Κατηγορίες: Πολιτική

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011

Από τους 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Όχι ψήφισαν οι 142 της αντιπολίτευσης

και οι ανεξάρτητοι

ΑΘΗΝΑ, 22.

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2011. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 142 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μονάχα τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.
«Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.

Πάντως και σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς ο προϋπολογισμός δέχθηκε πολλά “πυρά” από την αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ..

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο προϋπολογισμός που θα εγκριθεί μετά τα μεσάνυχτα από τη Βουλή θα εφαρμοστεί πλήρως, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας. Νωρίτερα, μιλώντας στο Βήμα 99,5 ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά διαφώνησε ανοιχτά με την πρακτική της ψήφισης νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Από την πλευρά του, μιλώντας στον σταθμό ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης υποστήριξε ότι απομονώθηκαν και παραφράστηκαν ορισμένες επισημάνσεις του στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Τοποθετήσεις

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Στρίψτε τώρα το τιμόνι» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας και ταυτόχρονα ζήτησε να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική «τώρα, όχι αύριο». «Σας το λένε κι οι δικοί σας», είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, προσθέτοντας «μην ολιγωρείτε άλλο».

«Δύσκολη, επώδυνη, αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση» στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κατά του προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους. Η ίδια υποστήριξε πως το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας «είπε «όχι» στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. «Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ».  Ο ίδιος συνέχισε: «Τι θα πουν τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτή τη «γενναία» πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ. Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;» ρώτησε ο κ. Οικονόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης σημείωσε ότι με την επιψήφιση του προϋπολογισμού «δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Φραστική επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό – οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού», που διαλύει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο. Έκανε λόγο για «προφανή σκοπιμότητα» ορισμένων συναδέλφων του, που «θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα».

«Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί θεωρούμε ότι είναι χωρίς κανένα όραμα γιατί είναι προϋπολογισμός λίγων ημερών», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης. Επισήμανε, εξάλλου, ότι «χρειαζόμαστε μεν τη διαδικασία δανεισμού, αλλά δεν μπορούμε να συνθλίψουμε τον εθνικό και κοινωνικό ιστό» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό στο όνομα κανενός δανειστή να διαλύσουμε την ελληνική κοινωνία».
Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατηγορώντας τον ότι «δεν μπορεί κανένας πρωθυπουργός να καρατομεί βουλευτές, μόλις τελειώνουν τις ομιλίες τους», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το προνόμιο το έχει μόνον ο λαός προς τον οποίο λογοδοτούν όλοι».

Είμαι έτοιμος να ψηφίσω εναλλακτικές πολιτικές, αλλά όχι λογικές μονοδρόμου και λογιστικές αντιλήψεις, για αυτό και καταψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος. Το χειρότερο για τη λογική του μονοδρόμου, είναι ότι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε εναλλακτικές πολιτικές, είπε ο κ. Παπαχρήστος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν τα μέτρα, ούτε όμως και η εσωτερική υποτίμηση «γιατί κινδυνεύουμε να μπούμε σε μία εσωστρεφή πορεία προς τα κάτω.

«Σέβομαι τον προλαλήσαντα ομιλητή [τον Β. Παπαχρήστο], που είπε πως η λύση του μεγάλου προβλήματος περνά από την δρομολόγηση αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά από πού θα έρθει η ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Κανείς δεν υφίσταται εκβιασμό – κι αν κάποιος νοιώθει πως εκβιάζεται, έχει την υποχρέωση να το πει δημόσια. Άκουσα επίσης για κατοχική Βουλή. Όποιος νοιώθει πως είναι κατοχική, να την εγκαταλείψει. Τους 300 τους έχει ψηφίσει ο λαός, και όχι κατοχικά στρατεύματα» πρόσθεσε.

«Η χώρα μπήκε σε τροχιά χρεοκοπίας γιατί κατέρρευσε ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης», δήλωσε ο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Λίγο νωρίτερα με κριτική διάθεση έναντι του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης που είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ότι στους δεκατέσσερις μήνες που είναι βουλευτής πολλές φορές σκέφτηκε και προβληματίστηκε να παραμείνει ή να παραιτηθεί από το αξίωμά του, «όμως οι όποιες ιδεολογικές μου αναστολές ανατρέπονται μπροστά στον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης».

Με τη φράση «σύγκρουση μέχρις εσχάτων», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη τριετία επισημαίνοντας πως το δίλημμα «υποταγή στο χρεοκοπημένο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης, στο χρεοκοπημένο μεταπολιτευτικό κράτος ή σύγκρουση» απαντήθηκε για το κυβερνών κόμμα οριστικά, ξεκάθαρα.

«Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που διαχειρίζεται πρωτοφανείς περιστάσεις στο όνομα του έθνους και όχι της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος  Βενιζέλος

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδ. Δρίτσα η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011, «προανήγγειλε πολύ ενδιαφέρουσες κυοφορούμενες εξελίξεις: Η κυβερνητική πλειοψηφία αμφισβητείται, όχι γιατί διαγράφονται οι διαφωνούντες, αλλά γιατί δεν έχει κοινωνική συναίνεση. Έγινε προσπάθεια απ΄ τα κυβερνητικά επιτελεία για μια ένεση αισιοδοξίας, αλλά η συναίνεση αναζητείται πλέον, όχι στην κοινωνία, αλλά στη ΝΔ, στο ΛΑΟΣ, στη Δημοκρατική Συμμαχία, οπουδήποτε εκτός απ’ την κοινωνία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αρσενικά φλαμίνγκο κλώσησαν αυγό και έγιναν γονείς!

Απίστευτο και όμως συνέβη! Δύο αρσενικά φλαμίνγκο στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο κλώσησαν από…

5 Οκτωβρίου 2024

Δασκάλα έβαλε 13χρονο αγόρι να κάνει 1.000 καθίσματα για…τιμωρία και τώρα κινδυνεύει να μείνει ανάπηρο

Ένα 13χρονο αγόρι από την Κίνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξαναπερπατήσει επειδή η δασκάλα…

5 Οκτωβρίου 2024

Σάπιο

Ή παλιό κολονάκι ή βάση από στύλο του δημοτικού φωτισμού είναι αυτό που φαίνεται στη…

5 Οκτωβρίου 2024

Νέα Αρχή για τον Τόπο μας: «Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός για τα φωτοβολταϊκά πάρκα» – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Λαμπρινίδη

Συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Λαμπρινίδη, είχαν, μετά από σχετικό αίτημα της…

5 Οκτωβρίου 2024

“ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”: Προσφορά 150 βιβλίων στους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.

Όπως είναι γνωστό στους φίλους του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", ο Σύλλογος έχει εκδώσει δεκάδες ψυχοφελή και εκπαιδευτικά…

5 Οκτωβρίου 2024

Με -6 ο Μαγνησιακός και με -3 ο Πρωτεσίλαος αρχίζουν στη φετινή Γ’ ΕΠΣΘ

Πρεμιέρα έχουμε σήμερα και αύριο στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣΘ και δύο ομάδες που προέρχονται…

5 Οκτωβρίου 2024