Photo Gallery, Τοπικά

Υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια

Στο «κόκκινο» για δύο μέρες στο πολεοδομικό συγκρότημα

«Κόκκινο» χτύπησαν δυο ημέρες (29 και 30 του μήνα) οι μέσες τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου το χρονικό διάστημα από 23 έως 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων και καταγράφηκαν στο Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ενότητα συνιστά στους πολίτες τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων, οι μέσες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων για το χρονικό διάστημα από 23 έως 31 Ιανουαρίου έχουν ως εξής: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 32μg/m3,  Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 42μg/m3, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 32μg/m3, Σάββατο 26 Ιανουαρίου 21μg/m3, Κυριακή 27 Ιανουαρίου 30μg/m3, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 45μg/m3, Τρίτη 29 Ιανουαρίου 53μg/m3, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 88μg/m3 και Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 45μg/m3.

Να αναφερθεί ότι η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) είναι τα 50 μg/m3.

Στη σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 6 μ.μ. έως 12 μ.), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καύσιμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Επισημαίνουμε προς τους πολίτες, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το