Οικονομία

Το …διαζύγιο έφερε τριβές

Εντός των ημερών Εθνική και Eurobank περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Εντός των ημερών Εθνική και Eurobank περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Εντός των επόμενων 24ωρων Εθνική και Eurobank περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης που επέβαλε η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαίτησαν χωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, που – σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών – έχουν ήδη ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το αναγκαίο ποσό της αύξησης να καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου θα βρίσκεται πλέον η συνέχιση ή όχι της συγχώνευσης. Η προθεσμία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εκπνέει στις 30 Απριλίου και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Alpha και Πειραιώς καλύπτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να παραμείνουν υπό ιδιωτικό management. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ΤΧΣ θα μπορεί ακόμη να πουλήσει τις δύο τράπεζες εάν κρίνει πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγεί σε μεγαλύτερη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η τρόικα έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ένας τραπεζικός πόλος, που θα απορροφήσει και τις δύο τράπεζες που ανήκουν ήδη στο ΤΧΣ, δηλαδή το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη νέα Proton. Οι δύο τράπεζες συγκαλούν αύριο τα Διοικητικά τους Συμβούλια ώστε να αποφασιστούν οι απαραίτητες γενικές συνελεύσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πληροφορίες από τη Eurobank κάνουν λόγο για προσπάθεια εθελοντικής συμμετοχής των εργαζομένων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με έναν ή δύο μισθούς, ενώ στελέχη της τράπεζας δηλώνουν ότι ξεκινά αγώνας δρόμου για την προσέλκυση επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά στην Εθνική από το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρεται δυσαρέσκεια για τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν ενημέρωσε εγκαίρως ότι υπήρχε δυσκολία κάλυψης του 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε έντονο παρασκήνιο στις διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας αναφορικά με το deal. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι χρειαζόταν πλέον μόλις ένας μήνας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και πως ήταν γνωστό ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα έφτανε τα 170 δισ.

Από την πλευρά της η τρόικα προέβαλε ισχυρές ενστάσεις κυρίως ως προς το μέγεθος του νέου τραπεζικού ιδρύματος που θα προέκυπτε αναφέροντας πως το ενεργητικό της τράπεζας πλησίαζε το ΑΕΠ της χώρας και ως εκ τούτου αυξανόταν κατά πολύ ο συστημικός κίνδυνος, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πηγές πάντως κάνουν λόγο για σχέδια αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας που με αυτή την κίνηση ισχυροποιούνται καθώς καθίσταται πιο εύκολη η εξαγορά της.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στην αναστολή της συγχώνευσης καθώς η τρόικα δεν επιθυμεί να δοθούν και επιπλέον χρήματα πέραν των 15,6 δισ. που έχουν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Σημειώνεται ότι βίαιη ήταν η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στην ανακοίνωση της αναστολής συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank με αποτέλεσμα οι μετοχές και των δύο τραπεζών να ξεκινήσουν με limit down στο -30%.

Τελικά έγιναν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και έτσι η Εθνική έκλεισε με απώλειες – 10,38%, ενώ είχε φτάσει και στο -7,12%, ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +20%, ενώ νωρίτερα είχε γίνει η απόλυτη αντιστροφή και η μετοχή βρισκόταν στο 30%.

Στουρνάρας: Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Καθησυχαστικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με τις καταθέσεις των πελατών της Εθνικής και της Eurobank μετά την αναστολή της συγχώνευσης.

Ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση εάν οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες: “Απολύτως. Και έχει και ησυχία σήμερα. Οπότε δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα”. Μάλιστα τόνισε πως το θέμα των δύο τραπεζών δεν έχει καταλήξει σε “ναυάγιο”.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η σημερινή (χθεσινή) συνάντηση με την τρόικα αναβλήθηκε για αύριο (σήμερα) για καλύτερη προετοιμασία και των δύο πλευρών, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει δυνατότητα να κλείσει συμφωνία και να υπάρχει απόφαση εκταμίευσης την Παρασκευή είπε: “Δεν μπορώ να το ξέρω, διότι εγώ Πέμπτη πρέπει να φύγω για το Eurogroup”.

Κριτική

Κριτική ασκούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφορικά με τους χειρισμούς στο θέμα του deal για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν αρνητικά τους χειρισμούς του μεγάρου Μαξίμου και ανέφερεραν χαρακτηριστικά: “Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης γιατί το ενιαίο σχήμα μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Σημασία έχει να υπάρχει τουλάχιστον ένας μεγάλος πυλώνας δημοσίου συμφέροντος με κορμό την ΕΤΕ”.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και μιλώντας στον ρ/σ “Alpha 98,9” δήλωσε: “Ουσιαστικά η χώρα παραδίδει και ουσιαστικά την εθνική της κυριαρχία, τυπικά την παραδίδει με τα μνημόνια, τώρα την παραδίδει και ουσιαστικά. Οδηγούμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι υπό την απειλή του περίφημου ELA, αυτό το οποίο θα γίνει στο μέλλον είναι αυτό που έγινε στην Κύπρο. Κάποιο βράδυ ο κ. Σόιμπλε θα αποφασίσει ότι θα κάνει άμεσα απαιτητά τα χρήματα του ELA όπως έκανε με τη Λαϊκή και την Κύπρου και η Ελλάδα θα πτωχεύσει”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το