Photo Gallery, Τοπικά

Το τσιγάρο «έκοψε» το ποτό

Έλεγχοι για το κάπνισμα γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου της Δημοτικής Αστυνομίας

Πιο ευέλικτους τρόπους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης. Ο τζίρος τους έχει πέσει σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ με την εφαρμογή του νόμου η πτώση εντάθηκε, φέρνοντάς τους σε οριακό σημείο.

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Περίπου είκοσι είναι τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας στο Βόλο, που εργάζονται σε δύο βάρδιες. Αυτό είναι το δυναμικό της υπηρεσίας, που προσπαθεί με «νύχια και δόντια» να αποτρέψει πολίτες και καταστηματάρχες, με την «απειλή» της παραβίασης του νόμου, να σταματήσουν το κάπνισμα μέσα στα καταστήματα.

Αφορμή για το ρεπορτάζ της «ΘτΔ» στάθηκε η συμβολική διαμαρτυρία των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης, που πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο. Μπορεί η εν λόγω διαμαρτυρία να απέτυχε, καθώς ελάχιστοι συμμετείχαν σε αυτή, σβήνοντας για δύο περίπου ώρες τα φώτα, όμως το πρόβλημα υπάρχει και λύση δεν φαίνεται να βρίσκεται άμεσα.

Οι καφετέριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έσβησαν τα φώτα, ήταν ελάχιστες, ενώ τα τσιπουράδικα της παραλίας και οι καφετέριες στον Άγιο Νικόλαο είτε δεν έσβησαν τα φώτα, είτε τα χαμήλωσαν για λίγα μόλις λεπτά, με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να μη γίνει αισθητή στους θαμώνες των παραπάνω καταστημάτων. Συνεπώς οι καταστηματάρχες αρχίζουν πλέον και το παίρνουν απόφαση, πως δεν θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Φήμες πάντως κυκλοφορούν, υποστηρίζοντας πως σε αρκετά καταστήματα το κάπνισμα επιτρέπεται. Η υπεύθυνη κεντρικής καφετέριας στην παραλία λέει: «Είναι γνωστό σε όλους, πως σε πολλές καφετέριες της περιοχής του Αγίου Νικολάου οι πελάτες μπορούν και καπνίζουν. Εμείς που έχουμε καταστήματα στην παραλία, θεωρούσαμε πως αυτό το μέτρο θα μας ευνοούσε οικονομικά, διότι έχουμε τον εξωτερικό χώρο, που μπορεί να υποστηρίξει την εφαρμογή του μέτρου και έτσι ο περισσότερος κόσμος θα συγκεντρωνόταν εδώ. Οι πελάτες μπορούν να κάτσουν χωρίς να κρυώνουν, κάτι που δεν ισχύει στις «πάνω» καφετέριες. Άλλωστε, είμαστε και πιο οικονομικοί από άποψη τιμών. Τώρα που τους αφήνουν να καπνίζουν στα κρυφά, δεν έχουμε καμία ελπίδα».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θέμη Σγάρα: «Γίνονται καθημερινά έλεγχοι στα πλαίσια του ωραρίου της Δημοτικής Αστυνομίας. Συνεχίζουμε με το προσωπικό που έχουμε και όποτε υπάρχει δυνατότητα, κάνουμε τους προβλεπόμενους ελέγχους. Βέβαια, προς το παρόν, ελέγχουμε μόνο τις καταγγελίες, που φτάνουν καθημερινά από το υπουργείο με e-mail. Καθημερινά ο κόσμος απευθύνεται στο 1142, κάνει την καταγγελία και εμείς το εξετάζουμε».

Για τα ωράρια της Υπηρεσίας ο κ. Σγάρας τονίζει: «Υπάρχουν δύο βάρδιες και αυτές δουλεύουν από τις 7.30 έως τις 22.00. Στο άμεσο μέλλον σκεφτόμαστε να κάνουμε έκτακτες εξορμήσεις μετά τις 22.00, αλλά και τις Κυριακές».

Ο κ. Παναγιώτης Κατσιγιάννης λέει: «Μόνο στα καφενεία μπορεί κάποιος να καπνίσει ελεύθερα. Σε όλα τα υπόλοιπα καφέ και εστιατόρια είτε απαγορεύεται, είτε καπνίζεις µε δική σου ευθύνη, αφού δεν σου δίνουν τασάκι», λέει χαρακτηριστικά και θυμάται ότι του έχει γίνει πολλές φορές παρατήρηση, για να σταματήσει να καπνίζει στον χώρο του καταστήματος.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα  υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2010, αν και ο νόμος έχει αρχίσει να ισχύει από τον Ιούλιο του 2009. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ουζερί, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, καφενεία, λέσχες κ.αλ.) με μοναδική εξαίρεση τα καταστήματα με άδεια κέντρου διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική (μπουζουξίδικα, κλαμπ κ.αλ.), για τα οποία από το νόμο δίδεται περίοδος χάριτος μεταβατική μέχρι 31 Μαίου 2011.

Όσο οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ όλης της χώρας εντείνονται, τόσο κορυφώνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς -όπως σημειώνουν- ανήκουν στον κλάδο, που επλήγη πρώτος από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%.

Παρατηρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία και διαβλέπουν πως ίσως αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις «ταφόπλακα», με συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.

Πάντως, οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να «πέσουν αμαχητί» και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες αντίδρασης για το προσεχές διάστημα.  «Δεν έχει πλέον αντοχές αυτός ο κλάδος, που δίνει δουλειά σε 400.000 εργαζομένους, που προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προσφέρει στην οικονομία της χώρας», διαμήνυσε εσχάτως ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν μπει λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το