Τοπικά

“Το τέλος του κόσμου” σε ημερίδα του Πανεπιστημίου

Ως έκφραση αγωνίας των ανθρώπων για το παρόν, μπορεί να ερμηνευτεί το κλίμα φόβου που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις ΗΠΑ, σχετικά με την αυριανή ημέρα 21η Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με διάφορους κύκλους θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε χθες το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διερευνώντας διάφορες πτυχές της τάσης των ανθρώπων να αποκτούν φαντασιώσεις για το μέλλον.

Η ημερίδα, ενταγμένη στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου και την παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές, με δεδομένη μάλιστα και την επικαιρότητα του θέματος.

Θα έχουμε λοιπόν τη συντέλεια του κόσμου αύριο Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου που είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012, οπότε και κλείνει ο κύκλος του ημερολόγιου των Μάγια;

Ο κ. Θέμης Ντάλλας, που διδάσκει στο Τμήμα ως ΕΔΙΠ, ανέπτυξε την ομιλία «το μεσοαμερικανικό ημερολόγιο και το τέλος του μεγάλου κύκλου». Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στις ανασκαφές και τις επιγραφές που έχουν βρεθεί για τους Μάγια.

«Οι Μάγια είχαν έναν ημερολογιακό κύκλο δημιουργίας του κόσμου με δεκατρείς περιόδους, όπου η κάθε περίοδος έχει 400 χρόνια. Αύριο, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, τελειώνει η 13η περίοδος από τον κύκλο ημερολόγιου για τους Μάγια, οι οποίοι είχαν πει ότι και η προηγούμενη δημιουργία του κόσμου είχε κρατήσει δεκατρείς περιόδους, χωρίς όμως να έχει βρεθεί πουθενά ότι και η τρέχουσα δημιουργία του κόσμου έχει δεκατρείς περιόδους. Πάντως, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στον κόσμο αύριο Παρασκευή, απλώς τελειώνει μία περίοδος του ημερολογιακού κύκλου των Μάγια και λογικά αρχίζει η 14η περίοδος. Πάντως, όλα αυτά τα σενάρια επιδεινώνονται περισσότερο από τη διεθνή κατάσταση. Δηλαδή, μετά την 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε μια έξαρση ως εκδήλωση του φόβου των ανθρώπων για το μέλλον».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως έχουν βρεθεί δύο επιγραφές των Μάγια που αναφέρονται στην 21η Δεκεμβρίου, εκ των οποίων στην πρώτη δεν υπήρξε καμία αναφορά στις καταστροφές και δεύτερη στην κάθοδο ενός θεού, αλλά πάλι χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Η επίκουρος καθηγήτρια του ΙΑΚΑ κ. Ιωάννα Λαλιώτου ανέπτυξε το θέμα «Από τον «Πόλεμο των Άστρων» στον τυφώνα «Σάντι»: το μητροπολιτικό φαντασιακό της καταστροφής στον εικοστό αιώνα». Συγκεκριμένα ανέφερε στην αρχή ότι σε όλες τις ιστορικές περιόδους υπάρχουν διάφορες θεωρίες του τέλους του κόσμου. Αυτό μάλιστα εντείνεται κάθε φορά στις αρχές κάθε αιώνα, στις αρχές ή στο τέλος χιλιετίας, ενώ παρατηρείται μια μακρά παράδοση αποκαλυπτικής φιλολογίας. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως αυτά τα φαινόμενα δεν μένουν μόνο στη φιλολογία, αλλά, όπως έδειξαν και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, επηρεάζουν τους ανθρώπους βαθύτατα και οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η κ. Λαλιώτου στην ομιλία της εστίασε στο θέμα των περιβαλλοντικών καταστροφών και πώς παρουσιάζονται στον κινηματογράφο μέσα στον 20ό αιώνα. «Ο κινηματογράφος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον 20ό αιώνα στη διαμόρφωση αυτών των εικόνων καταστροφής, ενώ δημιουργεί και ένα συλλογικό φαντασιακό που περιστρέφεται γύρω από την έννοια της καταστροφής. Από μια άποψη, το συλλογικό φαντασιακό εκφράζει κάθε φορά τις αγωνίες κάθε εποχής για το παρόν. Δηλαδή κάθε φαντασίωση για το μέλλον, επί της ουσίας εκφράζει μια θεωρία για το παρελθόν και μια αγωνία το παρόν.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κυρτάτας ανέπτυξε το θέμα «Όταν ο σύμπας χρόνος πληρωθεί: Αναμένοντας τη συντέλεια το δεύτερο αιώνα μ.Χ.».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το