Πολιτική

Τσίπρας: Με συνεννόηση, όχι τσαμπουκά

Επεσήμανε την ανάγκη να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης

 

Στην ανάγκη το μνημόνιο να αντικατασταθεί “με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης” επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θέλει τη χώρα στο ευρώ και είπε πως θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους με διάθεση συνεννόησης και όχι με τσαμπουκά, εκφράζοντας την ελπίδα να επικρατήσει η σύνεση και η λογική.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν σκοπεύει να πάει στους εταίρους “με μια διάθεση ‘τσαμπουκά’, αλλά με διάθεση συνεννόησης”, προκειμένου να τους πείσει ότι “μια χώρα της Ευρωζώνης διαλύεται” με τις υπάρχουσες επιλογές.

Είπε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου προσδοκώντας το δικαιότερο δυνατό αποτέλεσμα, δήλωσε όμως πως “για να βγούμε στο ξέφωτο θα πρέπει να αναρριχηθούμε σε κακοτράχαλες πλαγιές και μπορεί να ματώσουμε και τα πόδια μας”. “Θα σταματήσουμε όμως να σκάβουμε τον λάκκο προς τα κάτω για να μπούμε μέσα, θέλει χρόνο και υπομονή η πορεία προς την ανάταση” συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα και ότι έχει “πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της καμένης γης που αφήνουν πίσω τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο”, δήλωσε όμως πως η κατάρρευση θα έρθει εάν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική και όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι εταίροι δεν θα δείξουν τον δρόμο της εξόδου στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Δεν είναι μόνο θεσμικοί οι λόγοι που δεν μπορούν να διώξουν Ελλάδα. Μια Ευρώπη χωρίς στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες δεν έχει κύρος και προοπτική και μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι μια Ευρώπη πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μια ανάπηρη Ευρώπη”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε πως “αν μια χώρα από τις 17 οδηγηθεί στην κατάρρευση υπό τις συνθήκες τις σημερινές, η φωτιά που καίει ήδη στις χώρες του νότου θα γίνει πύρινη λαίλαπα και δεν πρόκειται να περιοριστεί στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του νότου, αλλά θα επεκταθεί προς το κέντρο και θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

Διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τις τελευταίες μέρες συντελείται στη χώρα μας μια “ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής επανάστασης του λαού μας” και εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία, σε συνδυασμό με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, “είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλη την Ευρώπη”.

Αυτό -είπε- το αποδεικνύει η μεγάλη σημασία που δίνουν όλοι οι λαοί, το διεθνές ενδιαφέρον των ΜΜΕ, των διανοουμένων σε όλη την Ευρώπη, γιατί καταλαβαίνουν ότι “εδώ σε αυτή τη μάχη ή που θα αρχίσει η αντιστροφή μέτρηση προς όφελος των λαών ή που θα διαιωνιστεί η πολιτική της καταστροφής και αυτό θα πάρει σβάρνα όλη την Ευρώπη”. Με απαρχή τον ελληνικό λαό, που έγινε και το πειραματόζωο, και οι λαοί της Ευρώπης να διεκδικήσουν αλλαγή πορείας και πολιτικής, επισήμανε.

Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα κυριαρχήσει η σύνεση και η λογική, αλλά μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο πάνω στο οποίο θα παίζεται το παιχνίδι προκειμένου να φορτωθούν στον ελληνικό λαό όλα τα βάρη μιας κρίσης γα την οποία δεν ευθύνεται εκείνος. “Η κρίση -είπε- είναι πανευρωπαϊκή και θα πετάξουμε την μπάλα στο τερέν όπου πρέπει να βρίσκεται”.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα δεν βρίσκονται εκτός των τειχών και δήλωσε βέβαιος ότι “θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά εταίρους και πιστωτές”. “Θεωρούμε -είπε- ότι το μνημόνιο ήδη είναι παρελθόν. Τη Δευτέρα θα περάσει στην ιστορία και η χώρα θα έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια πορεία διαφορετική από αυτή που σήμερα ακολουθεί”.

Το μνημόνιο είναι που οδηγεί σε αδιέξοδο, είπε, και σημείωσε ότι η συζήτηση για την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ξεκίνησε στη χώρα μας όταν άρχισε να εφαρμόζεται “το μνημόνιο της λεηλασίας και της καταστροφής”.

Περί μίας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα που απειλεί σήμερα τη συμμετοχή Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση Ελλήνων πολιτών” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την εισήγησή του, τονίζοντας ότι την Κυριακή 17/6 “τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στις πλάτες του ελληνικού λαού”.

“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη -πρόσθεσε- για τη διακυβέρνηση χώρας για να εγγυηθούμε σταθερή και ασφαλή πορεία για τον τόπο, μέσα στην Ευρωζώνη, να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας μας… για να αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της χρεοκοπίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης”.

Ο κ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα, μίλησε για “κυβέρνηση της νέας μεταπολίτευσης, με ένα ολιγομελές και ευέλικτο σχήμα, με υπουργικό συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση”, βάζοντας “τέλος στον στρατό των αναποτελεσματικών συμβούλων”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξει στελέχωση του κρατικού μηχανισμού “με διαφανή, αξιοκρατικά, και όχι με αδιαφανή και αυθαίρετα κομματικά κριτήρια”. Όπως είπε, οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και της κρίσης που διέρχεται η χώρα και θα υπάρξει ένα τέλος στον πλουτισμό με δημόσιο δανεικό χρήμα.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, του επιδόματος ανεργίας στα 465 ευρώ με διετή χορήγηση και της μετενέργειας. Μίλησε, ακόμη, για κατάργηση των χαρατσιών για μικρομεσαία εισοδήματα, άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι από την επομένη των εκλογών θα τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας. “Όσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρωμιές τους και έσβησαν τα ίχνη τους είναι γελασμένοι. Η νέα Βουλή…. θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου, για τη μετατροπή μιας διαχειρίσιμης κρίσης χρέους σε εθνική τραγωδία” δήλωσε.

Ερωτηθείς πώς θα καταπολεμήσει την ανεργία, απάντησε: “Εμείς δεν πρόκειται να πούμε στον κόσμο παραμύθια, ούτε ότι έχουμε θητεύσει δίπλα στον Χαρι Πότερ και έχουμε το μαγικό ραβδί και θα γεννήσουμε θέσεις εργασίας. Γιατί αν δεν υπάρξουν εκείνες οι αναγκαίες σταθεροποιητικές κινήσεις που θα σταματήσουν ύφεση και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης και επανεκκίνηση οικονομίας, το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

“Το δικό μας σχέδιο είναι να εξισορροπήσουμε τις δημόσιες δαπάνες και τα έσοδα σε ένα υψηλό ποσοστό του ακαθάριστου ΑΕΠ” πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σχέδιο επί το δικαιότερον και αναγκαστικό περιουσιολόγιο για όλους τους Έλληνες.

Κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Βάζοντας στο στόχαστρο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος είπε ότι “οι δυνάμεις του χτες, όσο κι αν προσπαθούν με αρχιτεκτονική της λάσπης ή με το σύνδρομο του Νέρωνα, δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν το ασίγαστο πάθος του λαού για ζωή με αξιοπρέπεια”.

Ειδικά για τη ΝΔ, ανέφερε ότι επιχειρεί αυτές τις μέρες την παλαιοκομματική διαίρεση που λαού προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.

“Από Δευτέρα -τόνισε- σταματούν οι δυνάμεις της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας να γράφουν μνημόνια, γιατί ο λαός μας θα γράψει ιστορία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περνούν στη λήθη της ιστορίας, εμείς απλά αναλαμβάβνουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη να οικοδομήσουμε τη χώρα από τα ερείπια του μνημονίου”.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι “αυτοί που αναπαράγουν την κινδυνολογία είναι οι πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν να χάνουν την εξουσία, είναι η τραπεζοκρατία και οι δυνάμεις της διαπλοκής ,πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, που ελέγχουν μερίδα των ΜΜΕ”.

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση κι αν βρεθεί την επόμενη των εκλογών -με λιγότερους ή περισσότερους από 151 βουλευτές- θα επιδιώξει συνεργασίες και κυρίως με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Τόνισε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των ποσοστών του, προκειμένου να αξιοποιήσει τη δύναμη για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και να συγκρουστεί με συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα.

“Εμείς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς τις θέλουμε κυβερνητικούς εταίρους, όχι μονάχα για να βρούμε ένα στήριγμα ώστε να μας βοηθήσουν να έχουμε πλειοψηφία, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο στην προσπάθειά μας” δήλωσε.

Για το ΚΚΕ, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί για μία ακόμη φορά στην ηγεσία του, γιατί πιστεύουν ότι ένα ιστορικό κόμμα είναι αδιανοητο να απουσιάζει παντελώς από αυτή την ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού και να δείχνει ότι αδιαφορεί.

Για τη ΔΗΜΑΡ, ζήτησε να υπάρξουν “καθαρές κουβέντες” από την ηγεσία της πριν τις εκλογές. “Τους καλούμε -σημείωσε- να ξεκαθαρίσουν αν την επομένη των εκλογών θέλουν κυβέρνηση συνέχειας του μνημονίου ή κυβνέρνηση Αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος που τους ακολουθεί λαχταρά κυβέρνηση της Αριστεράς”.

“Θα επιμείνουμε, περιμένουμε συγκεκριμένες τοποθετήσεις και απαντήσεις. Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί κανείς να μιλά για κυβερνήσεις οικουμενικού αχταρμά, ο κόσμος περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις” τόνισε.

Ερωτηθείς εάν “βλέπει” τρίτες εκλογές, τόνισε πως ο τόπος πρέπει στις 18/6 να έχει κυβέρνηση και μάλιστα στις 18, όχι στις 19, τις 20, τις 21. Να μην ζήσουμε -σημείωσε- πάλι τη διαδικασία διερευνητικών εντολών, το διάστημα από 18 έως 28/6 είναι ένα διάστημα που πρέπει να αξιοποιήουμε μέχρι τη σύνοδο κορυφής.

“Ο τόπος -τόνισε- πρέπει στις 18 να έχει κυβέρνηση… Και θα έχει ή κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά που θα ακυρώσει το μνημόνιο ή κυβέρνηση μνημονιακή με πυρήνα τη ΝΔ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το