Photo Gallery, Τοπικά

Τους κόβουν το αέριο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν

Κατά 62% αυξήθηκαν φέτος οι διακοπές στις συνδέσεις φυσικού αερίου με το δίκτυο, λόγω των οφειλών

Κατά 62% αυξήθηκαν φέτος οι διακοπές στις συνδέσεις φυσικού αερίου με το δίκτυο, λόγω των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την Επιχείρηση Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας. Η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζεται στις διακοπές παροχής αερίου, που «πέφτουν βροχή». Την ίδια ώρα ωστόσο αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη φθάσει στα επίπεδα του κίνησης.

Εκατοντάδες είναι οι οφειλέτες -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- της ΕΠΑ Θεσσαλίας, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για τη χρήση φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες και η επιχείρηση αναγκάζεται να προβεί σε διακοπή της παροχής. Πρόκειται για οφειλές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 600-700 ευρώ και αφορούν καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η άθλια οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα απανωτά χαράτσια προκαλούν αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών της ΕΠΑ, ακόμη κι αν η επιχείρηση κάνει διευκολύνσεις πληρωμής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας, σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος οι διακοπές στις συνδέσεις παροχής λόγω οφειλών έφθασαν τις 2.600, έναντι 1.600 πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου οι διακοπές φέτος έφθασαν τις 780, έναντι 480 πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο (αύξηση 62%). Πρόκειται κυρίως για ατομικές συνδέσεις για οικιακή χρήση.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας προβαίνει σε ρυθμίσεις οφειλών, είτε με την καταβολή του 30% του οφειλομένου, είτε του 50% και μετά σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του ποσού. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει μέχρι πέντε. «Ο μέσος όρος των οφειλών κυμαίνεται στα 600-700 ευρώ», σημειώνει ο διευθυντής του εμπορικού τμήματος της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεων. Μπακούρας, που προσθέτει ότι «πριν προχωρήσουμε σε διακοπή, τους στέλνουμε τέσσερις επιστολές…».

Σύμφωνα με τη σύμβαση που συνάπτει ο καταναλωτής με την ΕΠΑ «ο λογαριασμός πρέπει να εξοφλείται μέχρι τη λήξη προθεσμίας πληρωμής. Ενδεχόμενες ανεξόφλητες προηγούμενες οφειλές δεν ανανεώνουν την ημερομηνία λήξης τους με την ενσωμάτωσή τους στον τρέχοντα λογαριασμό. Σε περίπτωση μη εξόφλησης η ΕΠΑ αποστέλλει επιστολή απαίτησης πληρωμής και ειδοποίησης διακοπής παροχής. Σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν της προθεσμίας που αναγράφεται στην επιστολή, η ΕΠΑ διατηρεί το δικαίωμα:

– Να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

– Να επιβαρύνει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

– Να προβεί σε δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής.

Σε περίπτωση διακοπής, η ΕΠΑ δεν ευθύνεται για ενδεχόμενες ζημιές, ενώ η επανασύνδεση είναι εφικτή μόνο μετά από ολική εξόφληση, και όχι με διακανονισμό σε δόσεις. Η επανασύνδεση της παροχής πραγματοποιείται εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γραπτής αίτησης του καταναλωτή και μόνο μετά από συνολική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και της εγγύησης έναντι κατανάλωσης (εφόσον δεν έχει καταβληθεί), ενώ τα έξοδα επανασύνδεσης χρεώνονται στον αμέσως επόμενο λογαριασμό αερίου.

Ενδεχόμενη αίτηση διακανονισμού για την εξόφληση του λογαριασμού μπορεί να υποβληθεί στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πελατών. Ωστόσο, η ΕΠΑ διατηρεί το δικαίωμα μη αποδοχής αιτήσεων διακανονισμού. Η εκπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού, καθώς και η καταβολή ποσών σε δόσεις συνεπάγεται την επιβάρυνση της οφειλής με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Με βάση τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών και τη Σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου, το δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου παρέχεται στον κάτοχο του

συμβολαίου παροχής, αντίστοιχα δε όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το εν λόγω συμβόλαιο, βαρύνουν τον καταναλωτή. Όταν ο χρήστης δεν είναι ο ίδιος με τον αντισυμβαλλόμενο με την ΕΠΑ (περίπτωση ιδιοκτήτη-ενοικιαστή), πρέπει να προβαίνουν άμεσα σε αλλαγή των στοιχείων της Σύμβασης Παροχής».

«Τα τέλη επανασύνδεσης κυμαίνονται στα 50 ευρώ, όσο κοστίζουν τα 100 κυβικά αερίου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους», επισημαίνει ο κ. Μπακούρας.

Αυξήσεις συνδέσεων

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των αιτήσεων για νέες συνδέσεις στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που έφθασε την τιμή του κίνησης. Μόνον τον Ιούνιο οι αιτήσεις έφθασαν τις 1.000 σε όλη τη Θεσσαλία. Εφόσον η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμανθεί στο 1,40 ευρώ το λίτρο, τότε η διαφορά του από την τιμή του φυσικού αερίου θα φθάσει τα 0,60-0,55 ευρώ, καθώς το κυβικό του αερίου θα πωλείται προς 0,80-0,85 ευρώ.

Σημαντική είναι η διείσδυση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία, καθώς από την αρχή του έτους καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια των πελατών κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έφθασαν τα 2.174, με το συνολικό αριθμό των συμβολαίων από την αρχή δραστηριοποίησης της εταιρείας να ανέρχεται σε 56.350, διαμορφώνοντας σε 42% περίπου την εκτίμηση για το βαθμό διείσδυσης στον πληθυσμό της περιφέρειας της Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το