Τοπικά

Υπεράριθμο το κυνοκομείο Γλαφυρών

Χωρίς εμβολιασμό, στείρωση και σήμανση τα αδέσποτα αναφέρει το χθεσινό έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας προς το Δήμο Βόλου
Χωρίς εμβολιασμό, στείρωση και σήμανση τα αδέσποτα αναφέρει το χθεσινό έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας προς το Δήμο Βόλου

Παρατυπίες και παρατηρήσεις κάνει με επίσημο έγγραφό της η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας στο Δήμο Βόλου για τη λειτουργία του καταφυγίου των αδέσποτων μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο, που διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 13/2/2014.
Το έγγραφο της Υπηρεσίας έχει ημερομηνία 18/2/2014 και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη.
Η Κτηνιατρική στο έγγραφό της αναφέρει τα ακόλουθα: «Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 19/12/2013 διαπιστώθηκε ότι κατ’ αρχήν η παρουσία 68 σκύλων εντός των κλωβών του καταφυγίου και επιπρόσθετα ότι για τη διαδικασία υγειονομικής επίβλεψης και εποπτείας του ενδιαιτήματος (στείρωση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, καταγραφή, σήμανση και απελευθέρωση των ζώων) δεν είχαν ενημερωθεί από τις 6/10/2013 και μετά τα τηρούμενα βιβλία του κυνοκομείου.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε μεταξύ του προϊσταμένου του τμήματος Κτηνιατρικής κ. Πούλακα Απόστολου και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αποστ. Παντσά διαβεβαιώθηκε ότι ο Δήμος Βόλου προτίθεται να αναθέσει την παροχή υπηρεσιών για τη σταυλική διαχείριση του κυνοκομείου σε άλλο συνεργείο και ότι θα υπάρξει σύμβαση με κτηνίατρο, που θα αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας υγειονομικής επίβλεψης και εποπτείας του καταφυγίου.
Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 13/2/2014 διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων εντός των κλωβών σε 75 και στον προαύλειο χώρο υπήρχαν άλλα 21 περίπου ζώα. Δεν εφαρμοζόταν η διαδικασία υγειονομικής επίβλεψης και εποπτείας του ενδιαιτήματος αν και τα ζώα ευρίσκονταν σε καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο δεν δικαιολογείται η παραμονή τους στο καταφύγιο χωρίς γνωμάτευση κτηνιάτρου και χωρίς να τηρείται το πρόγραμμα εμβολιασμού, στείρωσης και καταγραφής τους.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς λειτουργεί πλημμελώς χωρίς παρουσία υπευθύνου κτηνιάτρου και δεν ακολουθείται η διαδικασία περίθαλψης, εμβολιασμού, στείρωσης, σήμανσης και αποδέσμευσης των ζώων με αποτέλεσμα να παρατηρείται στασιμότητα στη ροή εισόδου – εξόδου των ζώων από τον περασμένο Οκτώβριο του 2013 και ως εκ τούτου συνάγεται ότι δεν εξυπηρετεί αποτελεσματικά το σκοπό, για τον οποίο ιδρύθηκε.
Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο να επιληφθείτε άμεσα για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του καταφυγίου σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ώστε αφενός να επαναφερθούν στο φυσικό τους περιβάλλον τα ήδη φιλοξενούμενα αδέσποτα και αφετέρου να μειωθούν ο χρόνος παραμονής και ο αριθμός τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη χωρητικότητα των 40 θέσεων.
Παρακαλούμε εντός 15 ημερών να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας με σκοπό την αποκατάσταση ορθής λειτουργίας του καταφυγίου και για περαιτέρω ενέργειες στη συνέχεια της Κτηνιατρικής υπηρεσίας».

Ανάγκη αναζήτησης χώρου
Η Κτηνιατρική μιλά για φιλοξενία περισσότερων ζώων από τη χωρητικότητα του καταφυγίου, τη στιγμή που ο αριθμός των αδέσποτων που τριγυρνούν στην πόλη υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1000. Γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες και η ανάγκη επέκτασης ή εξεύρεσης άλλου χώρου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Κανείς δεν μιλά για «φυλακισμένα» ζώα. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ζώα, ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύουν ούτε από φόλες, αλλά ούτε και άλλα επιθετικά σκυλιά.
Προς αυτή την κατεύθυνση ίσως πρέπει να αναζητηθεί λύση για τα αδέσποτα της πόλης, που ολοένα και αυξάνονται, ενώ η εικόνα που έχουν δημιουργήσει δεν είναι και η καλύτερη…
Όσο για την περίθαλψη των ζώων, η πλέον αρμόδια υπηρεσία – η Κτηνιατρική – κάνει λόγο για διακοπή εμβολιασμών και στειρώσεων. Κτηνίατροι πάντως που είχαν συνεργαστεί με το Δήμο Βόλου κάνουν λόγο για οφειλές μερικές χιλιάδων ευρώ από το Δήμο για τις υπηρεσίες τους.

100 νοσηλείες
Όσο για τις επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία υγειονομικών υπηρεσιών του Βόλου, το τρίμηνο Νοεμβρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014, προσήλθαν για νοσηλεία 100 άτομα. Ο αριθμός δε των πολιτών που δέχθηκε επίθεση φέρεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν μεταβαίνουν όλοι στο Νοσοκομείο ή τη Διεύθυνση Υγειονομικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το