Photo Gallery, Τοπικά

Τρεις νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Βόλου

Ανακοινώθηκαν χθες από το δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη οι αλλαγές στο δημοτικό σχήμα

 

Με τρεις νέους αντιδήμαρχους επί σύνολου δέκα από χθες ο Δήμος Βόλου, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου γυναίκα αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Καθαριότητας. Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης. Οι ανατροπές στις θέσεις των αντιδημάρχων, με μεγαλύτερη αυτή της τοποθέτησης της κ. Νατάσας Οικονόμου στην «ηγεσία» του τομέα της Καθαριότητας, σηματοδοτούν το δρόμο που θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας.

«Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Όποιοι σχεδιάζουν από τώρα, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου», δήλωσε ο δήμαρχος, όταν ρωτήθηκε από τη «Θ», εάν θα διεκδικήσει ξανά το Δήμο, ωστόσο οι αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων έδειξαν να είναι ενδεικτικές των προθέσεων.

«Κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου και ανακοίνωσε την ένταξη στο ηγετικό σχήμα τριών νέων προσώπων, ενώ οι θέσεις των αντιδημάρχων από εννέα γίνονται δέκα.

Χαμένος από τις αλλαγές και δυσαρεστημένος, σύμφωνα με πληροφορίες, από την απομάκρυνσή του, είναι ο πρώην πλέον αντιδήμαρχος Αγριάς-Αρτέμιδας κ. Νίκος Στόικος.

Τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, καθώς είχε αρχικά αρνηθεί να αναλάβει χρέη αντιδήμαρχου, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Τη θέση του κ. Ι. Καουνά στη Νέα Ιωνία παίρνει ο κ. Χ. Τσαμπάζης, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στο Βόλο και την Αισωνία. Ο κ. Καουνάς τοποθετείται πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου, όπου μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής ο νέος πλέον αντιδήμαρχος  Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Δ. Δερβένης. Με αυξημένες αρμοδιότητες «επιστρέφει» σε θέση αντιδήμαρχου ο κ. Ηλ. Ξηρακιάς, ο οποίος αναλαμβάνει τα Οικονομικά και τον Προγραμματισμό.

Οι αλλαγές – τα νέα πρόσωπα – οι νέες αρμοδιότητες

«Η επιλογή των αντιδημάρχων για το υπόλοιπο της παρούσας δημοτικής περιόδου, ανάμεσα σε πολλά, πραγματικά άξια, έμπειρα και νεότερα, στελέχη που διαθέτει η δημοτική μας ομάδα, ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο σταυρόλεξο. Με δεδομένη τη θετική εκτίμησή μας για το έργο όλων των αντιδημάρχων κατά την παρελθούσα διετία, επιχειρούμε σημαντικές τομές στη συνέχεια του δημοτικού έργου, με βάση και τις προτεραιότητες που θέτουμε για την επόμενη περίοδο, αλλά  και με την πεποίθηση ότι  θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του», δήλωσε χθες ο δήμαρχος.

Για την αναβάθμιση της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, η οποία τίθεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής για τη νέα διετία, τον δύσκολο ρόλο αναλαμβάνει η κ. Νατάσσα Οικονόμου, που παραμένει αναπληρώτρια δήμαρχος. Ορίζεται αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει το συντονισμό, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους αντιδήμαρχους, των  υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη (καθαριότητα, πράσινο, συντήρηση, ηλεκτροφωτισμός κλπ), καθώς και  τον τομέα της επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως και των σχέσεων με τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της αυτού,  διατηρεί την αρμοδιότητα των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και των ΚΕΠ.

Δημιουργείται νέα αντιδημαρχία  Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, στην οποία ανατίθεται το βαρύ φορτίο να συνεχίσει  την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης των ΟΤΑ και να επιτύχει την ακόμη πιο σφιχτή – μετρήσιμη λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων ως ενιαίου σύνολου, διασφαλίζοντας πρωτίστως, πέραν της μισθοδοσίας του προσωπικού, την αντιμετώπιση των βασικών θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη και τη στήριξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών.  Θα έχει, ταυτόχρονα, την  ευθύνη να συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την προετοιμασία του Δήμου και των νομικών του προσώπων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αντιδήμαρχος ορίζεται ο κ. Ηλίας Ξηρακιάς, ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ο κ. Φώτης Λαμπρινίδης παραμένει αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η αντιδημαρχία Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, πέραν των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και της Βιώσιμης Κινητικότητας, αναλαμβάνει και την ευθύνη για το σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου, με τη στήριξη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Αναλαμβάνει επίσης το συντονισμό, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους αντιδήμαρχους, των  υπηρεσιών που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Αντιδήμαρχος παραμένει ο κ. Νίκος Μόσχος, ο οποίος παραμένει και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η αρμοδιότητα του Πρασίνου  ανατίθεται στον κ. Παντελή Πελεκάνο, ο οποίος παραμένει και αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου.

Δημοτική ομάδα θα «εξισορροπεί» τις σχέσεις Απ. Παντσά – Π. Μαβίδη – Β. Κοντορίζου

Ο δήμαρχος τόνισε ότι αναγνωρίζει τη δεσπόζουσα σημασία που αποκτά, ειδικά αυτή την περίοδο, ο τομέας της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπως επίσης οι τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, γι’ αυτό και λαμβάνεται μέριμνα, με  τη συγκρότηση αντίστοιχων δημοτικών ομάδων, για  τον ακόμη πιο αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών και των σχετικών δραστηριοτήτων στους τομείς αυτούς, μεταξύ της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και των νομικών προσώπων του Δήμου. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει ο κ. Απόστολος Παντσάς, στον οποίο πλέον θα «λογοδοτούν» οι διοικήσεις του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, μέσω των επιτροπών που συγκροτούνται, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολλές δυσλειτουργίες.

Παραμένουν επίσης πρόεδροι, ο κ. Παύλος Μαβίδης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ο κ. Βασίλης Κοντορίζος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, όπως επίσης η κ. Σούλα Μπαρτζιώκα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Χαρά Αγκρή της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Μάκης Τσάμης του «Μουσείου Αλεξάνδρου Κ. Δάμτσα», αντιστοίχως, καθώς και οι αντιπρόεδροι και τα άλλα μέλη των διοικήσεών τους.

Αντιδημαρχία Ανάπτυξης

Δημιουργείται Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης. Στην αντιδημαρχία αυτή, πέραν των υπηρεσιών της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και της διά βίου μάθησης και απασχόλησης,  ανατίθεται και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και της ΑΝΕΒΟ, για την αξιοποίηση της δημοτικής  περιουσίας και ο γενικότερος συντονισμός  με την ΑΝΕΒΟ. Αντιδήμαρχος ορίζεται ο κ. Δημ. Δερβένης, στον οποίον ανατίθεται, επίσης, η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, ο επιχειρησιακός ρόλος της οποίας για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου αναβαθμίζεται. Ως πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ θα προταθεί ο κ. Καουνάς.

Ο κ. Καουνάς παραμένει, επίσης, πρόεδρος της «Σφαγεία Βόλου Α.Ε.», ο οποίος πιστώνεται  μαζί και με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., την επιτυχή επίλυση του προβλήματος των Σφαγείων, που προκαλούσε συνεχή οικονομική «αιμορραγία» στο Δήμο, όπως είπε ο κ. Σκοτινιώτης.

Με δεδομένο ότι ο Βόλος και η Νέα Ιωνία αποτελούν ενιαία πόλη, με ίδια χαρακτηριστικά, ίδιες πιεστικές ανάγκες και ίδιες προοπτικές, «κάνουμε ένα επιπλέον βήμα,  για να σηματοδοτήσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά αλλά και σημειολογικά την επανένωση, μετά από 64 ολόκληρα χρόνια, της πόλης, με τη δημιουργία ενιαίας τοπικής αντιδημαρχίας Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας». Αντιδήμαρχος ορίζεται ο κ. Χαρ. Τσαμπάζης, στον οποίον ανατίθεται και η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων.

Η Νέα Εκτελεστική Επιτροπή

Η   σύνθεση της νέας  Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής θητείας και οι βασικές αρμοδιότητες των μελών της, έχουν ως εξής:

Νατάσα Οικονόμου,  αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης,  Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ – αναπληρώτρια δήμαρχος.

Ηλίας Ξηρακιάς, αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.

Νίκος Μόσχος, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Φώτης Λαμπρινίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Απόστολος  Παντσάς,  αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Δημήτρης Δερβένης, αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης  και Δημοτικής Αστυνομίας.

Παντελής Πελεκάνος, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Δημοτικής  Ενότητας Νέας Αγχιάλου.

Μπάμπης Τσαμπάζης, αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοιμητηρίων και των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας.

Γιάννης Γκουντέλιας,  αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού   και Μακρινίτσας.

Σωτήρης Χαλκιάς,  αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Στις δημαιρεσίες της ερχόμενης Κυριακής, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί εκ μέρους της ομάδας πλειοψηφίας ο κ. Απ. Φοινικόπουλος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι άμισθοι αντιδήμαρχοι θα είναι οι κ.κ. Χαλκιάς, Τσαμπάζης και Γκουντέλιας, που είναι συνταξιούχοι. Στο μεταξύ και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να επιλέξουν, αν θα κρατήσουν το μισθό του αντιδήμαρχου ή το μισθό του δημοσίου. Μέχρι σήμερα λάμβαναν το μισθό του αντιδήμαρχου.

 

Για το έργο στην πρώτη διετία της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Θετικό απολογισμό βλέπει ο δήμαρχος

Σε απολογισμό του δημοτικού έργου τη διετία που πέρασε, με αφορμή τις αλλαγές στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, προχώρησε χθες ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Τόνισε ότι την προηγούμενη διετία μπήκαν γερά θεμέλια για ένα Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό και δήλωσε πως ο κορυφαίος στόχος που τέθηκε με το ξεκίνημα της θητείας ήταν να «συμβάλλουμε, ώστε να ξαναβρεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά της. Να βρεθεί και πάλι κοντά στον πολίτη, να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες του, να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του. Για μας και πιστεύουμε και για τους συμπολίτες μας πέραν του όποιου θετικού απολογισμού και της όποιας κριτικής μπορεί να ασκηθεί στο έργο της Δημοτικής Αρχής, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι πως καθημερινά κερδίζεται το κορυφαίο αυτό στοίχημα. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι στο Δήμο Βόλου έχουμε πάρει «διαζύγιο» από παθογένειες και καταστάσεις του παρελθόντος, που έχουν πληγώσει και έχουν σκανδαλίσει το κοινό αίσθημα. Ότι επιμένουμε, χωρίς καμία παρέκκλιση, στις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας. Ότι ο Δήμος Βόλου λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας. Ότι προσπαθούμε, σε κάθε βήμα μας, να ενεργοποιούμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης και εθελοντισμού στην πόλη μας» υπογράμμισε.

Σε δύο χρόνια εξοφλήθηκαν πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε ότι τα δύο αυτά χρόνια η Δημοτική Αρχή κινήθηκε ταυτόχρονα προς τέσσερις κατευθύνσεις. «Η πρώτη ήταν η οργανωτική συγκρότηση του Δήμου, η ομαλή ένταξη των Δημοτικών Ενοτήτων στο νέο Δήμο και η σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών του σε συνθήκες δραματικής περικοπής των επιχορηγήσεων και με δυσβάστακτο το οικονομικό άνοιγμα που «κληρονομήσαμε», το οποίο συνεπάγεται καθημερινή «αιμορραγία».  Μέσα σε δύο χρόνια εξοφλήθηκαν παλαιές οφειλές των συνενωθέντων ΟΤΑ, ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι «υπάρχει χρηστή  και λιτή διαχείριση, πλήρης διαφάνεια, αυστηρός καθημερινός έλεγχος».

Τόνισε για μια ακόμη φορά, ότι ο Δήμος Βόλου αποτελεί ακραία περίπτωση εφαρμογής του «Καλλικράτη», αφού συνενώθηκαν εννιά πρώην ΟΤΑ με διαφορετικά χαρακτηριστικά και παραγωγική φυσιογνωμία.  Ταυτόχρονα, στο Δήμο  Βόλου συγχωνεύθηκαν παραπάνω από εβδομήντα Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, σε δύο. Κατεύθυνση δεύτερη, η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, προκειμένου ο  Δήμος  να λειτουργήσει ως ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας.

«Παρά το εξαιρετικά αντίξοο οικονομικό περιβάλλον καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες, ενώ παράλληλα επιτύχαμε τη μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού το 2012, τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα το 2013, τη δραστική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και τη θέσπιση προωθημένου κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Κατεύθυνση τρίτη,  η αξιοποίηση των εργαλείων πολεοδομικού σχεδιασμού και κάθε χρηματοδοτικού μέσου -κυρίως του ΕΣΠΑ- η ανάληψη πρωτοβουλιών στον πυρήνα της τοπικής οικονομίας, καθώς και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και η ανάδειξη της πολιτιστικής και αθλητικής ταυτότητας του Βόλου. Ο Δήμος Βόλου εκτελεί ή έχει  εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού περίπου 12  εκατ. ευρώ και έχει ήδη καταθέσει και περιμένει την έγκριση προτάσεων, προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση προγράμματος έργων μείζονος σημασίας, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Κατεύθυνση τέταρτη, η δύσκολη «μάχη» της καθημερινότητας και οι σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ποιότητας ζωής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος.

«Θετικό πρόσημο»

Ο δήμαρχος έκρινε ότι η διετία, παρά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στην πόλη, κλείνει με θετικό πρόσημο.

«Η συλλογική προσπάθεια είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί και τον επόμενο ενάμιση χρόνο της δημοτικής περιόδου, αλλά και θα αναβαθμιστεί σημαντικά, αφού πλέον, παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους Δήμους, ξεκινάμε από καλύτερη αφετηρία, πατώντας στη δουλειά των δύο χρόνων που προηγήθηκαν» κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το