Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Υπερεπάρκεια νερού στο Ανατολικό Πήλιο

Στόχος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου η κατασκευή μικρών φραγμάτων για εκμετάλλευσή του

Αύξηση του υδατικού δυναμικού καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, εξαιτίας των συχνών, αλλά ήπιας μορφής βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου. Επιπλέον παρατηρείται υπερεπάρκεια νερού για το ερχόμενο καλοκαίρι, με το δίκτυο ύδρευσης και τις πηγές της ευρύτερης περιοχής να ενισχύονται συνεχώς. Ωστόσο, οι μισές από τις διαθέσιμες ποσότητες του νερού δεν καταλήγουν στις υδρευτικές δεξαμενές, αλλά χάνονται ανεκμετάλλευτες στα ρέματα. Στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι η κατασκευή μικρών φραγμάτων για την εκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πώλησή της στη ΔΕΗ.

Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζει το υδατικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, με τις ποσότητες στο δίκτυο ύδρευσης και τις πηγές να αυξάνονται συνεχώς.

Αιτία της αύξησης των υδατικών αποθεμάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, είναι οι συχνές, αλλά ήπιας μορφής βροχοπτώσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, με αποτέλεσμα το έδαφος να έχει τη δυνατότητα να απορροφά το σύνολο των όμβριων υδάτων και ο υπόγειος υδροφορέας να εμπλουτίζεται.

Επιπλέον, στη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου εκτιμούν ότι το υδατικό δυναμικό θα αυξηθεί περαιτέρω τη φετινή άνοιξη από τις βροχοπτώσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν.

Σημαντική είναι η ενίσχυση του υδατικού δυναμικού και από τις χιονοπτώσεις, οι οποίες σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, κυρίως στα ορεινά της ευρύτερης περιοχής όπου οι ποσότητες ήταν ικανοποιητικές, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες στα πεδινά.

Χαρακτηριστικό της αύξησης του υδατικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου είναι το γεγονός ότι οι μισές από τις διαθέσιμες ποσότητες του νερού δεν συγκεντρώνονται στις υδρευτικές δεξαμενές, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγου του μεγάλου όγκου τους, αλλά χάνονται ανεκμετάλλευτες στα ρέματα.

«Καταγράφουμε αύξηση του υδατικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «εξαιτίας των συχνών, αλλά ήπιας μορφής βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Ζαγορά και το Μούρεσι την περίοδο του περασμένου χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις ήταν πολλές, αλλά η ήπια μορφή τους βοήθησε το έδαφος να απορροφήσει το σύνολο των όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Χιονοπτώσεις δεν είχαμε ουσιαστικά στα πεδινά, ωστόσο το χιόνι που έπεσε στα ορεινά ήταν ικανοποιητικό και συντελεί στην περαιτέρω ενίσχυση του υδατικού δυναμικού. Η αύξηση στο υδατικό δυναμικό και τα διαθέσιμα αποθέματα είναι τόσο μεγάλη, που οι μισές ποσότητες δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται στις υδρευτικές δεξαμενές και καταλήγουν ανεκμετάλλευτες στα ρέματα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Υπερεπάρκεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου δεν πρόκειται να διψάσουν το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς παρατηρείται υπερεπάρκεια νερού, λόγω των συχνών και ήπιας μορφής βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τον περασμένο χειμώνα και των αντίστοιχων που αναμένεται να σημειωθούν τη φετινή άνοιξη.

«Λόγω της αύξησης του υδατικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή μας» αναφέρει ο κ. Μπρίζης «είναι βέβαιο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα υδροδότησης. Καταγράφεται υπερεπάρκεια νερού τόσο στις υδρευτικές δεξαμενές και το δίκτυο ύδρευσης, όσο και στις πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πηγές και τα ρέματα «κατεβάζουν» πολύ νερό. Επομένως, για το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε υπερεπάρκεια, με νερό αρίστης ποιότητας, οι ποσότητες του οποίου θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω και της παρουσίας των τουριστών και των επισκεπτών» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Μικρά φράγματα

Η κατασκευή μικρών φραγμάτων για την εκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου και βρίσκεται ήδη στα πλάνα της.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μισές από τις διαθέσιμες ποσότητες του νερού δεν είναι δυνατόν λόγω του μεγάλου όγκου τους να συγκεντρώνονται στις υδρευτικές δεξαμενές, με συνέπεια να καταλήγουν ανεκμετάλλευτες στα ρέματα.

Στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι η κατασκευή μικρών φραγμάτων με στόχο τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση του νερού, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πώλησή της στη ΔΕΗ.

«Οι υδρευτικές μας δεξαμενές» δηλώνει ο κ. Μπρίζης «είναι πλέον γεμάτες λόγω της αύξησης φέτος του υδατικού δυναμικού και κατά συνέπεια οι μισές από τις ήδη διαθέσιμες ποσότητες καταλήγουν ανεκμετάλλευτες στα ρέματα. Το νερό χάνεται ανεκμετάλλευτο. Για το λόγο αυτό θέτουμε ως προτεραιότητά μας την εκμετάλλευσή του. Στα πλάνα μας ως Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή μικρών φραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων, με την κατασκευή μικρών φραγμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πώλησή της στη ΔΕΗ» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πουρσαϊτίδης: Ο θεός του ποδοσφαίρου ήταν Βόλος

Μπορεί ο Βόλος στο Πανθεσσαλικό να έχει αποσπάσει ένα βαθμό σε τέσσερα παιχνίδια, ωστόσο, εκτός…

8 Οκτωβρίου 2024

Δύο αδέρφια σκότωσαν με μαχαιριές τον ξάδερφό τους, υποστήριξαν ότι τους κακοποιούσε

Θύματα κακοποίησης ισχυρίστηκαν ότι είχαν πέσει από τον ξάδερφό τους τα δύο αδέρφια που σκότωσαν…

8 Οκτωβρίου 2024

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση στα ορεινά Αλμυρού

Η απευθείας εκμίσθωση από τα Τοπικά Συμβούλια ή και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων, με…

8 Οκτωβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 8/10

NOVASPORTS PRIME 19.00 Λιετκαμπέλις-Άρης -Ζ- (Eurocup) NOVASPORTS 4 19.00 Γουλβς  Βίλνιους-Ουλμ -Ζ- (Eurocup) NOVASPORTS 5…

8 Οκτωβρίου 2024

Ομάδα Βολιωτών μηχανικών κέρδισε χρυσό βραβείο – Πρώτη πρότυπη πολυκατοικία με πλεόνασμα ενέργειας

Σημαντικές διακρίσεις έλαβε η ομάδα Βολιωτών μηχανικών «XG group of engineers» στο πλαίσιο των «Environmental…

8 Οκτωβρίου 2024

Εκδήλωση για την πλατφόρμα στήριξης και προβολής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στον Αλμυρό

  Ο Δήμος Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ένωση Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού,…

8 Οκτωβρίου 2024