Photo Gallery, Πολιτική

ΤτΕ: Έκρηξη της ανεργίας στο 16,5%

Πρόβλεψη σοκ της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011


Έκρηξη της ανεργίας στο 16,5% εντός του 2011 αν συνεχιστεί η τάση του τελευταίου τριμήνου του 2010 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» της περιόδου 2012 – 2014 το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας κ. Ισαάκ Σαμπεθάι, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 στο μέτωπο της απασχόλησης, η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5% αν και ο ίδιος το απεύχεται.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010, ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.
O πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς αναφέρθηκε στο στόχο του μνημονίου για περιορισμό της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2012 και ύστερα στο 2%. Ως βασικούς στόχους, ο πρόεδρος του ΣΟΕ έθεσε την ολοκλήρωση της προσπάθειας αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στο δανεισμό και φυσικά στη βιώσιμη διαχείριση τους χρέους μας. Ο κ. Ζανιάς εστίασε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας τοποθετήθηκαν ο Γκ. Χαρδούβελης από την Eurobank, η κυρία Σοφία Μπαλφούσια από το ΚΕΠΕ και ο Γ. Τσόπελας από τη Mckinsey.

Την ανάγκη να υλοποιηθούν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας τονίζοντας πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Επώδυνη… εξειδίκευση

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα το σχέδιο μέτρων της περιόδου 2012- 2014, όπου συν τοις άλλοις θα πρέπει να προβλεφθούν νέα μέτρα και για το 2011, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ. Μόνο για εφέτος η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα 1,74 δισ. ευρώ, τα οποία όπως είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μην εφαρμοστούν αλλά πρέπει να προβλεφθούν, ενώ για την τριετία 2012- 2014 θα πρέπει να εξειδικευθούν μέτρα ύψους 12,8 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται:

Η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα

Η κατάργηση φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και

Οι περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των αλλαγών που φέρνει το Νέο Μισθολόγιο σε επιδόματα και ωριμάνσεις.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά την Τρίτη: «Έχουμε ξεκινήσει μια εξαιρετικά δημιουργική συζήτηση με όλα τα υπουργεία για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε, ανάλογα σε κάθε τομέα πολιτικής το πώς θα επιμεριστεί αυτή η προσπάθεια. Κρατώντας βεβαίως κάποιες κόκκινες γραμμές. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο τομέα. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή, οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες ήταν αναγκαίες το 2010, αλλά οι οποίες έχουν πλέον δώσει τις θέσεις τους σε στοχευμένες πολιτικές, με τις οποίες αλλάζουμε τις ίδιες τις δομές του δημόσιου τομέα».

Ο υπουργός πρόσθεσε, πάντως, πως «οι κοινωνικές παροχές θα είναι στοχευμένες σ’ αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι γενικώς σε όλους, έτσι ώστε να έχουμε κοινωνικές παροχές και σε άτομα που αποδεδειγμένα, λόγω του εισοδήματός τους ή συνολικής κατάστασής τους δεν τις έχουν ανάγκη».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει άλλο τους μισθούς και ότι δεν θα αυξήσει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα έχουν την ίδια αξία που είχαν και οι προηγούμενες» και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι το λαϊκό εισόδημα θα πληγεί ακόμα πιο σκληρά από το ξεπούλημα της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας αλλά και από την κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων που προβλέπονται στο νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το