Photo Gallery, Κόσμος

Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Γάζα

«Βρυχώνται» Ισραήλ και Χαμάς-Ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ- Βομβαρδισμοί σε παλαιστινιακό θύλακα

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1991 στον Περσικό Κόλπο, ενόσω η Λωρίδα της Γάζας δέχεται τη σφοδρότερη ισραηλινή επίθεση μετά την εισβολή του 2009. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Τελ Αβίβ, εκ των οποίων η μία κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στη Γιάφα και η άλλη έπληξε νότιο προάστιο της πόλης. Πανικός επικράτησε στο Τελ Αβίβ, συνεδριάζει εκτάκτως το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και φαίνεται πως έρχεται ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη Γάζα. Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα· τους 15 φθάνουν οι νεκροί, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά.
Στο εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ ήχησαν αντιαεροπορικές σειρήνες το απόγευμα της Παρασκευής, προκαλώντας πανικό μεταξύ των πολιτών που έτρεξαν σε αναζήτηση καταφυγίου, ενώ ακούστηκε ο ήχος έκρηξης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως δεν έπληξε ρουκέτα την πόλη του Τελ Αβίβ, αλλά κατέπεσε στη θάλασσα. To ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι η ρουκέτα κατέπεσε νότια του Τελ Αβίβ, κοντά στη Γιάφα.

Καθώς οι σειρήνες ηχούσαν στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μπενιαμίν Γκαντζ συγκάλεσε το Γενικό Επιτελείο, βάσει των όσων μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία. Το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως έρχεται ένα βήμα πιο κοντά.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προειδοποίησε με ισχυρότερη ισραηλινή αντίδραση, διαμηνύοντας ότι η Χαμάς «θα πληρώσει το ακριβές τίμημα» για τις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει το «πράσινο φως» να καλέσει έως και 30.000 εφέδρους.
Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι εκτόξευσε κατά του Τελ Αβίβ πύραυλο τύπου Fajr-5. «Διευρύναμε την ακτίνα της μάχης για να φτάσει στο Τελ Αβίβ και όσα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ένοπλος βραχίονας της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς. Οι πύραυλοι Fajr 5 είναι ιρανικής κατασκευής και έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα.
Λίγο νωρίτερα, ρουκέτα είχε πλήξει για πρώτη φορά νότιο προάστιο του Τελ Αβίβ χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές -το πράστιο Ρισόν Λεζιόν του κεντρικού Ισραήλ βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον Guardian. Η ρουκέτα έπληξε μη κατοικημένη περιοχή. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.
Η αιφνίδια ανάφλεξη, μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Αχμέντ αλ-Τζααμπάρι, απειλεί να εξελιχθεί σε ολομέτωπη σύρραξη και σε εισβολή του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχεται τα τελευταία πέντε χρόνια από τη Χαμάς κατόπιν της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που περιόρισε τον Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ μέτρησε την Πέμπτη τα πρώτα θύματα. Τρεις πολίτες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τον τελευταίο όροφο κτιρίου στο Κιριάτ Μαλαχί, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι μέχρι στιγμής περισσότερες από 274 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί στην επικράτειά του και οι 104 έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος». Στη Λωρίδα της Γάζας χτυπήθηκαν 250 στόχοι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο στρατός είναι προετοιμασμένος για «σημαντική διεύρυνση» της επιχείρησης στη Γάζα -στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ήδη από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, την Τετάρτη, ότι είναι έτοιμοι για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «κατέστησε σαφές» πως δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες κατά της επικράτειας και των πολιτών του. Ανέφερε ότι ελπίζει πως η Χαμάς έλαβε το μήνυμα, αλλά εάν όχι διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για την προστασία των πολιτών του.
Στη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους εντός και γύρω από την Πόλη της Γάζας. Τα ψηλά κτίρια τρέμουν, σύννεφα καπνού υψώνονται στον ουρανό όπως μαρτυρούν φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως νεαροί, παρέστησαν στην κηδεία του διοικητή της Χαμάς εν μέσω πυροβολισμών και χαοτικών σκηνών.
Οι νεκροί από την έναρξη της επιχείρησης έχουν φθάσει τους 15 (οι οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους μία έγκυος που κυοφορούσε δίδυμα, ένα αγόρι 11 μηνών και τρία βρέφη). Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150. Σε αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε την Πέμπτη άλλο ένα παιδί δύο ετών, όπως μεταδίδει ο Τζον Ντόνισον του BBC.
«Άνδρες και γυναίκες στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε την αντίσταση» διεμήνυσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ από το Σουδάν. Και ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα ήλθε να συμπληρώσει ότι η οργάνωση «απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για ανακωχή με το Ισραήλ» σε αυτό το στάδιο.
«Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας καταπατούν οι δυνάμεις της κατοχής. Θεωρούμε ότι η συζήτηση για μια ανακωχή αυτήν τη στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε ένα επιπλέον πρόσχημα για τη συνέχιση της κλιμάκωσης [της επίθεσης] κατά της Γάζας» δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ ανακοίνωσε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιστρέφει εσπευσμένα στη Ραμάλα, διακόπτοντας την περιοδεία που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη, επειδή επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στη Γάζα.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις 
Ισραήλ – Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε στο πλευρό του λαού της. Στη Γάζα πρόκειται να μεταβεί ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η αιγυπτιακή αντίδραση στα γεγονότα στη Γάζα παρακολουθείται στενά. Είναι η πρώτη φορά που η ένταση στην περιοχή φθάνει σε τέτοιο σημείο αφότου η Αραβική Άνοιξη ανέδειξε στην εξουσία της Αιγύπτου ένα πρόεδρο από τις τάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας -της ίδιας οργάνωσης στην οποία διατηρεί ρίζες η Χαμάς- και ουσιαστικά η κρίση στη Γάζα αποτελεί την πρώτη σημαντική δοκιμασία στις σχέσεις τους.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εκ της οποίας προέρχεται ο Μοχάμεντ Μούρσι, καλεί στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Όλες οι διπλωματικές εξελίξεις

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου.
Κατά τη σύνοδο η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υπεραμύνθηκε των ισραηλινών ενεργειών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων κατά των πολιτών του Ισραήλ».
Ακολούθησε την Πέμπτη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία για τη βία» της Χαμάς. Εκφράζοντας τη λύπη του για τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές, ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την πρόσφατη έκρηξη τη βίας.
«Αυτή η βία δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One που μετέφερε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νέα Υόρκη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αμφότερους να συμφωνούν πως η Χαμάς οφείλει να τερματίσει τις επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος προκειμένου να μπορέσει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, όπως ανέφερε η αμερικανική προεδρία.
Στη Βρετανία, ο επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε βαθύτατα ανήσυχος για την κατάσταση στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και να κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβ χαρακτήρισε σήμερα «ιδιαίτερα επικίνδυνη» την έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για την «αποκλιμάκωση» της έντασης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν συνομίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Μοχάμεντ Μούρσι, εκφράζοντας ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης.
Και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ανέφεραν ότι πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή υπό το φως των γεγονότων.
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα απαντώντας στη διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις επιθέσεις στη Γάζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος του Ισραήλ είναι να προστατεύσει τους πολίτες του από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς.
Επισημαίνεται ότι καμία χώρα δεν θα επέτρεπε «τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις» και παρατίθενται στοιχεία των επιθέσεων της Χαμάς, σημειώνοντας ότι από την αρχή του χρόνου έχουν εκτοξευτεί περισσότερες από 800 ρουκέτες κατά του Ισραήλ από την αρχή του έτους.
Υπήρξε, τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μούρσι με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν για την επιστροφή στην ηρεμία το ταχύτερο δυνατόν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το