Τοπικά

Το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εξελέγη χθες μαζί με την Οικονομική Επιτροπή

Χωρίς εκπλήξεις εξελέγησαν χθες το προεδρείο και η οικονομική επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στην πρώτη -και επίσημη- συνεδρίασή του.

Το πρώτο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα «διευθύνουν» οι: Χρήστος Λιάπης, πρόεδρος, Ευδοκία Αδαμάκη αντιπρόεδρος και Δημήτριος Κουρέτας γραμματέας.

Η πανηγυρική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην αίθουσα όπου μέχρι πρότινος συνεδρίαζε το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας, συνεκλήθη από την πρωτεύσασα σε σταυρούς προτίμησης κ. Μαρία Μαμάρα και άρχισε με την κατάθεση των προτάσεων για τις τρεις θέσεις του προεδρείου, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους επικεφαλής των παρατάξεων να απευθύνουν ευχές αλλά και να προβούν σε πολιτικές τοποθετήσεις.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος θα εκλέγονταν οπωσδήποτε από την πλειοψηφία, η παράταξη του κ. Αγοραστού πρότεινε τον κ. Λιάπη για τη συγκεκριμένη θέση.

Αντίστοιχα με τη θέση του αντιπροέδρου να εκχωρείται από το νόμο στην παράταξη της μάξι μειοψηφίας, ο κ. Παπατόλιας πρότεινε την κ. Αδαμάκη.

Ακολούθως ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, σημειώνοντας ότι ο νόμος δίνει αρμοδιότητες μόνο στον πρόεδρο και όχι στο συμβούλιο.

Αποχή από την ψηφοφορία ανακοίνωσε και ο Αστ. Ροντούλης, με διαφορετικό όμως σκεπτικό. «Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην πλειοψηφία, να λειτουργήσει όπως επιθυμεί», είπε, ενώ ανακοίνωσε την στήριξή του στην υποψηφιότητα Κουρέτα για τη θέση του γραμματέα.

Ο κ. Κων. Πουλάκης συνόδευσε τη «λευκή» στάση του στις ψηφοφορίες με δήλωση ότι θα προβεί σε προτάσεις, για να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά ο θεσμός, στη λογική «ότι δεν απαγορεύεται να το κάνουμε, να επιτρέπεται».

Την απόφασή του να καταψηφίσει τις προτεινόμενες υποψηφιότητες, ανήγγειλε ο κ. Φάνης Γενηκομσίου, αρνούμενος, όπως είπε, να νομιμοποιήσει τον «Καλλικράτη», ο οποίος «έρχεται να απαντήσει με αντιδραστικό τρόπο στις μεταλλάξεις του πολιτικού συστήματος και της Ε.Ε.»

Ο κ. Παπατόλιας πρότεινε στη συνέχεια για την υπολειπόμενη θέση του γραμματέα (η οποία επίσης εκχωρείται από το νόμο στην αντιπολίτευση), τον κ. Κουρέτα.

Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός, κάλεσε όλους να ανταποκριθούν στις ελπίδες των πολιτών δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων και θα λειτουργήσει με πνεύμα συνεργασίας, πάνω απ΄ όλα όμως με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Λιάπης ανέλαβε πρόεδρος με 44 θετικές ψήφους και 2 «λευκά», ενώ η κ. Αδαμάκη και ο κ. Κουρέτας εκλέχτηκαν στις θέσεις της αντιπροέδρου και του γραμματέα αντίστοιχα με 43 θετικές ψήφους και 3 λευκά, επί 46 συνολικά ψηφισάντων.

Η Οικονομική Επιτροπή

Για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και λόγω αντικειμένου αλλά και περισσοτέρων θέσεων. Με πρόεδρο της επιτροπής τον Περιφερειάρχη, έπρεπε να εκλεγούν ακόμη 8 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, κατανεμημένα ως εξής: τα 5 τακτικά (όπως και τα ισάριθμα αναπληρωματικά) στην πλειοψηφία, τα 2 συν 2 στη μείζονα μειοψηφία και το 1 τακτικό συν 1 αναπληρωματικό στην ανακηρυχθείσα ως τρίτη παράταξη του κ. Μπούτα.

Η πλειοψηφία πρότεινε τους ακόλουθους: Μ. Μαμάρα (με αναπληρωματικό τον κ. Αθ. Παιδή), Κων. Μπάρδα (με αναπληρωματικό τον κ. Χρ. Γακόπουλο), Κ. Νούσιο (με αναπληρωματικό την κ. Γεωργία Κόκκαλη), Ευάγγ. Λέμα (με αναπληρωματικό τον κ. Ορ. Ψαχούλα) και τον κ. Γ. Καλτσογιάννη (με αναπληρωματικό τον κ. Φιλ. Χήρα).

Η παράταξη του κ. Παπατόλια πρότεινε τους: Απ. Παπατόλια (αναπληρωματικό τον κ. Αθ. Τσιάρα) και Φωτ. Αλεξάκο (με αναπληρωματική την κ. Ευαγγ. Λιακούλη). Ο κ. Παπατόλιας δήλωσε ότι στο δεύτερο μέρος της θητείας της επιτροπής θα υπάρξει εναλλαγή τακτικών με αναπληρωματικών, για να εκπροσωπηθούν όλες οι γεωγραφικές ενότητες της Θεσσαλίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει και την πρόταση Μπούτα. Ο οποίος, αφού πρότεινε εαυτόν με αναπληρωματικό τον κ. Βασ. Κρανιά, ζήτησε στη συνέχεια, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει αναλογική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων, να μετέχουν εκείνες με εκπροσώπους τους στις συνεδριάσεις της επιτροπής, κάτι που αποδέχτηκε ο Κων. Αγοραστός.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πουλάκης αποδέχτηκε την πρόταση, ανακοινώνοντας ότι ενεργό μέλος της παράταξης θα οριστεί στο συγκεκριμένο ρόλο. Προηγούμενα όμως είχε προτείνει την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάνοντας χρήση των 3 τακτικών + 3 αναπληρωματικών θέσεων που συνολικά ο νόμος εκχωρεί στις παρατάξεις. Ουσιαστικά η πρότασή του απευθύνονταν στον κ. Παπατόλια (και δευτερευόντως στον κ. Μπούτα), αφού εκείνος θα έπρεπε να εκχωρήσει θέσεις του συνδυασμού του υπέρ των άλλων παρατάξεων. Πάντως δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση ή απάντηση εκ μέρους του.

Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με τη διαβεβαίωση του κ. Αγοραστού ότι θα συγκροτηθούν και δύο ακόμη επιτροπές, όπως προβλέπει ο νόμος, το περιεχόμενο δράσης των οποίων θα αποφασιστεί και ότι θα μετέχουν σ΄ αυτές όλες οι παρατάξεις.

Ακολούθησαν δύο ψηφοφορίες, μία για την ανάδειξη των τακτικών και μία για τα αναπληρωματικά μέλη. Με την υποσημείωση ότι ψήφισαν συνολικά 49 (πλην του κ. Ροντούλη ο οποίος είχε αποχωρήσει και του κ. Γενηκομσίου ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα απείχε της ψηφοφορίας) και ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη έλαβαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων, η ψηφοφορία είχε τα εξής αποτελέσματα:

Μ. Μαμάρα (Αθ. Παιδής) 45, Κων. Μπάρδας (Χρ. Γακόπουλος) 46, Κ. Νούσιος (Γεωργία Κόκκαλη) 46, Ευάγγ. Λέμας (Ορ. Ψαχούλας) 46, Γ. Καλτσογιάννης (Φιλιπ. Χήρας) 46, Απ. Παπατόλιας (Αθ. Τσιάρας) 39, Φωτ. Αλεξάκος (Ευαγγελία Λιακούλη) 40 και Ευαγγ. Μπούτας (Βασ. Κρανιάς) 43.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το