Photo Gallery, Τοπικά

Το πλέξιμο είναι πάλι της μόδας

 

Οι νέοι στρέφονται σε παραδοσιακές τέχνες, γιατί όχι και για την εξασφάλιση των προς το ζην

Κατά την εκμάθηση με τη δασκάλα του τμήματος κ. Αγγελική Ιωαννίτη


 

 

Στο πλέξιμο στρέφονται αρκετές νέες κοπέλες εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού όπως και οι ίδιες τονίζουν, είναι μία δημιουργική απασχόληση, οικονομική και με αποτελέσματα που… ζεσταίνουν!

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Ύστερα από τρεις περίπου δεκαετίες έντονης αμφισβήτησης προς όλα αυτά τα είδη χειροτεχνίας, που υποτίθεται πως αποτελούσαν τροχοπέδη για τη γυναικεία χειραφέτηση, το πλέξιμο απενοχοποιείται και επιστρέφει στη μόδα. Γνωστό κατάστημα στο κέντρο του Βόλου προσφέρει δωρεάν μαθήματα πλεξίματος κάθε Δευτέρα 6-9 το βράδυ. Δεκάδες είναι οι κοπέλες, που παρακολουθούν τα μαθήματα και το σπουδαιότερο, είναι σχεδόν όλες τους κάτω των 30 ετών! Η Σοφία Αποστόλου υποστηρίζει: «Ξεκίνησα φέτος να παρακολουθώ τα μαθήματα και να πλέκω συστηματικά. Μου είχε μάθει κάποια βασικά πράγματα η μητέρα μου παλαιότερα, όμως δεν τα θυμόμουν, έτσι φρεσκάρισα τη μνήμη μου και ελπίζω να μάθω και πολλά περισσότερα». Η Σοφία είναι 30 ετών και όμως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλέξιμο. «Ενημερώθηκα για τα μαθήματα από μία φίλη μου, που ερχόταν και έτσι είπα να ξεκινήσω κι εγώ. Με το πλέξιμο εκτός του ότι εκτονώνομαι, αισθάνομαι παράλληλα πως κάτι δημιουργώ. Εξάλλου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι καθόλου δαπανηρό. Συν τοις άλλοις μπορείς να κάθεσαι στο σπίτι και να πλέκεις, παρακολουθώντας τηλεόραση. Τώρα θα αρχίσω να πλέκω κάτι για το σύζυγό μου». Χιλιάδες είναι οι δικτυακοί τόποι, που αναφέρονται στις βελόνες και τα νήματα, άφθονα τα σχετικά περιοδικά και τα βιβλία κυρίως τα ξενόγλωσσα και πάρα πολλές οι γυναίκες, που συσπειρώνονται μέσω του Διαδικτύου, για να ανταλλάξουν συμβουλές και εμπειρίες γύρω από τα πλεκτά τους. Πρόκειται απλώς για μια μόδα που θα ξεθυμάνει ή μήπως τελικά το πλέξιμο συμβολίζει για πολλούς κάτι περισσότερο;

Η Δήμητρα Τσιάνου παρακολουθεί τα μαθήματα πλεξίματος εδώ και δύο μήνες. Η ίδια λέει: «Η αλήθεια είναι πως αποφάσισα να ασχοληθώ με το πλέξιμο, διότι έγινα πρόσφατα μητέρα και ήθελα να μπορώ, να πλέκω διάφορα ρούχα για το μωρό μου. Εκτός αυτού είμαι τόσες πολλές ώρες στο σπίτι, που έψαχνα να βρω έναν τρόπο, ώστε να απασχολούμαι δημιουργικά. Πάντα μου άρεσαν οι βελόνες, το πλέξιμο, το αποτέλεσμα που έβλεπα. Έψαχνα να βρω στο ίντερνετ τρόπους, για να μάθω και έπειτα έμαθα για τα δωρεάν μαθήματα και αποφάσισα να ξεκινήσω. Ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να φτιάχνω διάφορα ρούχα για όλη την οικογένεια. Βέβαια, το πλέξιμο έχει αρκετά δύσκολα «κομμάτια», που για την εκμάθησή τους απαιτείται βοήθεια, καθοδήγηση, χρόνος, υπομονή και μεράκι».

Το να μπορείς να πλέκεις ρούχα ή μικροαντικείμενα αυτόματα σε απαλλάσσει από την «τυραννία» της μόδας. Το ιδανικό πουλόβερ αντί να το ψάχνεις με τις ώρες στην αγορά και να το ακριβοπληρώσεις, μπορείς να το δημιουργήσεις σύμφωνα με το δικό σου γούστο. Με την ίδια λογική, μπορείς να φτιάξεις κασκόλ, τσάντες, σκουφάκια, πορτοφολάκια και ό,τι άλλο σου αρέσει. Επιπλέον, με το πλέξιμο κάνεις και οικονομία! Ακόμα και ένα πουλόβερ μηχανής, για παράδειγμα, κοστίζει ακριβότερα από ένα «σπιτικό», ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από πολύ καλής ποιότητας μαλλί ή νήμα. Εξάλλου, το δικό σας χειροποίητο πλεκτό δεν πρόκειται να φθαρεί τόσο γρήγορα, όσο ένα έτοιμο, όσο σκληρή χρήση και να του κάνετε. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, σκεφτείτε τα ξεχωριστά και πρωτότυπα δώρα, που θα μπορείτε να κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η Μαρία Ζυγουρίδη τονίζει: «Το πλέξιμο είναι ένας διαφορετικός τρόπος, για να περνάς ευχάριστα την ώρα σου. Ασχολήθηκαν κάποιες φίλες μου με το πλέξιμο, είδα τα αποτελέσματα και αποφάσισα να ασχοληθώ και εγώ. Όσο μαθαίνω, σκοπεύω να φτιάχνω διάφορα πράγματα, για να φοράω, αλλά και για να χαρίζω σε φίλους. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο χόμπι. Με λίγη υπομονή μπορείς να τα καταφέρεις. Άλλωστε, είναι και οικονομικό». Η δασκάλα του τμήματος, κ. Αγγελική Ιωαννίτη, επισημαίνει: «Στην αρχή μαθαίνουμε τα βασικά του πλεξίματος. Πώς ρίχνουμε τους πόντους, πώς κάνουμε την καλή και την ανάποδη, που αποτελούν και τη βάση για τις περισσότερες πλέξεις. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι το κασκόλ. Συνεχίζουμε με καζάκα, καπέλο, γάντια και μανίκια. Το συγκεκριμένο χόμπι είναι αγχολυτικό». Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, κ. Νίκο Σοφιάδη, η ιδέα για τα δωρεάν μαθήματα πλεξίματος γεννήθηκε, όταν αρκετές νέες κοπέλες πήγαιναν στο μαγαζί και ρωτούσαν, πού μπορούν να μάθουν να πλέκουν. «Θέλανε να ξεφύγουν από τα τετριμμένα της τηλεόρασης και του διαδικτύου, να ασχοληθούν με ένα χόμπι. Δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότερες κοπέλες που έρχονται, για να μάθουν, είναι όλες μικρές ηλικιακά, γύρω στα 25». Παράλληλα λειτουργεί και Λέσχη Καταστήματος Σοφιάδη με ποικίλες δραστηριότητες.  Στις 10- 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση χειροτεχνημάτων του καταστήματος στο «Φόρουμ» και τα έσοδα θα διατεθούν στις «Άσπρες Πεταλούδες».

Αγχολυτικό

Φαίνεται ότι το να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου με δύο βελόνες και ένα κουβάρι νήμα, μπορεί να έχει ακόμη και θεραπευτικές προεκτάσεις. Στο εξωτερικό το πλέξιμο συγκαταλέγεται στις τεχνικές, που χρησιμοποιούνται στην εικαστική θεραπεία (art therapy). Αλλά και στην καθημερινή ζωή διαθέτει την ίδια «θεραπευτική» δύναμη. Λειτουργεί συνενωτικά για τις γυναίκες, που ασχολούνται με αυτό, ως ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης. Πόσες φορές δεν έχουμε δει γιαγιάδες, να μαζεύονται στις αυλές των σπιτιών και να πλέκουν παρέα κουβεντιάζοντας; Όμως και οι σύγχρονες νέες γυναίκες που συναντιούνται στα ειδικά σεμινάρια και γίνονται φίλες πλέκοντας, όλες ασυναίσθητα κάνουν εκείνη τη στιγμή τη δική τους «ψυχοθεραπεία» και απολαμβάνουν το μικρό τους διάλειμμα από την καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βελόνων και των χεριών ανοίγουν τις πόρτες στην αυτοσυγκέντρωση και τη χαλάρωση. Αυτή η αγχολυτική ιδιότητα του πλεξίματος αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, που έχει επανέλθει στο προσκήνιο και έχει γίνει τόσο δημοφιλές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το