Photo Gallery, Πολιτική

Τρέχει να προλάβει…

Αγώνας δρόμου από το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει το χαμένο έδαφος


Ερχονται αυξήσεις και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.


Υποχρεωμένη να προχωρήσει σε πρόσθετη προσαρμογή ύψους 4,2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν τόσο η απόκλιση από την υπέρβαση του ελλείμματος του 2010 όσο και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι του φετινού προϋπολογισμού είναι η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα που κανονικά θα εφαρμόζοντας από το 2012. Έτσι πρώτο στη λίστα των μέτρων που ενεργοποιούνται είναι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ακολουθούν περικοπές πρόσθετων αποδοχών στις ΔΕΚΟ αλλά και η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη στο Δημόσιο για κάθε 7 ή 10 αποχωρήσεις, έναντι 5 που ισχύσει σήμερα.

Ο κανόνας θα εφαρμοστεί αρχικά στις ΔΕΚΟ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Γρηγορότερα από ότι υπολογιζόταν φαίνεται πως θα υιοθετηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και των φοροαπαλλαγών.

Επίσης δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει και την επιβολή του ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά.

Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων έγινε αφορμή για έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική λέγοντας: “Τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν – πρωτοφανή για την Ελλάδα και διεθνώς – είχαν μηδαμινό αποτέλεσμα όπως ξέρετε. Όπως αποδείχθηκε από τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα και για τα έσοδα αυτές οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο. Γιατί δεν πιάνουν τόπο; Γιατί όταν διαλύεις την οικονομία από πού θα βρεις να μαζέψεις φόρους. Έφτασαν να ετοιμάζουν αύξηση αντικειμενικών αξιών σε μια αγορά που έχει ήδη παραλύσει. Όμως μια οικονομία που έχει ήδη παραλύσει δεν παράγει έσοδα, παράγει ελλείμματα και λουκέτα”.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προβλέψεις που διαψεύδονται και πρόσθεσε: “Ως άλλη Κασσάνδρα, απαξιώνει και μηδενίζει την εθνική προσπάθεια, την προσπάθεια και τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών προεξοφλώντας δήθεν αποτυχίες”.

Στο “τραπέζι” των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, που συζητούν τους τρόπους κάλυψης της “μαύρης τρύπας”, έχουν πέσει και προτάσεις για επίσπευση της μετάταξης προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ – που θα γινόταν το 2012 –, για αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012, που όμως εισπράττονται στο τέλος του έτους, αλλά και για επιβολή έκτακτης εισφοράς και νέα περαίωση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως προς το παρόν τουλάχιστον οι προτάσεις αυτές έχουν απορριφθεί (;) από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, σχολίασε την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων λέγοντας: “Η κυβέρνηση και η ΝΔ κρύβουν ότι η κρίση οφείλεται στα συσσωρευμένα κεφάλαια και η πτώχευση έχει ήδη δρομολογηθεί, δεν θέλουν να βρουν μπροστά τους έναν οργανωμένο λαό που αρνείται πια να θυσιαστεί”.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε: “Με ρωτούν εάν σώζεται η χώρα; Απαντώ, Με αυτούς και τους προηγούμενους η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα”.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά πως με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τόνισε: “Η εκτίμηση των τριών οργανισμών που έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις – το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ – είναι πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα διατηρήσουμε ένα διατηρήσιμο επίπεδο χρέους έως το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής”.

Όπως προαναφέρθηκε μεταξύ των μέτρων που εξετάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσουν οι… τρύπες του, είναι και η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας.

Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012, που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ.

Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα ακόλουθα μέτρα:

– Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012, εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.

– Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

– Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί.

– Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012, που αναφέρεται στο μνημόνιο.

– Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ’ επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και τώρα προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το