Οικονομία

Το πακέτο Γιούνκερ καλύπτει το ρίσκο επενδύσεων στην Ελλάδα

  

Παράθυρο ελπίδας άνοιξε η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ταμείο του πακέτου Γιουνκέρ καλύπτει το ρίσκο της επένδυσης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του λεγόμενου ρίσκου της χώρας (country risk) που κρατά μακριά τους ξένους και αποθαρρύνει τους εγχώριους επενδυτές.Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος για το πακέτο Γιουνκέρ, ρωτήθηκε σχετικά από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ., Μαρία Σπυράκη, αν για την αξιολόγηση των έργων που θα ενταχθούν στο πακέτο-μαμούθ των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ληφθούν υπόψη οι ειδικές οικονομικές συνθήκες σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ανάπτυξη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το EFSI (το ταμείο του πακέτου Γιουνκέρ) καλύπτει εν προκειμένω το ρίσκο της χώρας. Συναντήθηκα χθες με ανθρώπους από την Ελληνική βιομηχανία και μιλούσαμε για αυτό. Είναι στη φύση του EFSI να καλύπτει το ρίσκο. Σε κάποιες χώρες είναι το ρίσκο της χώρας, σε κάποιες άλλες είναι κάτι άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις νομοθετικές προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Επιδίωξη είναι το Ταμείο να κινητοποιήσει 315 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα και για δίκτυα ενέργειας, με έμφαση στις μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερους από 3.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EΤΣΕ) θα χρηματοδοτεί έργα με υψηλότερο προφίλ κινδύνου, μεγιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις των δημόσιων δαπανών και την απελευθέρωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το