Τοπικά

Τριπλασιάστηκε η παράνομη υλοτομία

Λόγω κρίσης κόβουν ανεξέλεγκτα δένδρα στο Πήλιο

Αδυναμία περιφρούρησης από την δασική υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού

Στο έλεος των παράνομων υλοτόμων βρίσκονται τα δάση του Πηλίου, καθώς από τη μια η κρίση οδηγεί πολλούς στο κόψιμο ανεξέλεγκτα δένδρων, ενώ από την άλλη η Δασική Υπηρεσία δηλώνει αδυναμία να περιφρουρήσει με το προσωπικό που διαθέτει τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η παράνομη υλοτόμηση έχει πολλαπλασιαστεί τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου έχει τριπλασιαστεί…

Ο χειμώνας μπορεί να είναι ήπιος μέχρι σήμερα, ωστόσο η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς στην παράνομη υλοτομία. Παράνομα κόβονταν δένδρα για τις ανάγκες του χειμώνα και στο παρελθόν, ωστόσο φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης το κακό έχει παραγίνει.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας έχουν τριπλασιαστεί…

Για να εξασφαλίσουν ξύλα για τις ξυλόσομπες αλλά και για το τζάκι, πολλοί αμολιούνται στα δάση της ευρύτερης περιοχής και με τη χρήση αλυσοπρίονων, πριονιών αλλά και τσεκουριών, κόβουν ανεξέλεγκτα., ό,τι βρουν μπροστά τους.

Αν και όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου των εμπόρων καυσοξύλων η παράνομη υλοτομία είναι μόνιμη, φέτος έχει εμφανίσει έξαρση στο ορεινό Πήλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου, στην ευθύνη του οποίου υπάγεται η φύλαξη όλης της δασικής έκτασης του Πηλίου, από τρία περιστατικά παράνομης υλοτομίας που είχαν εντοπιστεί το 2009, το 2010 αυτά έφθασαν τα δέκα… Υπολογίζεται ότι τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας είναι πολλαπλάσια αυτού του αριθμού, αφού μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό των παρανομούντων γίνονται αντιληπτοί.

Από τους δασικούς υπαλλήλους κατατίθενται μηνύσεις κατά των παραβατών, οι περισσότεροι των οποίων δηλώνουν πως έκοψαν τα ξύλα από το κτήμα τους…

Η παράνομη υλοτομία συνδέεται άμεσα τόσο με την αύξηση της τιμής των καυσοξύλων, που έφθασαν να πωλούνται στα 130-140 ευρώ ο τόνος, όσο και με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, είτε είναι πετρέλαιο θέρμανσης, είτε φυσικό αέριο.

Προτιμούν δηλαδή πολλά νοικοκυριά την ξυλόσομπα με ξύλα από το κτήμα του παππού ή του γείτονα, παρά να καίει το καλοριφέρ το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει φθάσει τα 0,80 ευρώ το λίτρο.

«Έχει ατονήσει η φύλαξη. Τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Από 10 δασοφύλακες, που μαζί με τους ιδιώτες έφθαναν τους 20, έχουν απομείνει μόλις 6, για να φυλάνε όλο το Πήλιο και την περιοχή της Κάρλας και του Βελεστίνου», τονίζει για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ο αναπληρωτής δασάρχης Βόλου κ. Ζαχ. Χάνος. «Από το Ριζόμυλο μέχρι τις Μικροθήβες και από το Καμάρι Κεραμιδίου μέχρι το Τρίκερι πρέπει να φυλάνε έξη δασοφύλακες… Αυτοί πρέπει να πάρουν τις άδειές τους, τα ρεπό τους…», αναφέρει ο αναπληρωτής δασάρχης.

«Τελευταία αυξήθηκαν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας. Άλλες χρονιές είχαμε δυο-τρία και τώρα είχαμε δέκα. Επειδή ο κόσμος έχει ανέχεια και προσπαθεί να βολευτεί, άρχισε την παρανομία, που εντείνεται. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ζητάμε να έρθουν στη Δασοφυλακή οι αγροφύλακες. Να αναλάβουν καθήκοντα δασοφύλαξης, οι οποίοι με μια κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα», προσθέτει ο κ. Χάνος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή δασάρχη «παράνομη υλοτομία σημαίνει ότι δεν έχει λάβει ο παραβάτης την κατάλληλη άδεια, γιατί μπορεί να έχει δικό του κτήμα, αλλά να μην επιτρέπεται να υλοτομήσει σ’ αυτό».

Η άδεια υλοτομίας χορηγείται δωρεάν, αλλά χορηγείται με καθυστέρηση εντός τεσσάρων μηνών.

Μικροποσότητες

Τα δάση στα οποία εντοπίστηκαν οι παραβάτες, ήταν κοινοτικά και διακατεχόμενα. «Δημόσια δάση δεν υπάρχουν στο Πήλιο με την έννοια των καθαρά δημοσίων», αναφέρει ο κ Χάνος.

Οι παραβάτες υλοτόμοι προτιμούν τα δένδρα οξιά, δρυς, κουμαριές, ρείκια, αείφυλλα, πλατύφυλλα.

«Κόβουν κυρίως σε δάση που βρίσκονται δίπλα στο δρόμο, για να τα φορτώνουν εύκολα και κόβουν μικρές ποσότητες, 200, 300 κιλά, μέχρι τόνο. Δεν έχουμε φαινόμενα παράνομων εκχερσώσεων, ούτε καταπατήσεων», επισημαίνει ο αναπληρωτής δασάρχης Βόλου.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των κλοπών ξύλων, που είναι στοιβαγμένα, προκειμένου να ξεραθούν και να χρησιμοποιηθούν για καύση.

«Τα δίνουν και στο γείτονα ή στη γιαγιά για 50 ευρώ. Γίνεται δηλαδή και παράνομο εμπόριο», καταλήγει ο κ. Χάνος.

«Παίρνουν το αγροτικό ή το ΙΧ, κόβουν κανένα τόνο, το φορτώνουν και τα πουλάνε αντί 130 ευρώ, 80-100 ευρώ, χωρίς τιμολόγια. Μιλάμε για πολλούς παραβάτες», δηλώνει ο έμπορος καυσοξύλων κ. Δημ. Βλαχάβας.

Το κράτος χάνει από το παραεμπόριο καυσοξύλων τεράστια ποσά, καθώς 13% είναι ο ΦΠΑ στα καυσόξυλα και 23% στα κάρβουνα.

«Τι να κάνει και το Δασαρχείο. Σ’ εμάς σταματάει η Εφορία, όχι σ’ αυτούς. Το Δασαρχείο μαρκάρει τα δένδρα που θα κόψουμε, ενώ ο παράνομος παίρνει το αλυσοπρίονο και κόβει όσα θέλει», προσθέτει ο κ. Βλαχάβας, που σημειώνει ότι η ζήτηση καυσοξύλων παραμένει σταθερή, γιατί όποιος έχει καλό εμπόρευμα, έχει ζήτηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. …όσο αφορά για την έλειψη προσωπικού.. γιατί δέν προσλαμβάνουν άτομα γι’ αυτό το σκοπό..; Θα είναι καλό και για τους “δύο”, τόση ανεργία υπάρχει..!
    Το κυριότερο είναι ότι η παρανομία θα υπεραυξηθεί, γιατί ο κόσμος, δεν είναι ότι δέν του φτάνουν τα χρήματα, αλλά δέν έχει ούτε ένα ευρώ.

Μοιραστείτε το