Photo Gallery, Τοπικά

Τσουχτερό κρύο έως την Πέμπτη στη Μαγνησία

Σήμερα και αύριο θα είναι κρύος ο καιρός, ενώ από την Πέμπτη το θερμόμετρο ανεβαίνει

 

Το κρύο, που στα ορεινά του Πηλίου και της Όθρυος θα είναι δριμύ, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει και -9 βαθμούς Κελσίου αύριο νωρίς το πρωί, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη Μαγνησία μέχρι την Πέμπτη. Αναφορικά με τα φαινόμενα, αυτά θα είναι ασθενή και τοπικού χαρακτήρα στα ηπειρωτικά, εκτός από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου ίσως δουν χιόνι μέχρι και τη θάλασσα σήμερα το πρωί.

Πάντως, αυτό το κύμα ψύχους που πλήττει από χθες και τη Μαγνησία, θα είναι πρόσκαιρο, αφού από την Πέμπτη η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι νοτιάδες επιστρέφουν, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν προβλέπεται άλλη ψυχρή εισβολή, ενώ και η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα (διψήφια νούμερα). Ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης επισημαίνει ότι η σημερινή και η αυριανή ίσως είναι και οι πιο ψυχρές ημέρες για τον τρέχοντα μήνα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου τουλάχιστον, οπότε μπορεί να γίνει πρόγνωση. Το κύμα ψύχους που αναμενόταν να πλήξει τη χώρα από τις 15 του μήνα, μάλλον οδεύει, εκτός απροόπτου, προς την κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη από την Σιβηρία.

Αναλυτικότερα, σήμερα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, αλλά και περίοδοι ηλιοφάνειας. Ωστόσο ο ήλιος θα «με δόντια». Στις Βόρειες Σποράδες

και πιθανώς και στα ορεινά θα υπάρχουν νεφώσεις και χιονοπτώσεις, πιθανώς παροδικά έντονες στις Β. Σποράδες μέχρι και τα παραθαλάσσια. Στις δυτικές ηπειρωτικές περιοχές υπάρχει μικρή πιθανότητα νιφαδόπτωσης, προερχόμενη κυρίως από τα ορογραφικά φαινόμενα (φαινόμενα που θα οφείλονται στο ανάγλυφο των βουνών). Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση και θα κυμαίνεται στο Βόλο και τον Αλμυρό από 1 μέχρι 5 βαθμούς, στα νησιά 2-4, στα ημιορεινά (Ζαγορά κ.λπ.) -2 ώς 1 και στα Χάνια Πηλίου -8 μέχρι -4 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία ανεβαίνει, ενώ

οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι στα ηπειρωτικά και έως ισχυροί στο Αιγαίο. Το Λιμεναρχείο Βόλου με έκτακτο ανακοινωθέν συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να μην αποπλεύσουν σήμερα και να τα προστατεύσουν από τη θαλασσοταραχή.

Αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν νεφελώδης στο Αιγαίο και παροδικά νεφελώδης με αραιές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες πέφτουν λίγο ακόμη και όπου ο καιρός θα είναι αίθριος το πρωί, θα σημειωθεί παγετός. Στο Βόλο και τον Αλμυρό το θερμόμετρο θα δείξει -1 ώς 5 βαθμούς, στα νησιά 1-4, στα ημιορεινά -4 ώς 1 και στα Χάνια -9 ώς -4 βαθμούς.

Μεθαύριο Πέμπτη το πρωί, πάλι οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και θα σημειωθεί παγετός, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά ανεβαίνουν και θα φθάσουν τους 8 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι σταδιακά στρέφονται σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς. Η βελτίωση του καιρού συνεχίζεται την Παρασκευή, με νέα άνοδο της θερμοκρασίας, οπότε οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν τους 10-12 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερες των κανονικών για τον τρέχοντα μήνα.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προβλέπονται βροχές στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά της), όχι σημαντικές όμως, ενώ η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο κ. Τακούδης σημειώνει ότι οι περισσότερες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι κακοκαιρίες από τα δυτικά με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, άνω των 1.000 μέτρων, θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και μετά. Δεν διαφαίνεται, ωστόσο, μέχρι τις 20 του μήνα ψυχρή εισβολή, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, καθώς η θέση του αντικυκλώνα του βορείου Ατλαντικού και η κίνηση της ψυχρής αέριας μάζας από την Σιβηρία θα είναι τέτοια, που δριμύ ψύχος αναμένεται να ενσκύψει στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και όχι στην ανατολική Μεσόγειο. «Η καιρική κουζίνα δεν ετοιμάζει τίποτα σημαντικό για τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα και έτσι ο καιρός θα είναι σύμμαχος των οικονομικών μας προβλημάτων», σημειώνει ο κ. Τακούδης.

Πάντως οι κεντροευρωπαίοι και δυτικοευρωπαίοι από τη Βόρεια Ιταλία και πάνω θα πρέπει να προετοιμαστούν, για να ζήσουν ένα δεκαήμερο τουλάχιστον, με δριμύ ψύχος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το