Photo Gallery, Τοπικά

Τρις ισόβια για τους φόνους ηλικιωμένων στο Βόλο

Στο σπίτι όπου συνελήφθησαν οι βασικοί δράστες είχαν βρεθεί πολλά όπλα, χιλιάδες ευρώ, πολλά κοσμήματα μεγάλης συνολικά αξίας, ηλεκτρικά είδη και φυσικά γάντια, σκούφοι και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες

Τρεις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Καρδίτσας, μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία (με έξι διακοπές) στον αλβανό, βασικό κατηγορούμενο της σπείρας που επί δύο σχεδόν χρόνια σκορπούσε το θάνατο και τον τρόμο σε μοναχικά ηλικιωμένα άτομα στο Βόλο.

Άλλοι δύο αλβανοί είναι από τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση και στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 25 και έξι ετών αντίστοιχα.

Ισόβια και 25 έτη κάθειρξη επέβαλε επίσης και στην ελληνίδα, από την Λάρισα, η οποία επίσης θεωρήθηκε από τα βασικά στελέχη της σπείρας.

Συνολικά στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Καρδίτσας κάθισαν επτά κατηγορούμενοι. Στους υπόλοιπους τρεις επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές.

Ο βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τρεις ανθρωποκτονίες και 20 ληστείες και απόπειρες ληστείας σε βάρος μοναχικών ατόμων.

Η αποκάλυψη της τρομακτικής δράσης της σπείρας είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Μαγνησίας. Η σπείρα δρούσε με ιδιαίτερη βία για περίπου δύο χρόνια. Οι τρεις αλβανοί, ο βασικός κατηγορούμενος με τους δύο συνεργούς του, έμπαιναν στα σπίτια νυχτερινές ώρες (ο βασικός εναλλάξ με τον καθένα από τους δυο συνεργούς του) φορώντας κουκούλα, αιφνιδίαζε τα θύματα, τα κακοποιούσε βάναυσα και τους άρπαζε χρήματα και κοσμήματα. Σε τρεις περιπτώσεις τα θύματα έχασαν τη ζωή τους. Θύμα της εγκληματικής σπείρας ήταν και 55χρονη γυναίκα, στη συνοικία Αγίου Γεωργίου Ιωλκού. Η γυναίκα είχε βρεθεί νεκρή και δεμένη στο μπάνιο του σπιτιού της.

Η Αστυνομία επί δύο χρόνια προσπαθούσε να τους εντοπίσει δίνοντας τέλος στα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Οι δράστες «χτυπούσαν» σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επέλεγαν τα θύματά τους μετά από έρευνα. Εντόπιζαν τα ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, εισέρχονταν στα σπίτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν, τα χτυπούσαν για να αποκαλύψουν τα σημεία όπου είχαν χρήματα και κοσμήματα. Έφευγαν από το σπίτια, αφού έδεναν και φίμωναν τα θύματα και έκοβαν τις τηλεφωνικές συνδέσεις.

Η σύλληψή τους είχε γίνει τον Ιούνιο του 2011. Χαρακτηρίζονταν οι «ληστές με τα μαύρα» ή «ο κοντός και ψηλός».

Σύμφωνα με την Αστυνομία και τα στοιχεία της δικογραφίας, η περίπτωσή τους είχε χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που είχε συσταθεί για διάπραξη ένοπλων ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι οι τρεις αλβανοί, ηλικίας 24, 25 και 39 ετών και μία 37χρονη ελληνίδα. Ηγετικό ρόλο, όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία, είχε ο 25χρονος, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα «σκληρός» και ο οποίος επέλεγε το χρόνο και τον τρόπο δράση της σπείρας.

Από τα βασικά τους εγκλήματα, όπως περιγράφηκαν, ήταν:

Τη 16-07-2011, κατά τις νυχτερινές ώρες, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διέμενε μόνη της 80χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Στη συνέχεια, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.

Την 28-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη παράθυρου σε οικία, όπου διέμενε μόνη της 73χρονη ημεδαπή και υπό την απειλή για τη σωματική της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 1.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 630 ευρώ. Στη συνέχεια, τη φίμωσαν, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.

Τη 13-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε οικία, όπου διέμενε μόνη της 71χρονη ημεδαπή και με απειλή για τη σωματική της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ. Στη συνέχεια, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο της παθούσας.

Τη 18-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διέμενε 55χρονη, χωρίς να διαπιστωθεί αν αφαίρεσαν κάτι, αφού η παθούσα βρέθηκε νεκρή από φιλικό της πρόσωπο, φιμωμένη και δεμένη στα χέρια και τα πόδια της με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας. Οι δράστες πριν αποχωρήσουν έκοψαν καλώδιο τηλεφωνικής συσκευής.

Την 09-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διέμενε 80χρονη ημεδαπή με το 48χρονο γιο της και αφού τους ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριών και πιστολιού, αφαίρεσαν τα δακτυλίδια που φορούσε η παθούσα και το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ. Στη συνέχεια, έδεσαν τους παθόντες με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και τράπηκαν σε φυγή.

Τη 19-04-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διέμενε μόνη της 81χρονη ημεδαπή και υπό την απειλή μαχαιριών αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αφού τη φίμωσαν και της έδεσαν τα χέρια, τράπηκαν σε φυγή.

Στο σπίτι όπου συνελήφθησαν οι βασικοί δράστες είχαν βρεθεί πολλά όπλα, χιλιάδες ευρώ, πολλά κοσμήματα μεγάλης συνολικά αξίας, ηλεκτρικά είδη και φυσικά γάντια, σκούφοι και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την επίθεση σε βάρος των ηλικιωμένων.

Ο 25χρονος είχε ήδη ποινικό παρελθόν, αφού σε βάρος του – πριν τη σύλληψη για τα εγκλήματα σε βάρος των ηλικιωμένων – εκκρεμούσαν ήδη εντάλματα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επικίνδυνη σωματική βλάβη αντίστοιχα, ενώ ο 39χρονος συνεργός και συγκατηγορούμενός του έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 44 μηνών για παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή από κοινού και αποφυλακίστηκε την 01-12-2010 με περιοριστικό όρο τη μη διαμονή του στην ελληνική επικράτεια για μια τριετία.

Η αποκάλυψη της εγκληματικής τους δράσης είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

Συγκλονιστικές ήταν και οι μαρτυρίες που ακούστηκαν στο δικαστήριο όλες αυτές τις ημέρες. Περισσότεροι από 100 μάρτυρες κατέθεσαν όλες τις ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν και πάλι στη φυλακή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το