Τοπικά

Τριήμερο κλείσιμο των φαρμακείων

Από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος

Συνεχίζουν τις απεργίες οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο και θα ξανακλείσουν από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Σήμερα εξάλλου ξεκινούν σ όλη τη χώρα, νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της «αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Θεσσαλίας.

Τις ημέρες που θα είναι κλειστά τα φαρμακεία, θα υπάρχουν ομάδες εφημεριών, δηλαδή πέντε φαρμακεία στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου θα είναι ανοικτά ανά δύο ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί θα λειτουργούν τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Και στην περιφέρεια, όπως Αλμυρός, Βελεστίνο, Νέα Αγχίαλος, θα λειτουργούν τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων φαρμακεία ανά δύο ώρες.

Επίσης οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους και όχι ολόκληρο το ποσό, όπως ήταν μια αρχική σκέψη του πανελλήνιου συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις εξής αλλαγές του νόμου:

Καταργεί τους ιδιοκτησιακούς περιορισμούς που υπήρχαν ως τώρα σε σχέση µε τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων, δίνει την ευχέρεια στους φαρμακοποιούς να επεκτείνουν ανεµπόδιστα τις ώρες και ημέρες λειτουργίας των φαρμακείων – κάτι που ουσιαστικά σηµαίνει ότι τα φαρµακεία θα µένουν ανοιχτά ∆ευτέρα, Τετάρτη απόγευµα, και Σάββατο έως το απόγευµα, δίνει το δικαίωµα σε όποιον επιθυµεί και διαθέτει τις υπό του νόµου προβλεπόµενες αναγκαίες προϋποθέσεις, να ασκήσει το επάγγελµα του φαρμακοποιού, µειώνει στους 1.000 κατοίκους ανά φαρµακείο το κριτήριο για το άνοιγµα ενός φαρμακείου – ως τώρα ίσχυε το κριτήριο του ενός φαρµακείου ανά 1.500 κατοίκους, δίνει την ευχέρεια σε φαρµακοποιούς, να δηµιουργούν εταιρείες φαρµακείων υπό µορφή Ο.Ε.
Παράλληλα επιχειρεί να λύσει το μόνιμο πρόβλημα της πολύμηνης πληρωμής των φαρμακοποιών από τα Ταμεία, όπως για παράδειγμα τον ΟΠΑΔ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς από το άνοιγμα του επαγγέλματος θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανοίξουν και 1.000 νέα φαρμακεία.

Οι γιατροί

Πενθήμερη απεργία θα πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκες στην συνέλευσή του την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο δεν έχει οριστεί ποια εβδομάδα θα απεργήσουν οι γιατροί.

Κύριο αίτημα των γιατρών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο «όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ωθεί την υγεία προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που λυμαίνονται τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και θέλουν να μπουν και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα με τις προμήθειες. Αντίθετα, αν εφάρμοζε τους σημερινούς νόμους, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την απώλεια πλούτου».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προτείνει πενθήμερη πανελλήνια πανιατρική απεργία, καθώς και να παραιτηθούν τα διοικητικά συμβούλια όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αν ο υπουργός Υγείας δεν αποδεχθεί τον κλάδο για συζήτηση.

Επίσης πρόταση του συλλόγου είναι να υπάρχει δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και με την εφαρμογή του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στον κλάδο των γιατρών επικρατούν αναστάτωση, αναβρασμός και μεγάλη αβεβαιότητα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι και οι ασφαλισμένοι θα πληγούν από τον εθνικό οργανισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού δεν ξεκαθαρίζει ποιες, πώς και από ποιον θα προσφέρονται οι υπηρεσίες.

ΠΑΣΥ: Νέες

αγροτικές

κινητοποιήσεις

Σήμερα ξεκινούν, σ’ όλη τη χώρα, νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της «αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλία, με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες και οι χώροι των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα πάρουν πολλές και διάφορες μορφές, όπως συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις πλατείες των πόλεων, αποκλεισμοί δρόμων και οδικών κόμβων, καταλήψεις καταστημάτων της ΑΤΕ, του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, της ΔΕΗ κι άλλων υπηρεσιών κ.ά.

Οι δικηγόροι

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και αύριο οι δικηγόροι του Βόλου. Οι δικηγόροι θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση «κινούνται ευδιάκριτα στην κατεύθυνση της νόθευσης του θεσμικού ρόλου και της μετατροπής του δικηγόρου σε «επιχειρηματία», προδιαγράφουν την σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και εν τέλει επαγγελματική περιθωριοποίηση ή έξοδο από το επάγγελμα ενός μεγάλου τμήματος του σημερινού δικηγορικού Σώματος».

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου επισημαίνει ότι «η σπουδή και η απολυτότητα με τις οποίες επιχειρεί η Πολιτεία, να προχωρήσει σε ουσιαστική κατάργηση των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών –χωρίς σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του μέτρου, τόσο για τους πολίτες, όσο και για την εθνική οικονομία- ενισχύει την άποψη ότι και αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αποδόμησης των κοινωνικών πυλώνων της οικονομίας και την παράδοση αυτής σε ακραίους «κανόνες» της αγοράς, καθ’ υπόδειξη συντελεστών της τελευταίας, που μοναδικό μέλημα έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους».

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, όπως επισημαίνει, διαπιστώνει ότι «ο διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση, στην οποία οι δικηγόροι συμμετείχαν με αξιοπρέπεια, εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας. Οι δικηγόροι και του Βόλου δηλώνουν ότι θα προστατεύσουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών».

Οι μηχανικοί

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ και στο Βόλο θα προχωρήσουν οι μηχανικοί-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Η ΑΔΕΔΥ

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

Η ΔΑΚΕ

Σήμερα στις 7 μ.μ. η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ν. Μαγνησίας αναμένεται να συνεδριάσει και να συζητήσει για το ποιος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Κ. Γεωργούλα στο προεδρείο του ΕΚΒ.

Η ΔΑΣ

Πρόταση στη διοίκηση του ΕΚΒ για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 10 Φεβρουαρίου, μα΄ζι με άλλα εργατικά κέντρα της χώρας απηύθυνε η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το