Κατηγορίες: Photo GalleryΟικονομία

ΥΠΟΙΚ: Είναι αναγκαία η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% στην εστίαση

Απάντηση Ε. Βενιζέλου στις 28 αλυσίδες για το θέμα

 

 

Τη θέση του για την ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, παρ’ ότι πιστεύει πως ο συντελεστής δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλός σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιστολή που του απέστειλαν 28 μεγάλες εταιρείες εστίασης.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, διάβασε την επιστολή και θα θεωρούσε χρήσιμη μια συνάντηση μαζί τους προκειμένου να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς και την είσπραξη και απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Για το επίμαχο ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ, επανέλαβε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «δεν πρέπει να κινείται σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες τέτοιου τύπου. Βρήκα, όμως, και είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%».

Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκ. ευρώ το χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Και είπα ότι ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι αυτό».

Καταλήγοντας σημείωσε για άλλη μία φορά πως «καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προσπάθειές της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στον χώρο της εστίασης λειτουργούν περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ένα μικρό σχετικά ποσοστό αυτών έχουν οργανωμένο λογιστήριο, τυποποιημένες τιμές και δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται με πολύ μεγάλη ευκολία η είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι αναμένεται από το υπουργείο η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου, η οποία θα προσδιορίζει επακριβώς σε ποιους τομείς του χώρου της εστίασης θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% και σε ποιους θα διατηρηθεί στο 13%.

”Βλέπουν” λουκέτα

και 120.000 ανέργους 

 

Περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου εστίασης που θα οδηγήσει 120.000 εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, θα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, όπως τονίζουν σε ανοικτή επιστολή τους προς των αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης.
Οι 28 επιχειρήσεις προχώρησαν σήμερα σε πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο και με την ανοικτή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση στον υπουργό όχι μόνο να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση αλλά να μειώσει τον ΦΠΑ σε μονοψήφιο συντελεστή. Την επιστολή συνυπογράφουν οι αλυσίδες-εταιρείες: Απολλώνιο, Βενέτης, Γευσιπλοϊα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Πίτα Πάν, Autogrill, Benvenuto, Coffee Time, Costa Coffee, Domino’s Pizza, Everest, Flocafe, Gloria Jean’s, Goody’s, KFC, La Pasteria, L’Artigiano, McDonald’s, Olympic Catering, Olympus Plaza, Palmie Bistro, Papagallino, Pizza Fan, Pizza Hut, Roma Pizza, Simply Burger, Friday’s και Zonars.
Οι επιχειρήσεις ζητούν από τον υπουργό να μην προχωρήσει σε ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και παράλογο και εκτιμούν ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει κι άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα.
«Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνεται στην επιστολή.
Τέλος οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Γαλλία που μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και την Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, και προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30% από 13% σε 9%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αποζημίωση φθοράς σε Ι.Χ. από Δήμο Βόλου

  Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί ο Δήμος Βόλου για την καταβολή αποζημίωσης που αφορούν υλικές…

8 Δεκεμβρίου 2023

Εξαπάτησαν 78χρονη στη Σούρπη και απέσπασαν 20.000 ευρώ

  Το συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν από 78χρονη στη Σούρπη άγνωστοι…

8 Δεκεμβρίου 2023

Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 43χρονης Γεωργίας

Απολογείται σήμερα στην ανακρίτρια Πειραιά ο 71χρονος Χρηστός Πατακός για τη δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας…

8 Δεκεμβρίου 2023

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας ο 31χρονος αστυνομικός, που χτυπήθηκε από…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για το LNG

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δηλώνει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση πλωτού τερματικού…

8 Δεκεμβρίου 2023

Στη Λάρισα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με δημάρχους των παρακάρλιων περιοχών

Στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα επισκεφθεί…

8 Δεκεμβρίου 2023