Photo Gallery, Τοπικά

Τριακόσια περίπου «φέσια» στη ΔΕΥΑΑΛ

Καταναλωτές στον Αλμυρό αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν για πάνω από χρόνο λογαριασμούς ύδρευσης


Την τραγική οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού, αλλά και 300 περίπου περιπτώσεις καταναλωτών που αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν συσσωρευμένους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού η συζήτηση – γνωμοδότηση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Όπως τόνισαν στο ΔΣ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ και ο διευθυντής της κ.κ. Ηλ. Πάντζιος και Κων. Μπέκας, τα έσοδα υστερούν σημαντικά με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες και η επιχείρηση, λόγω χαμηλών τιμολογίων, να παρουσιάζει ζημία 300.000 και πλέον για τη χρήση του 2010.

«Με τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων που ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 17% για το Δ.Δ. Αλμυρού και 34% για την Ευξεινούπολη (η οποία για τις ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΑΛ, επιβαρύνεται σήμερα με το μισό τιμολόγιο), με τα τέλη συνδέσεων στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου κ.ά., εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε 230.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι και στο τέλος του 2011 θα παρουσιάσουμε μηδενικό έλλειμμα. Κατά συνέπεια την επιχείρηση θα βαραίνουν ελλείμματα προηγούμενων χρήσεων με την επισήμανση των ανείσπρακτων οφειλών για τις οποίες θα ενταθεί η διαδικασία είσπραξης. Υπάρχουν 250-300 περιπτώσεις καταναλωτών που οφείλουν πλέον των τεσσάρων τριμηνιαίων λογαριασμών, δηλαδή είτε αδυνατούν, είτε αρνούνται να πληρώσουν. Μάλιστα, τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ από τα στελέχη της ΔΕΥΑΑΛ, έχουμε και περιπτώσεις αντικατάστασης σφραγισμένων υδρομετρητών, εντοπισμού παράνομων συνδέσεων και γενικά συμπεριφορών τις οποίες πρέπει να καταδικάσουμε ως αντικοινωνικές και να τις απομονώσουμε με στόχο την οικονομική εξυγίανση της Επιχείρησης». Τελικά το ΔΣ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά υπέρ των νέων τιμολογίων του 2011.

Καταγραφή πραγματικών

επιφανειών ακινήτων

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή πραγματικών επιφανειών ακινήτων, καθώς από την υπηρεσία εσόδων του Δήμου έχει καταγραφεί ως μείζον πρόβλημα το μεγάλο ποσοστό εισφοροδιαφυγής από μη δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για οικίες – καταστήματα – βιοτεχνίες – αποθήκες κ.λπ.

«Το πρόβλημα που υπήρχε στον Καποδιστριακό Δήμο, τονίστηκε στο ΔΣ, διογκώθηκε με την προσθήκη των πρώην Δήμων Σούρπης, Πτελεού και της Κοινότητας Ανάβρας. Το παραπάνω πρόβλημα έχει εντοπιστεί από την καθημερινή έκδοση βεβαιώσεων Τ.Α.Π., η πλειοψηφία των οποίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα αφενός μεν οι πολίτες να επιβαρύνονται με εφάπαξ καταβολή υπέρογκων ποσών (πενταετία), αφετέρου δε η υπηρεσία καθαριότητας να μην έχει την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τους φορολογούμενους πολίτες θα πρέπει να βρεθούν και να καταγραφούν τα πραγματικά τ.μ. για το κάθε ακίνητο και όχι η αύξηση των τελών, η οποία θα επιβαρύνει μόνο τα ακίνητα που είναι σωστά δηλωμένα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή η οποία θα σταλεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε όλους τους καταναλωτές και θα ζητείται να προσκομιστούν δικαιολογητικά όπως οικοδομικές άδειες, Ε9, συμβόλαια, κ.λπ. μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ για την παραβολή και εντόπιση εσφαλμένων δηλώσεων επιφανείας.

Η επιστολή αυτή θα αναφέρει καταληκτική ημερομηνία της νέας δήλωσης μέσα στην οποία ο καταναλωτής δε θα επιβαρύνεται ούτε με την αναδρομική πενταετία, ούτε με το πρόστιμο που προβλέπεται από το Νόμο. Η παραπάνω διαγραφή της πενταετίας και του προστίμου γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τη γενική οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και έχουν διαφορές στα τ.μ. θα επιβαρύνονται με τα παραπάνω πρόστιμα».

Διανομή αρδευτικών υδάτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε επίσης στον καθορισμό χρόνου έναρξης και λήξης της αρδευτικής περιόδου 2011, των θέσεων υδρονομέων και των αποδοχών τους, υιοθετώντας σχετικές αποφάσεις Τοπικών Συμβουλίων.

Ειδικότερα για την περιοχή Πλατάνου αποφασίστηκε η αρδευτική περίοδος 2011 να γίνει με 4 υδρονομικά όργανα (υδρονομείς) ως εξής: α) ένας στον αρδευτικό αύλακα «Κάμπου – Νησιά», β) ένας στον αρδευτικό αύλακα «Τσιφλίκια», γ) ένας στον αρδευτικό αύλακα «Αυλακάκο» και «Παλιαμπελιές», δ) ένας στην περιοχή «Γρασίδια» – πηγή «Κεφάλωσης» με μηνιαίο μισθό των υδρονομέων ως εξής:

Για τον υδρονομέα του αρδευτικού αύλακα «Κάμπου – Νησιά» μηνιαίο μισθό 470Ε, για τον υδρονομέα στα «Τσιφλίκια» 470Ε, για τον υδρονομέα «Αυλακάκου» – «Παλιαμπελιές» με μισθό 970Ε, «Γρασίδια» – «Πηγή Κεφάλωσης» μηνιαίο μισθό 870Ε. Επίσης καθόρισε την αρδευτική περίοδο από 10 Απριλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2011. Το Τ.Σ. Κροκίου πρότεινε εξάλλου έναν υδρονομέα για τον Αγ. Αθανάσιο με μηνιαίο μίσθωμα 400 ευρώ και καθόρισε την αρδευτική περίοδο από 1 Απριλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2011.

Η σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης αναβλήθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το