Κόσμος

Τρομοκρατική επίθεση με θύματα Ισραηλινούς τουρίστες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 33 τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες έξω από το αεροδρόμιο της παραθαλάσσιας πόλης Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι βουλγαρικές αρχές

 

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 33 τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες έξω από το αεροδρόμιο της παραθαλάσσιας πόλης Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι βουλγαρικές αρχές.

Η αστυνομία ανέφερε ότι επρόκειτο για “τρομοκρατική επίθεση”.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπουργκάς Ντιμίταρ Νικόλοφ επιβεβαίωσε ότι το λεωφορείο μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες. Η βουλγαρική αστυνομία δεν ήταν σε θέση κατ’ αρχάς να επιβεβαιώσει την υπηκοότητά τους, ανέφερε πάντως ότι λεωφορεία και οχήματα στο σημείο υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με το δημόσιο βουλγαρικό ραδιόφωνο BNR και τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό bTV, δύο οχήματα έπιασαν φωτιά κι άλλο ένα εξερράγη.

“Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, υπάρχουν τραυματίες”, δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο αργότερα η βουλγαρική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για επτά νεκρούς.

Ένας Ισραηλινός επιβάτης και αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η έκρηξη οφείλεται σε καμικάζι βομβιστή ο οποίος βρισκόταν στην είσοδο του οχήματος. Η αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποιεί έρευνα, χωρίς να έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιβεβαίωσε από την Ιερουσαλήμ ότι σημειώθηκε επίθεση εναντίον Εβραίων τουριστών στη Μπουργκάς με τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Η επίθεση σημειώθηκε στην 18η επέτειο από την επίθεση στον ασφαλιστικό οργανισμό των Εβραίων στην Αργεντινή (AMIA), στην οποία είχαν βρει το θάνατο 85 άνθρωποι και 300 είχαν τραυματιστεί.

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Οφίρ Γκέντελμαν, είπε ότι “όπως φαίνεται έγινε μια επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς στο αεροδρόμιο της Μπουργκάς στη Βουλγαρία”.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε μια “ιρανική τρομοκρατική επίθεση”, αναφερόμενος στο αιματηρό επεισόδιο στη Μπουργκάς. “Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Ιράν”, υποστήριξε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. “Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ιρανικές απόπειρες να πληγούν Ισραηλινοί στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στη Γεωργία, στην Κένυα, στην Κύπρο και αλλού”, πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

“Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία συνεχίζει να κάνει πλήττει αθώους. Αυτή είναι μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο”, υποστήριξε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. “Το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά στην ιρανική τρομοκρατία”, απείλησε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει “με τον πιο έντονο τρόπο” την επίθεση εναντίον Ισραηλινών στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν επιθέσεις εναντίον αθώων, ειδικά παιδιών, με τον εντονότερο τρόπο”, και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα “προσεύχεται” για τα θύματα.

Το αεροδρόμιο στην Μπουργκάς έκλεισε μετά το επεισόδιο και οι πτήσεις ανακατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Βάρνας, σύμφωνα με τις αρχές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Βουλγαρία–δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες–είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές που θα μπορούσαν να διεισδύσουν μέσω της γειτονικής Τουρκίας.

Προηγήθηκε προειδοποίηση

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση «ΒΝΤ», λίγο πριν την αιματηρή βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου με τους 40 Ισραηλινούς τουρίστες, που μόλις είχαν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο γραφείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχαν διοργανώσει την εκδρομή, στο Μπουργκάς, και είπε, ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

Ένας από τους τουρίστες πού διασώθηκαν, ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, που είχε μεταναστεύσει πριν από χρόνια στο Ισραήλ από τη Βουλγαρία. Στάθηκε τυχερός, γιατί, λίγα δευτερόλεπτα πριν την από έκρηξη, είχε κατέβει από το λεωφορείο για να καπνίσει.

Στο μεταξύ, τοπικός οδηγός ταξί ανέφερε στο «ΒΝΤ», ότι το σταθμευμένο σε απόσταση λίγων μέτρων, από το μοιραίο πούλμαν όχημά του, «καταστράφηκε, κυριολεκτικά», από την έκρηξη, ενώ ο ίδιος, όπως είπε χαρακτηριστικά, “βρέθηκε λουσμένος στο αίμα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το