γκολ. Και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ για τους Πειραιώτες. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έσπασε την προσωπική του επίδοση νικών. Συγκεκριμένα, αυτό ήταν το όγδοο συνεχόμενο «τρίποντο» των Πειραιωτών στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ το καλύτερο ρεκόρ της πρώτης θητείας του Ισπανού στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, ήταν επτά συνεχόμενες νίκες.

Ο Ολυμπιακός έφτασε δίκαια στο νικηφόρο αποτέλεσμα, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό Βόλου που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Επίσης, το βολιώτικο συγκρότημα έδειξε και αμυντικές αδυναμίες, σε σχέση με προηγούμενα ματς, καθώς ο αντίπαλος δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για γκολ στην επανάληψη.

Όσον αφορά τη διαιτησία του κ. Καλόπουλου εκνεύρισε τους παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου και τους φιλάθλους της ομάδας με τα σφυρίγματά του. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για μια φάση στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο διαιτητής θα μπορούσε να δώσει πέναλτι, σε μαρκάρισμα του Σολάκη από τον Τοροσίδη μέσα στην περιοχή.

Ο Ολυμπιακός Βόλου, ύστερα από 20 αγωνιστικές, βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 25 βαθμούς, μαζί με τους Εργοτέλη και Άρη.

Πως έπαιξαν οι ομάδες

Ο Σάκης Τσιώλης παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-2-3-1, με τον Γιακούποβιτς κάτω από τα δοκάρια, ενώ την τετράδα της άμυνας αποτέλεσαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Σέλεζι, Τομάς, Ντολεζάι και Ρόκας. Οι Άλβαρεζ και Τικάο ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, οι Μπρέσκα και Μόνχε αγωνίστηκαν στις πτέρυγες (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα), ο Καπετάνος στον άξονα, πίσω από τον Σολάκη που ήταν ο μοναδικός προωθημένος του Ολυμπιακού.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε και αυτός με διάταξη 4-2-3-1. Ο Πάρντο υπερασπίστηκε την «ερυθρόλευκη» εστία, ενώ οι δύο ακραίοι οπισθοφύλακες ήταν οι Τοροσίδης (δεξιά) και Ραούλ Μπράβο (αριστερά). Οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλος αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στη μεσαία γραμμή ο Μοντέστο με τον Ιμπαγάσα ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Ριέρα έπαιξε στην αριστερή πτέρυγα, ο Μιραλάς στη δεξιά, με τον Φουστέρ να αγωνίζεται πίσω από τον Πάντελιτς.

Στο πρώτο ημίχρονο έγινε ένα δυνατό παιχνίδι, τακτικής και από τους δύο προπονητές, χωρίς πολλές φάσεις μπροστά και στις δύο εστίες. Οι παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου προσπαθούσαν να μην αφήνουν κενούς χώρους, προκειμένου οι φιλοξενούμενοι να γίνονται απειλητικοί για το τέρμα του Γιακούποβιτς. Οι Μόνχε και Μπρέσκα βοηθούσαν ανασταλτικά και δεν επέτρεπαν στους δύο ακραίους αμυντικούς του Ολυμπιακού να ανεβαίνουν στην επίθεση.

Ανασταλτικά οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη στάθηκαν αρκετά καλά και δεν δέχθηκαν ιδιαίτερη πίεση από την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ωστόσο, δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν από τον άξονα, με τον Μοντέστο να κάνει εξαιρετική δουλειά, ως ανασταλτικός μέσος για τους φιλοξενούμενους, αλλά ούτε και από τα άκρα. Οι Ραούλ Μπράβο και Τοροσίδης ήταν άψογοι στα αμυντικά τους καθήκοντα, δίχως οι Μόνχε και Μπρέσκα να μπορούν να απειλήσουν την εστία του Πάρντο. Θα πρέπει επίσης να σταθούμε στο γεγονός ότι ο Άλβαρεζ, ένα πολύτιμο εργαλείο για τον Ολυμπιακό Βόλου στο χώρου του κέντρου βρέθηκε σε κακή μέρα, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του Ουμπίντες.

Ο Ολυμπιακός του Πειραιά πλην του Μοντέστο, είχε σε πολύ καλή μέρα τον Φουστέρ, ενώ θετική ήταν και η παρουσία του Ριέρα.

Το βολιώτικο συγκρότημα μπήκε αρκετά δυνατά στο παιχνίδι, ο Σάκης Τσιώλης έστησε καλά την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και στο 10’ δημιούργησε την καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Ο Σολάκης έβγαλε ωραία μπαλιά για τον Μπρέσκα, όμως ο Ραούλ Μπράβο πρόλαβε τον Σλοβάκο και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Πάρντο.

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε στο 13’ με τον Ιμπαγάσα να εκτελεί φάουλ, «σκάβοντας» τη μπάλα για τον Μιραλάς, όμως το σουτ του Βέλγου επιθετικού μέσα από την περιοχή κατέληξε άουτ.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 19’ με τον Φουστέρ, με μια εξαιρετική αντεπίθεση, πιάνοντας στον «ύπνο» την άμυνα του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Άλβαρεζ έχασε τη μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Φουστέρ έπαιξε ωραία το «ένα-δύο» με τον Ριέρα, δέχθηκε τη μπάλα μέσα στην περιοχή από τον συμπατριώτη του και με πλασέ έγραψε το 0-1. Όλα τα λεφτά ήταν βέβαια, η ντρίμπλα του Ριέρα εντός περιοχής στον Σέλεζι.

Το τέρμα του Φουστέρ διαφοροποίησε τα πράγματα και από το σημείο εκείνο και μέχρι το 35’ η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ανώτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δέκα λεπτά πριν από την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι συνήλθαν και άρχισαν να βγαίνουν και πάλι απειλητικά προς την εστία του Πάρντο. Παρόλα αυτά, ούτε η κεφαλιά του Μπρέσκα στο 38′ έπειτα από σέντρα του Μόνχε, ούτε και αυτή του Σολάκη στο 42’ ύστερα από σέντρα του Άλβαρεζ, είχε ευτυχή κατάληξη.

Καλύτεροι

οι φιλοξενούμενοι

στο β’ μέρος

Στην επανάληψη, ο Σάκης Τσιώλης προσπάθησε να δυναμώσει την επίθεση, βάζοντας τον Μαρτίν στη θέση του Τικάο, μετατρέποντας το σύστημα της ομάδας σε 4-4-2. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν βοήθησε τους γηπεδούχους, αλλά έδωσαν χώρους στους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Έτσι, οι Πειραιώτες μπήκαν πιο δυνατά και είχαν πιο πολλές ευκαιρίες για γκολ, αφού έβρισκαν διαδρόμους προς την εστία του Γιακούποβιτς.

Στο 49’ σουτ του Φουστέρ μπλόκαρε ο Γιακούποβιτς, ενώ στο επόμενο λεπτό το σουτ που επιχείρησε ο Ριέρα έδιωξε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να ελέγχουν το παιχνίδι και να πιέζουν και στο 55’ το σουτ του Μιραλάς μπλόκαρε ο Γιακούποβιτς. Τρία λεπτά αργότερα, ο Φουστέρ έχασε εκπληκτική ευκαιρία να σκοράρει, πλασάροντας άουτ μόνος απέναντι από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, μετά από εξαιρετική πάσα του Ριέρα.

Στο 60’ ο Τσιώλης πέρασε στο ματς τον Ακόστα, αντί του Σολάκη, βλέποντας την ομάδα του Πειραιά να έχει πάρει το χώρο της μεσαίας γραμμής, με στόχο να ισορροπήσει ο Ολυμπιακός Βόλου το παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά ο Βαλβέρδε έριξε στο ματς τον Τζιμπούρ, αντί του Πάντελιτς.

Οι Πειραιώτες συνέχισαν να είναι καλύτεροι και πιο επικίνδυνοι επιθετικά, όμως στο 65’ ο Ολυμπιακός Βόλου «άγγιξε» το 1-1. Ο Καπετάνος με ωραία μπαλιά βρήκε τον Μπρέσκα να φεύγει στην επίθεση, με τον Σλοβάκο επιθετικό να σουτάρει από ευνοϊκή θέση και τη μπάλα να περνά έξω από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο.

Στο τελευταίο 25λεπτο ο Ολυμπιακός του Πειραιά ήταν η ομάδα που είχε τις ευκαιρίες για να σκοράρει, τις οποίες και σπατάλησε. Στο 68′ ο Τζιμπούρ έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ στο 81′ δεν κατάφερε να νικήσει τον Γιακούποβιτς, έπειτα από ωραία μπαλιά του Φουστέρ.

Στις καθυστερήσεις ο Χολέμπας έκανε το πλασέ απέναντι από τον Γιακούποβιτς, όμως ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου έδιωξε σωτήρια και έτσι το 1-0 ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

* Πέρα από την εξαιρετική ατμόσφαιρα που υπήρχε χθες στο Πανθεσσαλικό, θα πρέπει να τονίσουμε πως για πρώτη φορά δεν υπήρχαν «νεκρές» ζώνες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Β. 0-1

1. Γιακούποβιτς

25. Σέλεζι

21. Ρόκας

3. Ντολεζάι

4. Τομάς

13. Άλβαρεζ

50. Τικάο

(9. Μαρτίν 46’)

11. Καπετάνος

(30. Μητρόπουλος 72’)

10. Μπρέσκα

26. Μόνχε

77. Σολάκης

(20. Ακόστα 59’)

78. Πάρντο

35. Τοροσίδης

15. Ραούλ Μπράβο

4. Μέλμπεργκ

21. Α. Παπαδόπουλος

3. Μοντέστο

7. Ιμπαγάσα

77. Ριέρα

(20. Χολέμπας 80’)

14. Μιραλάς

(11. Ζαϊρί 73’)

19. Φουστέρ

9. Πάντελιτς

(10.Τζιμπούρ 62’)

Σκόρερ: 19’ Φουστέρ

Κίτρινες: 14’ Τικάο, 67’ Τομάς, 92’ Μαρτίν

Διαιτητής: Καλόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Βοηθοί: Σαραϊδάρης, Βασιλειάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το