Αθλητισμός

Το νομικό πλαίσιο ευνοεί τον Ολυμπιακό Β.

Συγκεκριμένα είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, προκειμένου να επιστρέψει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της βολιώτικης ομάδας όταν το περασμένο καλοκαίρι η Πολιτεία, μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αποφάσισε τον αφανισμό του Ολυμπιακού Βόλου από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Τα βήματα προκύπτουν από την αλλαγή δεδομένων που υπάρχουν, πλέον, στο ποδόσφαιρο, μετά τις αλλαγές στο νέο αθλητικό νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, όπου η ΕΠΟ είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να επιβάλει πειθαρχικές ποινές (όπως επιτάσσει το αυτοδιοίκητο). Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ουδέποτε πήρε απόφαση τιμωρίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, τουναντίον η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε στις 10 Αυγούστου 2011 την παραμονή του Ολυμπιακού Βόλου στη Σούπερ Λιγκ (με -10 βαθμούς). Το γεγονός ότι το βολιώτικο συγκρότημα δεν αγωνίζεται φέτος στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία οφείλεται σε πολιτική απόφαση, η οποία πάρθηκε μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (δεν χορήγησε στον Ολυμπιακό Βόλου πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα).

Οι συνθήκες, ωστόσο, έχουν αλλάξει, η νομοθεσία επιτρέπει πλέον στον Ολυμπιακό Βόλου να ελπίζει πως θα αρθεί η αδικία εις βάρος του, φτάνει να υπάρχει τόσο η πολιτική βούληση, όσο και η αθλητική (από την ΕΠΟ).

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για την επιστροφή της ομάδας του Βόλου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 19 του νέου αθλητικού νόμου (τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή), η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου μπορεί να καταθέσει εκ νέου φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ζητώντας την χορήγηση πιστοποιητικού.

Αυτό και πρόκειται να κάνει, καθώς ήδη συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση του φακέλου στην ΕΕΑ. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια «καθαρή» μετοχική σύνθεση, η οποία να μην έχει σχέση μ’ αυτή που υπήρχε στον φάκελο που είχε καταθέσει η ΠΑΕ στην ΕΕΑ το περασμένο καλοκαίρι.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε πιστοποιητικό στον Ολυμπιακό Βόλου, με το αιτιολογικό, ως γνωστόν, ότι στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ υπήρχαν «παρένθετα» πρόσωπα του πρώην προέδρου, Αχιλλέα Μπέου.

Οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού Βόλου, όπως υποστηρίζουν, έχουν φροντίσει για τις αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου η ΠΑΕ να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα από την ΕΕΑ, ως προς την μετοχική σύνθεση.

Από εκεί και πέρα απαιτείται φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα, τις οποίες η ΠΑΕ διαθέτει, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Μποτσιβάλης, εγγυητική επιστολή η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη του προϋπολογισμού, ρόστερ (ο Ολυμπιακός δεν έχει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στο δυναμικό του, ενώ οι παίκτες των ομάδων Κ17 και Κ20 επιστρέφουν στην ομάδα την 1η Ιουλίου) και κάποια άλλα δικαιολογητικά, τα οποία φροντίζει να συγκεντρώσει η διοίκηση της ΠΑΕ.

Όσον αφορά, το πότε θα κατατεθεί ο φάκελος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παραμένει άγνωστο και γι’ αυτό θα αποφασίσει το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ. Δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά, προκειμένου ο φάκελος να καταστεί πλήρης και να κατατεθεί στην ΕΕΑ. Οι νομικοί του Ολυμπιακού θα πρέπει να εξετάσουν, αν το συμφέρον της ομάδας απαιτεί να εκδικαστούν πρώτα οι δύο δικαστικές υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές. Το πιθανότερο είναι, πάντως, η κατάθεση του φακέλου στην ΕΕΑ να γίνει μετά τις 26 Απριλίου.

Αξίζει να τονίσουμε πως η Καβάλα έχει ήδη καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή, από τη στιγμή  που δεν έχει μπροστά της εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Σε 11 μέρες (στις 24/4) εκδικάζεται στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, με την οποία ζητεί την εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της 10ης Αυγούστου (διατήρηση στη Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς).

Επίσης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου έχει καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση κατά του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού – ως εποπτεύοντος την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπουργού – και κατά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την ακύρωση της απόφασης της 15ης Σεπτεμβρίου 2011 της ΕΕΑ, με την οποία απέρριψε το αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου για χορήγηση πιστοποιητικού και η οποία ουδέποτε κοινοποιήθηκε. Η υπόθεση θα εκδικαστεί, ως γνωστόν, στις 26 Απριλίου.

Το επόμενο βήμα, εφόσον κατατεθεί ο φάκελος και η ΠΑΕ καταφέρει και αποκτήσει το πολυπόθητο πιστοποιητικό, είναι να αποφασίσει η ΕΠΟ σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός Βόλου στο νέο πρωτάθλημα. Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, προκειμένου ο Ολυμπιακός να παίξει στην κατηγορία στην οποία ανήκε, πριν την απόφαση της ΕΕΑ, δηλαδή στη Σούπερ Λιγκ. Η Ομοσπονδία, εφόσον πραγματικά το επιθυμεί, μπορεί να βρει την νομικά αποδεκτή λύση και να αποκαταστήσει το βολιώτικο συγκρότημα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Δεν ανοίγουν

τα «χαρτιά» τους

Στον Ολυμπιακό Βόλου, πάντως, δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους, αποφεύγοντας να δημοσιοποιούν τις κινήσεις τους. Υπάρχει, ωστόσο, ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλή Πιλάβιο και μετά το Πάσχα ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, θα έχει επικοινωνία με τον κ. Πιλάβιο, προκειμένου να συζητηθούν κάποια σοβαρά θέματα που αφορούν την υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου.

Ο χρόνος πιέζει και στον Ολυμπιακό Βόλου ζητούν άμεσα να υπάρξει απόφαση από την ΕΠΟ, που να δικαιώνει την ΠΑΕ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το