Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Υπεραιωνόβιοι» Βολιώτες στην… Εφορία

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Βολιώτες φορολογούμενοι φαίνονται στα μητρώα του Taxisnet να είναι υπεραιωνόβιοι και συγκεκριμένα ηλικίας 113 ετών…
Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Βολιώτες φορολογούμενοι φαίνονται στα μητρώα του Taxisnet να είναι υπεραιωνόβιοι και συγκεκριμένα ηλικίας 113 ετών…

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Βολιώτες φορολογούμενοι φαίνονται στα μητρώα του Taxisnet να είναι υπεραιωνόβιοι και συγκεκριμένα ηλικίας 113 ετών… Το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών τους εμφανίζει να είναι γεννηθέντες το 1900… Παράλληλα και άλλη ταλαιπωρία περιμένει τους φορολογούμενους, καθώς για τα ανήλικα παιδιά τους πρέπει να δηλώνουν ΑΜΚΑ από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, ενώ όλοι θα πρέπει να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις φέτος και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στα ακίνητά τους…

Πάνω από 100 χρόνων φαίνονται πως είναι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Βολιώτες φορολογούμενοι, καθώς στις δηλώσεις τους που έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο μέσω του Taxisnet, φαίνεται να έχουν γεννηθεί το 1900… Λόγω του λάθους αυτού μπλοκάρει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στις Εφορίες, στις οποίες υπάγονται και να διορθώσουν στο Τμήμα Μητρώου το λάθος, καταχωρίζοντας την πραγματική ημερομηνία γέννησής τους. Για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωτική η καταχώριση της ημερομηνίας γέννησης του φορολογούμενου στη δήλωση Ε 1, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσει τις καρτέλες 1,5 εκατομμυρίου φορολογουμένων, όπου αναγράφεται ως χρονιά γέννησης το 1900… Όταν δημιουργήθηκε το Taxisnet, σε πολλές φορολογικές δηλώσεις δεν είχε καταχωριστεί η ημερομηνία γέννησης και σε αυτές τις καρτέλες καταχωρίστηκε το 1900… Πολλοί φορολογούμενοι που δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να αποταθούν στις Εφορίες τους και να διορθώσουν την ημερομηνία γέννησης, τώρα που προσπαθούν να μπουν στο σύστημα και να την καταχωρίσουν, το σύστημα τους «πετάει έξω». Ο φορολογούμενος, όπως αναφέρει ο κ. Ν. Πουμάνας, λογιστής, πρέπει να προσέλθει στην Εφορία στο Τμήμα Μητρώου και να διορθώσει το λάθος, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Στην Εφορία ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίσει και την αστυνομική του ταυτότητα, από την οποία φαίνεται η ημερομηνία γέννησής του και να συμπληρώσει το έντυπο Μ1, ώστε να διορθωθεί η καρτέλα του στο Taxisnet.

Ήδη δεκάδες Βολιώτες προσέρχονται στις Εφορίες, για να διορθώσουν την ημερομηνία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Παράλληλα ταλαιπωρούνται και όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ για τα ανήλικα παιδιά τους, καθώς θα πρέπει να εκδώσουν τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο υπάγονται (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά.) και να το δηλώσουν επίσης στη φορολογική τους δήλωση.

Ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Πουμάνας, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταχωρίσουν φέτος στις φορολογικές τους δηλώσεις, όλες τις παροχές ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, που έχουν στα ακίνητά τους.

Κι αυτό διότι στο 40% των περιπτώσεων, όσοι δήλωσαν πέρυσι τους αριθμούς παροχών, αυτοί δεν αφορούσαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων, που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό συνέβη, γιατί πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα ενοικιαστών ή σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Έτσι βεβαιώθηκαν οφειλές σε φορολογουμένους, που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι. Οι συγκεκριμένοι ταλαιπωρήθηκαν κατόπιν στις Εφορίες, μέχρι να αποδείξουν ότι δεν είναι οι πραγματικοί οφειλέτες του έκτακτου τέλους.

Προκειμένου, λοιπόν, να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι οφείλουν το «χαράτσι» του 2011 και του 2012, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους, να δηλώσουν στα έντυπα των φετινών δηλώσεων τους αριθμούς παροχής ρεύματος, που αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή στους μετρητές κατανάλωσης της ΔΕΗ.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος, που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των περιπτώσεων του απλήρωτου τέλους, με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις και να εντοπιστούν αυτοί, που πραγματικά οφείλουν το τέλος.

Σημειώνεται ότι φέτος οι αλλαγές στις δηλώσεις είναι:

-Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους.

-Υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα.

-Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις για 640.000 δημόσιους υπαλλήλους, 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και πολλούς ακόμη συνταξιούχους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες φόρους του έτους 2012

-Οι φορολογούμενοι (συνταξιούχοι, νέοι άνω των 18 ετών) που θα υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην Εφορία για να παραλάβουν κλειδάριθμο.

-Βεβαίωση από την τράπεζα θα πρέπει να ζητήσουν όλοι όσοι έχουν καταθέσεις για να δηλώσουν τους τόκους.

Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το