Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Τρία τα εμπόδια για το “πακέτο”

Η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη υπουργών που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά

Η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη υπουργών που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (χθες) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται αλλαγές σε τρία σημεία που αφορούν στα εργασιακά, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Στουρνάρας, ενώ όπως ακόμη έγινε γνωστό, η κατάθεση του νομοσχεδίου «θα γίνει σύντομα», καθώς ο συντονισμός για τα προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί.

Ο Γ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε πως η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη σε τρία σημεία: Το 10% του οικογενειακού επιδόματος, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την κύρωση από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως άφησε να εννοηθεί, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όπως εξήγησε ο υπουργός, κατά την τρόικα το πρώτο ζήτημα είναι ήδη νομοθετημένο ενώ το δεύτερο, επίσης κατά την τρόικα, δεν ισχύει σχεδόν πουθενά.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, η τρόικα εμμένει στο προαπαιτούμενο «ορθά κατά τη γνώμη μου», όπως εκτίμησε ο υπουργός, γιατί «διαφορετικά δύσκολα θα ερχόταν ξένος επενδυτής στην Ελλάδα». «Θα διαπραγματευτούμε ώς την τελευταία στιγμή για τα εργασιακά», κατέληξε ο υπουργός που πρόσθεσε ότι το ζήτημα μάλλον δεν θα τεθεί στο σημερινό Euro Working Group. Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε τέλος ότι ολοκληρώθηκε ο συντονισμός των υπουργείων για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία «θα είναι έτοιμα στην ώρα τους». Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες. Στο Μαξίμου παραβρέθηκαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα, όπως ανέφερε η ΝΕΤ, θα γίνει στην Ιπποκράτους σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να εκτιμηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις.

Το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, ώστε αύριο Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή (μαζί με το νέο προϋπολογισμό) και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορεί να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.
Η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η διετής επιμήκυνση του μνημονίου θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Euro Working Group σήμερα και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί», σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η Αυστρία

Υπέρ της ταχείας λήψης μιας πολιτικής απόφασης που θα δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία για την περαιτέρω εξέλιξή της μέσα από μια επιμήκυνση του προγράμματος τάχθηκε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του την Κυριακή στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προειδοποιώντας συγχρόνως για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές, τόνισε ο Νοβότνι, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια. Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί πως τελικά η πολιτική δεν θα διακινδυνεύσει μια κατάρρευση και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, διότι η εναλλακτική επιλογή θα ήταν μόνον μια κατάρρευση.
Για το λόγο αυτό ο ίδιος υποστηρίζει ως σκόπιμο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, ενώ και η ίδια θα πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα δεν έχει κάνει ήδη πολλά, όπως για παράδειγμα στο θέμα του ελλείμματος που μειώθηκε σημαντικά. Συγχρόνως πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε άλλα βήματα, καθώς η τρόικα και οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το ακόμη μη ικανοποιητικό φορολογικό σύστημα, προβλήματα με την αξιόπιστη λειτουργία ενός κτηματολογίου ή με τις ιδιωτικοποιήσεις -προβλήματα που σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι χρειάζονται μακροπρόθεσμη λύση.
Κατά την άποψή του, είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας να διατηρηθούν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας και το σημαντικότερο επίσης, είναι να δοθεί πολλή προσοχή στην ανεργία των νέων και για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την απασχόληση και την εκπαίδευση των νέων που χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις δεν θα έχουν στο μέλλον καμία δυνατότητα.
Τέλος, παραπέμποντας στις αντικρουόμενες θέσεις από τις διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο κ. Νοβότνι τόνισε πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση για το αν η Γερμανία θα έχει την πρόθεση για την καταβολή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το