Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Το δίκτυο της ανακύκλωσης διαρκώς μεγαλώνει

Μεγαλώνει διαρκώς το δίκτυο ανακυκλούμενων υλικών

Προγράμματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών προσφέρουν μια σειρά από «αλυσίδες» του χώρου, ανταμείβοντας τους καταναλωτές με εκπτώσεις, επιστροφή μετρητών και δωροεπιταγές. Είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα, είτε για βιντεοπαιχνίδα και κονσόλες, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα, αρκεί να παραδώσουν στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις την παλιά τους συσκευή.

Από την πλευρά τους οι «αλυσίδες» καταστημάτων ψηφιακών συσκευών κερδίζουν κι αυτές, καθώς αυξάνουν το τζίρο τους και αφετέρου, έχουν κάνει συμφωνίες με άλλες εταιρείες, προκειμένου να διαθέτουν τις συσκευές που διαθέτουν οι καταναλωτές.

Ανάμεσα στις πετυχημένες κινήσεις συγκαταλέγεται αυτή της Vodafone, που για δέκατη συνεχή χρονιά προωθεί το μήνυμα της ανακύκλωσης. Με το μήνυμα «Το ’ριξα στην ανακύκλωση», προτρέπει τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν παλιά κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, αξεσουάρ, οικιακές μπαταρίες, αλλά και συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, φορητούς υπολογιστές, modems και λοιπό εξοπλισμό και αξεσουάρ σταθερής τηλεφωνίας και internet, τοποθετώντας τα στους ειδικούς κάδους συλλογής, που βρίσκονται στα καταστήματα της εταιρείας πανελλαδικά.

«Οι συσκευές αυτές είναι φτιαγμένες από υλικά, τα οποία, εάν καταλήξουν στα σκουπίδια, μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα επιμέρους υλικά των συσκευών αυτών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή άλλων αντικειμένων (π.χ. αντικειμένων οικιακής χρήσης)», επισημαίνει η Μάιντα Τερζιάν, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας.

Η Vodafone εφαρμόζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων, μπαταριών και αξεσουάρ από τον Ιούνιο του 2003, ενώ από το Νοέμβριο του 2005 το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί και με την ανακύκλωση οικιακών μπαταριών.

Σε αντίστοιχο πρόγραμμα συμμετέχει και η «αλυσίδα» Public, η οποία πρόσφατα λάνσαρε με επιτυχία το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής κινητών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος στο Βόλο, κ. Κακουλίδη, το πρόγραμμα ονομάζεται «Trade ‘n’ Save» και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, να φέρουν στην εταιρεία το παλιό τους κινητό (παλαιότητας δύο τουλάχιστον ετών) και να το αποσύρουν. Στη συνέχεια παίρνουν μια δωροεπιταγή, η αξία της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με το μοντέλο, που στη συνέχεια μπορούν να εξαργυρώσουν, προκειμένου να αγοράσουν είτε νέο κινητό, είτε οποιοδήποτε από τα 500.000 προϊόντα που παρέχουν τα καταστήματα Public.

Έτσι, οποιοδήποτε laptop, κονσόλα, tablet, κινητό ή iPad, διετίας διαθέτετε, μπορείτε να τα επιστρέψετε και να αποκτήσετε κάποιο νέο προϊόν τεχνολογίας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε από τα προϊόντα του Public. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείτε δηλαδή να ανταλλάξετε όλες τις συσκευές σας διετίας, απ’ όπου κι αν τις έχετε αγοράσει, το κουπόνι που θα λάβετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, να αγοράσετε και από τις εκάστοτε προσφορές που υπάρχουν στο κατάστημα, οποτεδήποτε θέλετε και διαρκεί για πάντα. Όταν επιστρέψετε την συσκευή σας, δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε αγορές την ίδια ημέρα.

Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη, οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα, για να εξαργυρώσουν τη δωροεπιταγή, ενώ, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι τιμές απόσυρσης των κινητών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Public δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της, να αγοράσουν άλλα και να πουλήσουν μεταχειρισμένα βιντεοπαιχνίδια, τόσο για υπολογιστές όσο και για κονσόλες. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φέρουν το μεταχειρισμένο παιχνίδι τους στα καταστήματα και να εξασφαλίσουν σημαντική έκπτωση για την αγορά κάποιου άλλου τίτλου, καινούργιου ή μεταχειρισμένου.

«Η οικονομική ύφεση και η πίεση που δέχεται ο καταναλωτής, έχουν διαφοροποιήσει την αγοραστική του συνείδηση, δημιουργώντας απαιτήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και με συμφέροντες όρους. Τα καταστήματα Public αντιλαμβανόμενα πλήρως τις απαιτήσεις αυτές, δεν θέτουν κανένα χρονικό περιορισμό στη διάρκεια της υπηρεσίας», καταλήγει ο κ. Κακουλίδης.

Κινητά τηλέφωνα

«Ο πελάτης μπορεί να παραδώσει στα Public την παλιά του συσκευή και: Να την ανταλλάξει με άλλο κινητό, να αγοράσει άλλο προϊόν τεχνολογίας ή πολιτισμού ή να πάρει δωροεπιταγή και να την εξαργυρώσει στο μέλλον. Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (λάπτοπ): Ο πελάτης μπορεί να προσκομίσει το παλιό του laptop, από όπου και αν το έχει αγοράσει, σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα Public. Πηγαίνετε στο χώρο πώλησης των laptop, βρίσκετε το σύμβουλο πωλήσεων και του δείχνετε το laptop. Μέσω ειδικού online προγράμματος γίνεται η αξιολόγηση του laptop. Εφόσον επιθυμείτε να ολοκληρώσετε την ανταλλαγή εκδίδεται κουπόνι με το ποσό που δικαιούστε. Διαλέγετε το νέο σας laptop ή οποιοδήποτε από 500.000 προϊόντα μας από όλες τις κατηγορίες. Ολοκληρώνετε τη διαδικασία στο ταμείο πληρώνοντας το υπόλοιπο της αξίας του προϊόντος που αγοράσατε. Βιντεοπαιχνίδια: Ο πελάτης μπορεί να αποσύρει το μεταχειρισμένο παιχνίδι και να πάρει μετρητά ανάλογα με την αξία του, να το ανταλλάξει με άλλο μεταχειρισμένο ή να αγοράσει ένα νέο παιχνίδι με έκπτωση». Ενδεικτικές τιμές «επιστροφής» για το πρόγραμμα Trade ‘n’ Save; Σύμφωνα με τα Public, η επιστροφή ενός laptop Dell μπορεί να σημαίνει όφελος έως και 536 ευρώ, η επιστροφή ενός iPod μπορεί να εξασφαλίζει έως 145 ευρώ έκπτωση στην επόμενη αγορά, ενώ η επιστροφή ενός iPad1 μπορεί να αντιστοιχεί σε 310 ευρώ κέρδος.

Κάδοι ανακύκλωσης

Η κ. Τερζιάν τονίζει: «Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε όλα τα καταστήματα της Vodafone και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Vodafone έχει επεκτείνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, τοποθετώντας 400 επιπλέον κάδους συλλογής σε όλα τα συστήματα του Οργανισμού, ενώ πάνω από 190 κάδοι ανακύκλωσης, έχουν τοποθετηθεί, μέχρι σήμερα, στις εγκαταστάσεις περισσότερων από 140 πελατών της εταιρείας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της Vodafone με αθλητικούς συλλόγους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εταιρεία έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις τους, κάδους συλλογής κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ». Έτσι, με τις παραπάνω πρωτοβουλίες τα σημεία συλλογής της Vodafone είναι περίπου 1.000 σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η Vodafone έχει προωθήσει για ανακύκλωση περισσότερα από 205.000 προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και πάνω από 22 τόνους οικιακών μπαταριών. Αναζητήστε τα παλιά σας κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και ό,τι άλλο σας περισσεύει στο σπίτι ή το γραφείο και ρίξτε τα στην ανακύκλωση!

 Σοφία Μαυραντζά

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Προκλητικός υπερασπιστής των μπαλωμάτων αντί των προσλήψεων γιατρών ο υπουργός Υγείας”

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη μετακίνηση…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος «να κρατήσουμε την αληθινή και πνευματική μας ελευθερία» – Υποδοχή Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ στο 304 ΠΕΒ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, του Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης Βελεστίνου 304 (ΠΕΒ) χοροστάτησε ο Σεβ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά είναι τα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας από την Περιφέρεια

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αγιασμός στο Παράρτημα της Σχολής Βυζ. Μουσικής στην Αγριά Βόλου

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου τελέστηκε (27/9), στην…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στη δικαιοσύνη το Μιλάνο κατά της κυβέρνησης που αποφάσισε να δώσει στο αεροδρόμιο το όνομα του Μπερλουσκόνι

Ακόμη και νεκρός φαίνεται ότι διχάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το όνομα του οποίου έχει καταστεί…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Κινητά τηλέφωνα: «Βροχή» οι αποβολές σε μαθητές – Η «πρωτιά» στην Αττική

Με το πρώτο κουδούνι τα κινητά τηλέφωνα μαθητών και εκπαιδευτικών μπήκαν στην τσάντα. Ή, τουλάχιστον,…

27 Σεπτεμβρίου 2024