Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

«Τσιμπημένη» η τιμή της βενζίνης

Από την αύξησή της τον τελευταίο μήνα στη Μαγνησία

«Τσιμπάει» κάθε μέρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη Μαγνησία που κατά μέσο όρο έχει αγγίξει το 1,759 ευρώ το λίτρο, όταν πριν ένα μήνα ήταν πιο φθηνή κατά δέκα λεπτά. Η αύξηση έρχεται στη χειρότερη χρονικά περίοδο, όπου οι πολίτες εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για να μεταβούν στους προορισμούς των διακοπών τους και πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ.

Μετά από μια περίοδο, όπου η τιμή της βενζίνης είχε σημειώσει κάποια μείωση, πλέον επανέρχεται στα υψηλά απαγορευτικά επίπεδα για τους καταναλωτές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι βενζινοπώλες, δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο ράλι αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα λοιπόν με το χθεσινό παρατηρητήριο τιμών στα υγρά καύσιμα, στο Νομό Μαγνησίας η ελάχιστη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,688 ευρώ το λίτρο και η μέγιστη στο 1,940 ευρώ το λίτρο. Κατά μέσο όρο η τιμή της διαμορφώθηκε στο 1,759 ευρώ το λίτρο.

Στη σούπερ αμόλυβδη η τιμή της είναι ακόμη πιο υψηλή. Πιο συγκεκριμένα στη Μαγνησία χθες η σούπερ αμόλυβδη πωλούταν στο 1,798 ευρώ το λίτρο η ελάχιστη τιμή της, στο 1,999 ευρώ η μέγιστη τιμή της, ενώ κατά μέσο όρο η τιμή άγγιζε το 1,905 ευρώ το λίτρο.

Επίσης στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του διαμορφώθηκε χθες κατά μέσο όρο στα 1.548 ευρώ το λίτρο.

Λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι από τις πιο ακριβές χώρες για την πώληση της βενζίνης.

Πού οφείλεται, όμως η αύξηση της τιμής; Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων Μαγνησίας κ. Άγγελος Τσαβές είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η αναστάτωση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πάντως η τιμή της βενζίνης έχει ακριβύνει τις τελευταίες ημέρες και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μάλιστα και το περασμένο Σαββατοκύριακο που διατέθηκε η βενζίνη από τις εταιρείες, η τιμή είχε «τσιμπήσει» ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 1,759 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν ένα μήνα άγγιζε το 1,650 ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση στην κατανάλωση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσαβέ, αγγίζει το μείον 40%, ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Πάντως οι λουόμενοι, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος για τη μετακίνησή τους, επιλέγουν να μεταβαίνουν και σε κοντινές παραλίες, όπου δεν θα ξοδέψουν πάνω από πέντε ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και αρκετοί Βολιώτες που στρέφονται στο υγραέριο, ώστε να κυκλοφορούν τα οχήματά τους με λιγότερο κόστος.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες η ελάχιστη τιμή του υγραερίου στη Μαγνησία άγγιζε τα 0,793 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου ένα ευρώ φθηνότερο σε σχέση με την τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης.

Το ερώτημα είναι αν τελικά η κυβέρνηση θα προβεί και στη φορολόγηση του υγραερίου.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024