Photo Gallery, Τοπικά

Τριπλάσια η σοδειά ελιάς στο Πήλιο

Όπως και η αντίστοιχη ελαιόλαδου, σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες

Τριπλάσια, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο, και αρίστης ποιότητας εκτιμάται από συνεταιριστές και αγρότες ότι θα είναι φέτος η σοδειά ελιάς στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, με τη συγκομιδή να ξεκινά στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αυξημένη και εξαιρετική ποιοτικώς αναμένεται και η παραγωγή ελαιόλαδου, με τα πρώτα στοιχεία να αναφέρουν ότι τα δύο ονομαστά πηλιορείτικα προϊόντα παρουσιάζουν ήδη μεγάλη ζήτηση από εμπόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων καλεί το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής να παραδώσει τη σοδειά του στο νεοσύστατο φορέα, προκειμένου συλλογικά να γίνει η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση με τους εμπόρους και να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές τιμές διάθεσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης και άμεση προώθηση των προϊόντων στις αγορές.

Αύξηση στο ποσοστό της τάξης του 200%, σε σχέση με πέρυσι, εκτιμάται από συνεταιριστές και αγρότες ότι θα εμφανίσει η φετινή σοδειά ελιάς στο Πήλιο, με την προϋπόθεση ότι οι επικρατούσες μέχρι και την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές και ευνοϊκές για την παραγωγή.

Όπως εκτιμούν συνεταιριστές και παραγωγοί, η αυξημένη και αρίστης ποιότητας, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σοδειά ελιάς στο Πήλιο αποδίδεται στις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Οι συχνές και ήπιες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονταν μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην ιδανική ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα έναν περίπου μήνα πριν την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τριπλασιασμό και άριστη ποιότητα της φετινής σοδειάς ελιάς στους ελαιώνες του Πηλίου.

Επιπλέον, καθοριστική στην αύξηση της φετινής σοδειάς και στην άριστη ποιότητα του προϊόντος εκτιμάται από τους ειδικούς ότι είναι η άνοδος που σημείωσε η θερμοκρασία τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά ο καύσωνας την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η ξηρασία και η ζέστη καταπολεμούν το δάκο, ο πληθυσμός του οποίου καταστράφηκε και δεν επέφερε πλήγμα στο φυτικό κεφάλαιο και τον καρπό.

Ωστόσο, συνεταιριστές και αγρότες αναφέρουν ότι, για να μην προκληθούν επιπτώσεις στη σοδειά ελιάς, απαραίτητη θα είναι στα τέλη του τρέχοντος μήνα και στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η εκδήλωση βροχοπτώσεων, καθώς τα εδάφη στους ελαιώνες του Πηλίου είναι ξερικά, δεν ποτίζονται και λίγο πριν τη συγκομιδή τα ελαιόδεντρα χρειάζονται νερό.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν εκδηλωθούν βροχοπτώσεις το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, η σοδειά κινδυνεύει με υποβάθμιση της ποιότητάς της, καθώς και με ολοκληρωτική καταστροφή.

Αυξημένη αναμένεται, επίσης, και η φετινή σοδειά ελαιολάδου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα είναι και αρίστη ποιοτικώς.

«Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «δημιουργούν απόλυτη αισιοδοξία στις τάξεις των παραγωγών του Πηλίου, καθώς δείχνουν ότι η σοδειά ελιάς θα τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αύξηση κατά 200%, και θα είναι άριστη ποιοτικώς. Βοήθησαν τα μέγιστα οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, διότι ο καρπός αναπτύχθηκε ιδανικά, καθώς και η ξηρασία και η ζέστη, ακόμα και ο καύσωνας, των τελευταίων εβδομάδων, γιατί κατέστρεψαν τον πληθυσμό του δάκου. Δεν υπάρχει δάκος στα ελαιόδεντρα. Ο καύσωνας αντιμετώπισε τη δακοπροσβολή και παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν ψεκασμοί δεν υπάρχει δάκος. Ωστόσο, οι ελαιώνες θα χρειαστούν από τα τέλη Αυγούστου βροχοπτώσεις, διότι η συνεχής ανομβρία και ξηρασία θα υποβαθμίσουν και ίσως καταστρέψουν ολοσχερώς τη σοδειά. Αυξημένη και αρίστη ποιοτικώς θα είναι και η παραγωγή ελαιολάδου» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης καλεί το σύνολο των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου να παραδώσει τη φετινή του σοδειά στο νεοσύστατο φορέα, προκειμένου με συλλογική διαπραγμάτευση να επιτευχθούν η άμεση διάθεση της παραγωγής και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών για τους αγρότες τιμών.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων» υπογραμμίζει ο κ. Διανελλάκης «θα επιδιώξει τη συγκέντρωση της μεγαλύτερης ποσότητας της φετινής σοδειάς, καθώς διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή, αλλά και την εμπειρία, προκειμένου να διαπραγματευτεί συλλογικά με τους εμπόρους. Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να εμπιστευτούν το νέο φορέα και να του παραδώσουν τη σοδειά τους. Ελιά και ελαιόλαδο πρέπει να συγκεντρωθούν στο Συνεταιρισμό για να διαπραγματευτεί ο έμπορος μαζί τους και όχι με κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Μόνο με τη συλλογική διαπραγμάτευση εξασφαλίζονται υψηλές τιμές και άμεση προώθηση της σοδειάς στις αγορές» καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το