Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Τρόικα: Δεν βιαζόμαστε να φύγουμε

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΤΟΜΣΕΝ

Κανείς δεν βιάζεται. Οι συναντήσεις της τρόικα με τους συνομιλητές της στα Υπουργεία είτε καθυστερούν, είτε όταν αρχίζουν βρίσκουν πάντα λόγους να συνεχισθούν σε επόμενες ημέρες χωρίς βιασύνη. Λίγο πολύ σαν να υπάρχει μια άτυπη σιωπηρή συμφωνία από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει λόγος να τελειώσει ίσως ούτε και τον Νοέμβριο.

Τρία είναι χονδρικά τα «κεφάλαια» που είναι ανοικτά : τα δημοσιονομικά του κ. Στουρνάρα (δημοσιονομικά κενά), τα διοικητικά του κ. Μητσοτάκη (απολύσεις – κινητικότητα) και τα ενεργειακά (ρυθμιστικό πλαίσιο, κ.λ.π.). Από όσα μέχρι στιγμής μαθαίνουμε η τρόικα φαίνεται να θεωρεί «δρομολογημένα» τα ενεργειακά και… περιμένει να ανοίξει η συζήτηση για τα υπόλοιπα με νέα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην “άνεση” με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή την φορά ο χρόνος και από τις δύο πλευρές συντελεί αφενός το γεγονός ότι οι μεγάλες δόσεις του Δεκεμβρίου τόσο από το EFSF όσο και από το ΔΝΤ έτσι κι αλλιώς δεν αναμένεται να εκταμιευθούν μέσα στο 2013. Και αφετέρου ότι το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα (14/11) θα αρκεσθεί όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα να πάρει το report της τρόικα για την «πρόοδο των εργασιών αξιολόγησης».

Και βέβαια θα υπενθυμίσουν οι κ.κ. Dijsselbloem και Schaeuble (θα παραβρίσκεται σαν υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ, έτσι τουλάχιστον λένε στις Βρυξέλλες) στον κ. Στουρνάρα το πόσο είναι ο λογαριασμός που πρέπει να κλείσει έτσι κι αλλιώς πριν κλείσει ο χρόνος. Στην συνέχεια και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την συζήτηση για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα.

Τα σχετικά χρονοδιαγράμματα πάντως υπάρχουν (αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του “Κεφαλαίου) και το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ τα γνωρίζει. Όπως και το τελικό ύψος του «πακέτου» στο οποίο θα καταλήξει η συζήτηση με την τρόικα. Αλλά είπαμε προς το παρόν κανείς δεν έχει λόγο να βιάζεται…

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το