Photo Gallery, Τοπικά

Τους φωτογράφιζαν ως πλούσιους και διάσημους…

  Τους συνεργούς του Π. Βλαστού κάτοικοι της Ζαγοράς

Τους συνεργούς του Π. Βλαστού κάτοικοι της Ζαγοράς

Νέα στοιχεία για τις κινήσεις των συνεργών του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού και το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων αποκαλύπτονται καθημερινά και δημοσιοποιούνται. Όλα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως υπήρχε προετοιμασία τουλάχιστον δίμηνου και φέρεται να επιβεβαιώνονται φήμες ότι είχαν γίνει και δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από  τη φυλακή των Τρικάλων, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για την επιτυχία της απόδρασης.

Οι δύο συνεργοί του Βλαστού, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη Ζαγορά συνοδευόμενοι από δύο νεαρές γυναίκες έδιναν την εντύπωση πως επρόκειτο για πλούσιους και το επιδείκνυαν. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής – και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό – άρχιζαν να τους φωτογραφίζουν, καθώς νόμιζαν πως πρόκειται για κάποιους πλούσιους και διάσημους.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από την αστυνομική έρευνα – που ολοκληρώνεται σε διάφορα στάδια – οι δύο συνεργοί του Βλαστού, ο 31χρονος Έλληνας και ο Αλβανός, συνοδευόμενοι από τις δύο γυναίκες – συνοδούς, έκαναν σπα στη Ζαγορά και στη συνέχεια πήγαν για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.

Ο 31χρονος Έλληνας χρησιμοποιούσε ταυτότητα που είχε κλαπεί από ειδικό φρουρό στην Αθήνα. Φέρεται μάλιστα να μίλησε απαξιωτικά για την ποιότητα του χιονιού στα Χάνια και εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι επειδή είναι «κακής ποιότητας». Μάλιστα, λίγο πριν φύγει για την επιχείρηση απόδρασης, έλεγε σε όλους ότι ξεκινά για το Καϊμακτσαλάν, όπου «η πίστα του σκι είναι καλύτερη».

Εκπληκτικό είναι ακόμη ότι οι δύο δράστες της απαγωγής εμφάνισαν στο ξενοδοχείο όπου διέμειναν δεσμίδες των 10.000 ευρώ και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν ήδη ζητήσει ορισμένα από τα χαρτονομίσματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τμήμα από τα λύτρα που δόθηκαν για την απελευθέρωση του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Παράλληλα ερευνάται αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από άλλη ληστεία.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την προεργασία της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων. Ως οργανωτές της απαγωγής φέρεται ένας 31χρονος που είχε συλληφθεί προ διετίας στη Θεσσαλονίκη για αρπαγές τσαντών από ανυποψίαστους ανθρώπους. Συνεργός του είναι ένας 32χρονος Αλβανός, που είχε συλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών. Και οι δύο είχαν φυλακισθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού. Από την αρχική έρευνα δεν προέκυψε ότι οι δύο ποινικοί ήταν συγκρατούμενοι ή γνώριζαν το Βλαστό και παραμένει ζητούμενο πώς ενεργοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν – σε πρώτη φάση – και δύο γυναίκες που δήλωσαν ρωσικής καταγωγής και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «πιθανόν να πρόκειται για επαγγελματίες συνοδούς που ζουν στην περιοχή του Πλαταμώνα ή των Νέων Πόρων».

Όπως ανέφερε σε αστυνομικούς ο ιδιοκτήτης ξενώνα στη Ζαγορά, όπου διέμειναν πριν από την επιχείρηση απόδρασης οι επιβάτες του ελικοπτέρου, και δημοσιοποιείται στο ηλεκτρονικό «Βήμα», «το πρωί της Παρασκευής μάς τηλεφώνησε ένας άντρας και ζήτησε δύο σουίτες για το βράδυ της ίδιας μέρας αλλά και το Σάββατο. Μας είπε ότι θα έλθει αυτός, η φίλη του και άλλο ένα ζευγάρι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής και μας είπε να έχουμε ανάψει τα τζάκια. Ζήτησε να έχουν πλήρες σέρβις και να έχουν πρόσβαση στο spa. Όμως εμφανίσθηκαν το ξημέρωμα του Σαββάτου μόνος αυτός κι ο φίλος του. Μας έδωσαν μία ταυτότητα που μας φάνηκε κάπως παραποιημένη, γι’ αυτό τη σκανάραμε και όπως προέκυψε ήταν κλεμμένη από έναν αστυνομικό στην Αθήνα. Οι κινήσεις τους ήταν από την αρχή περίεργες. Φαίνονταν να ήταν σε συνεχή κινητικότητα – κάθε άλλο δηλαδή από το ότι ήλθαν για να ξεκουραστούν στη Ζαγορά. Έμειναν στο δωμάτιο λίγη ώρα κι αμέσως έφυγαν, πιθανόν για Πλαταμώνα, απ’ όπου έφεραν το απόγευμα της ίδιας μέρας δύο κοπέλες που φαίνονταν επαγγελματίες συνοδοί. Το βράδυ αυτό ζήτησαν ακριβό κρασί. Την επομένη (σ.σ. Κυριακή) το πρωί είχαν ζητήσει το spa και μετά έφυγαν για τα Χάνια με εξοπλισμό του σκι. Παράλληλα, μας είχαν τηλεφωνήσει από μια εταιρεία ενοικίασης ελικοπτέρων και μας ζήτησαν να τους στείλουμε μια φωτοτυπία της ταυτότητας που είχαν δείξει και σε εμάς για να ενοικιάσουν το ελικόπτερό τους. Όταν γύρισαν από τα Χάνια, φαίνονταν αγανακτισμένοι και δήλωσαν ότι πάνε για το Χιονοδρομικό Κέντρο στην Πέλλα. Έβγαλαν λεφτά από μια τσάντα, όπου είχαν μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων, και μας τα έδωσαν. Το ελικόπτερο τους πήρε από μια αλάνα που είναι παλιό εργοτάξιο, κοντά στη Ζαγορά, κι έφυγαν».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να αντιληφθούν γιατί οι δράστες της επιχείρησης απαγωγής επέλεξαν το Πήλιο για την πρώτη φάση του σχεδίου τους. Παράλληλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των γυναικών -δήλωσαν ρωσικά ονόματα- που ανέβηκαν στη Ζαγορά και αποβιβάστηκαν στην περιοχή των Τεμπών, πιθανόν κουβαλώντας τον εξοπλισμό για σκι και όλους τους εκδρομικούς σάκους της παρέας. Εκτός βεβαίως από αυτόν με τα όπλα. Σύμφωνα πάντως με νεότερες πληροφορίες, οι οργανωτές της απαγωγής είχαν απευθυνθεί προ μερικών ημερών και σε άλλη εταιρεία ενοικίασης ελικοπτέρων, χωρίς να υπάρξει όμως συμφωνία.

«Δοκιμαστική» πτήση πριν από δύο μήνες φαίνεται να είχε κάνει ο 31χρονος δράστης της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού. Φαίνεται να είχε ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο, όπως αυτό της προηγούμενης Κυριακής, προκειμένου να «τσεκάρει» τους χρόνους για το ριψοκίνδυνο σχέδιο της απόδρασης του βαρυποινίτη.
Πέρα από τις δύο γυναίκες που αναζητούνται, «λείπουν» για τους αστυνομικούς τα άτομα που θα φυγάδευαν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του, πιθανόν με οχήματα, προς το αρχικό ασφαλές κρησφύγετο, αν η απόδραση στεφόταν με επιτυχία.
Οι αστυνομικοί θεωρούν πως οι δύο γυναίκες είχαν εντοπιστεί «τυχαία» από τους δύο δράστες και αποτέλεσαν την κάλυψή τους για την υλοποίηση του σχεδίου τους. Δεν αποκλείεται οι ίδιες γυναίκες να είχαν συμμετάσχει και στη «πρόβα τζενεράλε» της απόδρασης, στη «δοκιμαστική» πτήση. Θεωρούν πως οι νεαρές γυναίκες ήταν συνοδοί κυριών και δεν φαίνεται να είχαν συμμετοχή στην απόδραση, ωστόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο στην περίπτωση που εντοπιστούν και δώσουν και τη δική τους εκδοχή.

Στο μεταξύ, νέα 48ωρη προθεσμία πήραν χθες για να απολογηθούν οι δύο συνεργοί του Βλαστού από τον Ανακριτή Τρικάλων. Εισαγγελέας και Ανακριτής πάντως μετέβησαν χθες στη φυλακή για να λάβουν κατάθεση- απολογία από τον Παναγιώτη Βλαστό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το